Monday, December 14, 2009

4th Week of Me

Salam to all..

Minggu ni adalah minggu keempat aku bekerja di Raub, bermakna dah masuk sebulan aku mengalami suasana dan dan budaya kerja yang baru.. Nak kata baru tu pun xde lah baru sangat sebab kat sini pun aku handle part keselamatan, so nothing much different la from my previous occupation.. banyak benda yg tak betu jadi amalan kat sini, nak dibetulkan pun memang ambik masa la sikit kan... tp aku bukan askar lagi!.. tapi ahhhh.. tak kisahlah, dah keje aku camtu kan.. redah je laa..



The best moments comes during the weekend la of course.. hahaha.. balik ke klang berjumpa famili lepas 2 minggu keje siang dan malam.. Bawak gi sarapan kat McD dan tgk wayang citer Princess and the Frog.. hahaha...


Seperti kata pepatah 'weekends are like a rainbow, beautiful to look at but when you get close it disappear"...

Hahahaha... mlm ahad dah kena balik Raub semula sbb monday keje.. huhuhu.. tapi aku xkisah sbb skang dah ade broadband baru beli, so hari2 bole online tgk facebook isteriku dan bersembang online... :)
Share:

Friday, November 27, 2009

New Job means New Life

Salam everybody,

Agak lama aku x update since my last entry months ago. Well, aku sebenanya agak busy disebabkan skang ni aku dah start keje semula dengan kerajaan. Hahaha... walaupun kerja aku itu tidaklah sesibuk mana tapi byk bende yg perlu aku settle kan utk start keje nie la.. bagi yg penah keje kerajaan mmg dah biase la kan mende2 camni!..

Ehem.. aku melapor ke Putrajaya pada 16hb nov aritu, dgn harapan kot2 kalu diorg nak postingkan aku biorle kat area yg dkt2 ngan kl @ selangor.. tapi jgn la harap sgt kan! hahaha.. tup-tup diorg postkan aku ke Raub! ok gak la tuh sbb membe aku yg lain sume jauh2 bangat.. hehehe..


Bayangkan je la, 16hb tu aku melapor ke putrajaya, 17hb lak aku dah kena lapor ke Raub terus.. aku xde hal sgt tapi 18hb tu aku konvo kat PWTC lak.. Aduss!! so terpakse la aku amik cuti rehat time tu.. Oh ye.. Aku punye tmpt keje tu kat PUSPEN Raub kat Kg kundang Patah.. lebih kurang 2 jam setengah kalu dr klang.. buat masa ni aku terpakse menumpang kat umah membe kat sana.. tinggalkan anak dan isteri kat klang jap.. weekend je la br dpt jmpa diorg.. :)

Kat Raub tu aplak gak susah gak nk cari umah sewa.. walaupun rate sewa rumah cuma rm300-rm400 je.. tapi kena selalu alert sbb takut nant umah sewa yg ada nant dikebas org.. hahahaha... lagipun aku pun nak duk sorg je buat masa nie, rasa cam x berbaloi plak... tp amat berguna pd masa dpn tuh.. isk. isk..
Share:

Wednesday, November 4, 2009

Surat panggilan kerja

Salam to everybody..
Minggu ni terasa banyak lak event yg berlaku disekeliling ku. Walapun biasanye aku xamik kisah sgt, tp kali ni suma event tu amat penting buat ku. Hahaha....

Isnin...
Aritu aku n wife pi Majlis Daerah Sepang untuk tandatangan pindah milik tanah bagi rumah yg aku beli kat area sepang ni la... tapi hampeh betul dah dkt 4 tahun xsiap2 lagi... yg ade baru tiang jer.... aku pun hangin la, aku call company pemaju tu utk dptkan penjelasan. Boss dia tu mmg byk sgt alasan, buyer blom bg consent utk pinjaman bank lah, kontraktor larilah.. memacam!! Aku dah set appointment nk jmpa ngan dia kat Shah Alam nant. Nak tau kenapa buyer tak nk bg consent?.. dah 4 tahun br nak naik tiang, marah la suma org.... tahulah aku nak gasak mamat ni nant...

Selasa...

3 NOV Aku dpt surat yg wife aku ambik kat ofis sekolah, surat tu katanya dr AADK suruh lapor diri utk kerja di Putrajaya, ALHAMDULILLAH... lastly berjaya jugak permohonan aku tuh.. so start skang kena siapkan pakaian dan dokumen la pape yg patut... Oh ye... lapor diri 16hb Nov.... hehehehehe!!

Selasa ... petang

Mak bapak aku dapat call dr Tabung Haji suh wat persiapan menuanaikan haji tahun ni... terkejut diorg sbb last minute camni.... rasanye sbb ade calon yg xdpt pergi agaknye la.... so my parents pun kena la wat visa, passport, medical check-up dan sebagainye la... tapi diorg ckp kemungkinan naik flight pada 16 Nov lak.. AYYAA... sama hari ngan aku nk lapor keje ni... abih tu camno!!??

Still Selasa .... petang

Aku n wife pi Plaza Masalam sbb aku nk pi jmpa geng masa aku keje kat UPNM dulu.. kapten Azwadi... skang dah Mejar Azwadi dah.. hahahaha... dia tgh amik degree kat UITM, membelit 3 tahun dari askar... siap berjanggut bermisai lagik.. hahahaha.... bijak2!! aku pun mmg berniat nk jmpa gak sesambil tu bole pnjm baju lounge suit.. nak guna utk aku konvo nant.. hehehe Thanks budyy!!

Share:

Tuesday, October 27, 2009

Rumah Lama Imej Baru

Another day, another story..

Okeylah, entry kali ni aku nk tunjukan perubahan besar kat umah mak bapak aku kat jengka nu. Pada asalnye umah tu xberubah pun bentuknye sejak berpuluh tahun dulu, yg berubah pun cuma warna cat nye aje... skang umah aku kaler pink.. hahahaha... xcaye... tgk la!





Tapi selepas berpikir panjang mak bapak aku pun bertekad utk membuat perubahan kat bahagian serambi rumah tu.... alamak sedihnye aku sbb ade byk kenangan silam kat situ... huhu..
Lagipun serambi tu 99% kayu so diorg nak ubah kepada 99% batu... hahaha... sejuk la ckit time tghari nant....



Takde can la ayam, itik, biawak n kucing nak melepak kat bawah umah aku lg nanti... hahaha...
Sewaktu pic ni diambik rumah ni xsiap sepenuhnye lg... nant la dah cantik nant aku upload some more haa....
Share:

Tuesday, October 13, 2009

Lastly But Not Finally

Hmmm.. akhirnye tergerak gak jari ni nak menghapdetkan blog ni. Actually byk things yg happening around me lately. Lemme story u all ha..

Story no 1.

My sister in-law got engaged.
(let d pic do all the talking)


kakak ipar aku ngan tunangannyer..




Story no 2.

Lepas raya ni mmg biasa la umah aku jd sasaran budak2 asrama sekolah dtg beraya... tp diorg kena buat appiontment dulu coz aku dah paham sgt perangai diorg nie... diorg ni kalu dtg beraya
jawabnye mmg abis suma jenis lauk pauk, kuih muih, batu bata, kayu kayan... sumanya dilahap.. hahahaha... bayangkan la tiap2 tahun mcm nie.... dah la umah aku ni kecik je... mmg xcukup ruang la jdnye.... yg dtg tu pun bkn 10-20 org, tp berpuluh2 yg dtg... serentak lak tuh... tu la pasal kitorg suruh diorg buat 2-3 trip... mcm masuk funfair lak..

Tp xpe la, bukan selalu pun setaun sekali jer..... penat pun berbaloi...

Story no 3.

Aku dah dpt jawapan temuduga aritu, lastly aku diterima bekerja di jawatan yg bakal diumumkan nant... Alhamdulillah... biaselakan kalu keje govt ni mmg byk yg nk kene buat. Buat medical check up la, pesuruhjaya sumpah la.... tp aku buat je .... result med check up lak kena tunggu 2-3 minggu... lama tuh.... xkisahla... janji dpt keje...

Haa... itule citenye.... amacam...? xpuas hati?... len kali beli yg original k. hahahahaha.. baibai..
Share:

Wednesday, September 30, 2009

Raya Moments



Still dalam bulan Syawal ni, so rasa mcm nak update lak blog nie.. aku lom upload lg pic raya kat memana tmpt, facebook ke hape ke .. tapi xpe lah bior je aku upload kat cnie...

Tahun ni aku raya kat Kg Kundang, Kuala Langat.. haaa.. tak tau ke?.. adula... kalu nak pi sana korang kena la ikut pantai Morib tu... pastu straight je la.. mesti x miss punye..umah wife aku le... hahaha.... biaselakan kitorang memang bergilir2 tetiap tahun... kampung aku kat Pahang.. xde la jauh sgt.. dlm 3 jam trip je...



Tahun ni raya agak spesel sikit, sbb kat kg sini tetiba je aka beberapa tempat yg kena banjir.. nasib baik umah mak mertua aku tu selamat..ujan yg turun prior banjir tu punya la lama sampai penuh parit utama kat kg ni... melimpah sampai ke rumah orang2 kampung.. naik sampai paras lutut.. xsampai ati aku nak snap pic... nmpk kuajau plak kang..



Umah ni adalah umah sedara kitorang,, so bole la snap pic ckit... hahaha.. adala buktinye yg kitorang redah banjir...

Sedara kitorang ni ramai... kena sampai raya ke tiga baru abis yg part selangor je,, tu lom masuk kat nogori sembilan, pahang, melaka and indonesia.. hahaha umah pak Agus le tuh!.....
Share:

Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri


Selamat hari raya aidilfitri kepada semua kawan2 dan para pengunjung blog ini. Segala salah dan silap serta sekiranya ade catatan yang melukakan hati dan emosi pembaca adalah didahului dengan jutaan ampun dan maaf.

ps: Tahun ni raya rumah bini daa......
Share:

Thursday, September 10, 2009

Jom Cat Rumah... Biru ke Hijau?

Salam semua,



Skang dah masuk hari puasa yang ke-21, so tiba masanya aku rasa rumah yang aku duduk ni nak kena cat lagi. Bukan sebab dah nak raya, tapi sebab dinding rumah aku dah penuh dngan tulisan dan lukisan abstrak anak aku.. hahaha.. bukan satu kawasan aje.. mana saja kawasan yang tercapai dek tangannya maka kat situlah ade banyak nota-nota yang ditinggalkan dan ditulis dalam bentuk kod-kod misteri menggunakan krayon... adulaa...

Dulu time kecik2, ketinggian lukisan xde la tinggi sangat cuma paras lutut je, tapi skang di dah 4 tahun.. lukisan kat dinding pun dah tinggi paras bahu aku nie... so memang wajib nak kena cat balik nie..

Dinding lama warna pink lembut, so rasanya macam nak tukar warna ke biru atau hijau la plak.. lagipun aku xkisah je... sebab yg nk cat nant pun aku jugak... kite tengok je la nanti aku beli cat warne pe ek... hahahaha!!

Oh ye,, lupa lak, sempena bulan raya yg dah semakin dekat ni saya lngin la mengucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri, kepada semua umat Islam di dunia nie dan harap maafkan segala yang zahir dan batin la ye sekiranya ada entry -entry yang menyinggung perasaan (ade ke) dan sanubari u all la ye .. Semua tu adalah x disengajakan... Haa.. satu lagi jangan lupa bayar zakat haa...

OKlah xde pape nak ngarut lg... see u next entry.. bye
Share:

Tuesday, August 25, 2009

Sehari Di Bulan Posa



Hari ni hari ke-5 di bulan Ramadhan, posa aku pun masih steady (Alhamdulillah) seperti tahun2 yg lepas. So harapan aku cuma nak maintain reputasi dan harap2 x hancur mcm most kwn2 yg aku kenal.

Bagi aku, bulan Ramadhan ni waktu yg amat sesuai untuk menurunkan berat badan.. hahaha.. bayangkan aje la.. baru 4 hari posa berat aku dah susut 2 kilo.. Bukannya aku ni gemuk pun.. watpe nak turun berat kan!!.. Wife aku plak turun 3 kilo.. hahaha... bagus.. bagus.. aku mmg harap bln posa ni beliau dpt turunkan berat cikit... sbb berat dia dah sama ngan berat aku.. hahaha... adoiii!! Di bulan posa ni jugakla aku dpt rasa masakan wife aku yg bermacam rasa.. nyum! nyum!.. aku dah dpt rasa dadih mangga, puding roti dan coming soon is puding cocktail.. fuhhh.

Mak mertua pulak aku memang aktif dibulan posa nie, sebabnya dia akan terima banyak tempahan kuih tat nenas.. so, dia akan bertungkus lumus la menyiapkan suma2 tempahan tu.. malangnya plak, skang ni tgh kecoh gula tgh kurang. So, kalu nak beli kat kedai pun limited 2 kilo je sorang.. mana bole 2 kilo je!!.. Mak mertua aku nak guna paling kurang 40 kilo!!.. hahaha... kena la kitorang pusing satu Klang ni nant nak cukupkan gula tu..

Lastly semoga di bulan posa nie, kita dapat memperbanyakkan amalan dan moga2 ianya dirahmati ALLAH selalu.. Amin

Share:

Tuesday, August 4, 2009

Friday, July 31, 2009

One Day In August



Sebulan x update blog nie.

Hari ni sebenanya agak serabut ckit kepala ni.

Sebab 2-3 hari lepas banyak sangat al-kisah dan story-mory yang kurang elok didengar berlaku di sekeliling ku.

Tambahan pula Aliff kena demam panas start hari Jumaat aritu, tapi sampai arini x baik2 lagi.

Pegi klinik swasta 2 kali, gi hospital kerajaan sekali. Siap kena amik darah lagi sebab dikhuatiri Aliff kena Denggi.

Haaa!! Denggi.. biar betul!

Panik gak aku, terus aku buang air dalam kolah bilik air untuk mengelakkan pembiakan jentik2, dan aku beli spray nyamuk 2 botol (gile betul) untuk spray kat nyamuk (memang la... kalu spray kat aku itu minyak wangi namanye).

Result temuduga aritu pun lom kuar lagi... so sabar aje la...

Serabut punya pasal.. aku gunting rambut guna mesin no 4... (ingat nak guna no 3 je, tapi salah cakap kat tukang gunting tu)

Aliff pulak skang ni terbaring je la (sian).. Aku risau takut kena H1N1 je.. skang ni banyak kes lak tuh... fuhhh. jauhkanlaa.. Tapi bila bab nak makan ubat, Aduhaiiiiii susah nak mampus!!.. siap menjerit macam kena dera je... tapi kitorang tetap paksa gak, pegang tangan n kaki kuat2, pastu sumbat dalam mulut...



Takpelah.. cepat la baik ye Aliff..
Share:

Tuesday, July 21, 2009

3rd calling

Hai... assalamualaikum..

Minggu lepas maybe minggu yg sibuk buat aku.. xde la sibuk sgt pun, cuma ade big event yg akan berlangsung kat kampung aku (Jengka 2 la of course) .. so, secara tak langsung aku pun sibuk gak la.. hahaha

Apa taknye, adik aku yang baru bertunang beberapa bulan lepas akan melangsungkan perkahwinannya plak... tarihnya jatuh pada 18 Jul 2009 yang lepas...

Kat kampung aku lak yang tinggal cuma mak bapak aku jer, apa yang aku bole tolong cuma membelikan keperluan yang aku boleh dptkan kat Klang ni dengan harga yang murah... kat Mydin la hahahaha... Kitorang gi beli beg kertas untuk cenderahati para pengunjung, langsir tingkap dan macam2 lagilah.. huhuhu

Aku balik kampung hari khamis (awal ckit sebab nak tolong keluarga kat kampung) so wife aku kena off la jumaat tu,, hehehe sori sayang... Korang tau tak, lepas wife aku pulang keje ari khamis tu aku pun cadang nak balik kampung terus la.. tup-tup dia bawa balik satu surat untuk aku attend another job interview kat Putrajaya.. "Alamak.. ade interview la plak".. suspen aku woo.. tapi nasib baik laa tarikh interview tu jatuh bulan Ogos.. fuuuhhh.. legaaaaa!

Lepas packing2 barang, kitorang pun cabut balik kampung, tapi kena singgah Rawang jap sebab nak bawak balik anak sedara 2 orang sebab keta bapak dia ekside.. iskk,. kesian tul... time cenggini lak dia nak eksiden.. Mak bapak diorang akan menyusul kemudian sebab kete yang diorang guna dan pinjm skang ni kecik (kelisa mana nak muat sampai 6 orang).. hehehe

Kul 8 stgh mlm kitorg bergerak blk kampung dan expected sampai dalam 3 jam.. kul 11 stgh mlm kot.. hehehe... aku dah target durian, rambutan, langsat, n manggis kat umah tu... HAHAHAHAHA!!!! siap kaooo...

n_n
Share:

Monday, July 6, 2009

Video Tutorial 1

Tutorial ini adalah menggunakan annotation sahaja.. maaflah sebab takde voice tutorial.. Anyway memandangkan ini adalah first video tutorial, sebarang komen dan teguran amatlah dihargai.

Sekarang ni pun, aku tengah bereksperimentasi lagi untuk mengedit imej-imej yang lain.. Akan aku uploadkan kemudian nanti..

Bye for now..

(n_n)

Share:

Sunday, July 5, 2009

First Attempt on GIMP



OK. kali ni aku uploadkan first attempt on GIMP. Dah banyak trial aku buat, itupun based on tutorial kat youtube laa.. tapi kali ini aku puas hati (pada aku la) dan ini lah dia karya aku, hahahaha!

Banyak lagi yang aku perlu pelajari, dan lagi banyak la yang aku akan postkan dalam blog ni. Ini membuatkan aku terpikir nak create blog baru khas utk GIMP ni... Aku juga nak buat tutorial dalam bahasa Melayu supaya ramai lagi org kat luar sana akan dapat memahami lagi penggunaan GIMP ni.


Untuk imej kat atas tu, aku tak sempat nak record bagaimana aku start from scratch, tapi aku boleh terangkan melalui teks.. No hal punya. Tapi next time aku akan cuba create @ edit imej baru beserta video tutorialnya sekali... Insya Allah..

Ada komen?
Share:

Wednesday, July 1, 2009

New Hobby

Kali ni I nak introduce u all kepada satu software komputer yang amat menarik dan khusus kepada mereka yg gemar kepada memanipulasi imej dan gambar. Ramai yg dah tau dan mahir menggunakan program Photoshop, malah program ini adalah diklasifikasikan yg terbaik dan terlaris jualan nya berbanding program memanipulasi imej yang lain. Tetapi program ini adalah TIDAK PERCUMA dan harus dibeli terlebih dahulu. Mungkin ramai yg dah ada CRACK dan jugak KEYGEN untuk mengekploitasi program Photoshop ini, supaya mereka dapat menggunakannya secara percuma sampai bila-bila... Tapi ingat, tindakan tersebut adalah salah disisi undang-undang (ILLEGAL) kerana porgram ini adalah hakcipta terpelihara.... Tapi aku nak perkenalkan satu lagi program yang hampir2 serupa dengan Photoshop, malah setiap tools, functions and others works all the same! Dan apa yang lebih penting... ia PERCUMA...


Okey.. Program tersebut dikenali sebagai GIMP - The GNU Image Manipulation Program. Ia boleh didownload secara percuma di http://www.gimp.org/ .
Lepas download je, terus boleh guna.. xyah nak register ke, crack ke, trial ke...



Skang ni I tgh mempelajari selok-belok GIMP ni, dan I akan post kan kat sini my first attempt on GIMP next time. I would love to hear any comment and suggestions from u all..
Share:

Monday, June 22, 2009

Tanah Halaman Aku


Sesekali teringin lak nak upload gambar kampung tanah halaman tempat tumpah darahku.. Hahaha.. ini lah dia Seksyen 2, ehh silap.. Jengka 2 Pahang.. Takde apa yg menarik pun kat kg aku ni.. Cuma yg ada cumalah kawasan pokok sawit yg sayup mata memandang, lembu dan kambing berkeliaran mencari sesuap nasi, budak2 kampung yang bertaraf 'permanent resident' @ penganggur la... dan juga para peneroka yang menghuni tanah Jengka ini sejak penubuhannya..


Walaupun Seksyen 2 ni standardnya jauh jika dibandingkan ngan Putrajaya tuh (komuter takde, LRT takde, tapi aku gembira dan bangga menjadi anak Felda Jengka 2, ini adalah kerana di sinilah aku dibesarkan dari kecil sampailah dewasa, daripada sekolah tadika sampailah ke Tingkatan 5, aku cuma sekolah kat sini je. Best tak?


Kelapa sawit adalah tanaman utama dan merupakan punca rezeki penduduk Peneroka Jengka 2 ini. Dan dengan kelapa sawitlah juga bapa aku menyara keluarga sehingga ke hari ini. Tak terbalas segala jasa dan pengorbanan mereka selama ini. Selamat Hari Bapa utk Abdul Rahim b. Abu Samah, iaitu ayahanda aku yang tercinta..

Wasalam.
Share:

Monday, May 25, 2009

Surat Panggilan Kerja

Assalamualaikum, Once again.


Aku cuma nak berkongsi perasaan gembira di hati ini sebab aku dah pun terima satu lagi surat panggilan kerja untuk jawatan yang pernah aku apply di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dulu. Untuk kali kedua ni, tarikhnya pada 28 Mei dan tempatnya masih di Putrajaya iaitu di Agensi Anti Dadah Kebangsaan Malaysia, IOI Resort Putrajaya. Nak tau jawatan apa? nanti aku bagitau saspen...saspen...

Nasib aku boleh dikira baik gak la sebab baru bulan Februari lepas aku buat permohonan secara online tup-tup dah dapat panggilan. Walaupun panggilan tu hanya baru di peringkat pemeriksaan fizikal dan pancaindera, tapi aku cukup happy sebab harapan utk bekerja semula tu wujud secara samar2... hahaha... lagipun masuk bulan Jun ni nanti genap setahun aku tak kerja, asyik jalan+rewang je.

Gambor ni masa kat Langkawi dalam Cable Car.. huhuhu


Walau apa-apa pun........ALHAMDULILLAH.
Share:

Sunday, May 10, 2009

Job Trip

Hello again,


Well, for your kindly information aku merupakan salah seorang daripada ratusan wakil Etiqa Takaful kat Malaysia ni. Walaupunaku bukanlah daripada kategori full-time wakil, tapi at this moment itulah job yang aku buat secara konsisten.




Last week, aku dapat offer dari ofis aku (agensi takaful tempat aku register) untuk join group diorg pegi wat sales and services kat area Penang. Selalunya aku tak pernah pun di offer, sebab dah ramai wakil dari ofis yg berebut nak pergi. Tapi kali ni kena cari ramai wakil, sebab nak stay lama kat sana dan ade banyak kilang untuk kitorang masuk.



Sebelum aku bertolak ke Penang, hati aku tak sedap, sebab banyak sangat halangan dan dugaan nak di tempuhi, sampaikan dalam perjalanan pun datang dugaan lagi, nak tau ape dia?



1. Tiket bas yg aku dah beli awal2 hilang kat Cherating, (oh ye.. seminggu sebelum gi Penang, aku ikut wife gi Cherating ade trip anjuran koperasi sekolah) Nasib baik jumpa balik kat tepi longkang waktu malam. Mujur tak hujan.. Kalu tiket tu hilang nmpknya memang aku tak pegi ikut buat sales kat Penang la jawabnya.


This is actually my first time aku naik bas ekspress sejak Terminal Klang Sentral ni ditubuhkan, tapi lokasinya agak terlalu jauh daripada bandar Klang dan memang mendatangkan masalah jika takde own transportation. Fasiliti kat sini memang canggih la sikit sebab waiting area pun fully air-cond. fuhh!




2. Bas yang aku naik rosak plak dalam perjalanan. Aisey.. dah dekat nak sampai Sg Petani plak tuh. Time tu pukul empat setengah pagi, hujan lebat plak tu.. Terpaksa la bas tu landing kat tepi highway dekat 15 minit sebelum semua penumpang di tumpangkan ke bas yg lain.


3. Penumpang dalam bas tak la ramai, ada dalam 30 org je. Separuh turun kat butterworth dan separuh lagi kat Sg petani. So, penumpang yg turun Sg Petani kena naik bas yg ondway ke sana la.. Tapi masalahnya lak, bas yg nak ditumpangi tuh free seat cuma ada 10 jer. Hampeh... 'ada harapan aku kena berdiri ni'.. akucakap dalam hati.. Lastly, memang betul... aku kena duduk sebelah driver sampai ke destinasi.. Dah la basah masa tukar bas tadi... sejuk siot... grrr.. grrr..

Aku sampai Sg Petani kul 6 pagi... kemudian call firdaus (membe classmates OUM) suruh amik aku. Aku tau memang lambat punye dia sampai walaupun dia kata 'aku ondway'. Sementara tunggu dia datang aku pun gi la sarapan dulu, perut kena isi gak sebab sat lagi maybe tak smpt sarapan lagi dah. Diorang nak masuk kilang pagi ni, mmg tak tido la jawabnye... dan aku mula merangka-rangka apa strategi yg nak dipakai untuk buat sales dalam seminggu ni...
Share:

Tuesday, April 28, 2009

An Evening At Banda Hilir, Melaka

Dan selepas selesai jer aktiviti perkhemahan kadet polis kat Taman Botani Ayer Keroh, me and my family went for a sightseeing at Banda Hilir with the help of our trusty tourist guide (adik aku je) kitorang pun cuma ade 2-3 jam je untuk ronda-ronda. Memang tak sempat je nak round semua tempat.


Naik beca ni kitorang di cas rm20 utk satu beca. dia bawa ronda-ronda di sekitar Banda Hilir. Nasib baik kitorang datang waktu petang dalam pukul 5, sebab orang tak ramai dan cuaca dah sejuk dan mendung. Takde la berpeluh-peluh macam datang time tengahari. Lepas parking je. kitorang pun sakan la!

Menara Taming Sari Melaka ni terletak kat Banda Hilir, menara ni la yang kitorang first naik sesampainya kat situ. Menara ni tingginya 110m, kawasan tempat duduknya ataupun kabin penumpangnya berputar 360 darjah dan memaparkan pemandangan keseluruhan kawasan bersejarah kat bandar melaka ni... fuh...

Seat kat dlm ni buat muat 80 orang sekaligus... tapi time kitorg naik tu tak ramai pun cuma ada dalam 20 orang je.


Muzium samudera.... by the time kitorang turun dari menara ni, muzium kapal ni dah tutup... tak sempat nak masuk, cuma boleh sampai kat pintu masuk je. hahahaha.


Kat A Famosa... ala bukan korang tak tau pun kan... cukupkan syarat je nak bergambar nie... aku rasa masuk trip yg ni, dah byk kali aku bergambar kat tembok ni.


Wife tengah belek-belek beg tangan nak buat souvenir... hahaha... mahal ke tuh? Kemudian, malam tu jugak kitorang balik ke Klang.... dan next week ade trip ke Cherating plak.

Ok, selesai.
Share:

Monday, April 6, 2009

Kedatangannya ditunggu-tunggu


Tiba-tiba teringat dan terkenang lak waktu anakanda ku Aliff Muzhaffar lahir pada 14 Mac 2005 yang lalu. Dah masuk 4 tahun rupanya. Gambarnya yang banyak tu tersimpan sahaja dalam album gambar kitorang. Jadi, sekarang ni aku nak abadikan sedikit gambar-gambar yang merupakan waktu yang paling berharga dalam hidup aku kat sini.
Share:

Monday, March 30, 2009

Hari Pertunangan

Finally, my younger sister bertunang.Paling bongsu.


Rombongan Cik Kiah




Seperti biasa, bapak aku memang selalu dijemput oleh orang-orang kampung untuk menyambut kedatangan pihak yang datang meminang ni. Jadi, bila anak sendiri yang dipinang orang, maka memang satu kewajibanlah bagi bapak aku untuk menyambut pihak pelawat itu.
Aku tengok bapak aku menyambut diorang dengan manners yang amat manis, sopan dan yang penting berbudi bahasa. Aku tahu macam mana rasanya jadi ketua rombongan meminang ni. Memang gelabah yang amatlah. Dia berbaju melayu gelap dan bersongkok hitam. Dalam topik perbincangan tu sempat gak la aku terdengar bapak aku berperibahasa berbunga-bunga. Memang respek tul aku.


Kawan-kawan aku pun hadir gak, sebab rumah diorang sebelah je dengan rumah aku ni. Kalu diorang tak datang rumah aku, aku jerit je suruh diorang datang. Terima kasih la sebab korang sudi datang. Lain kali masa hari persandingan jangan lupa datang lagi. Tolong bapak aku pasang khemah dan jugak potong daging. Tarikh aku tak pasti lagi.



Dari kiri: Abang aku no 2, Aku, John (security Uitm Jengka), Din, Abang aku lagi dan Abang Adi.


Kebetulan pulak rumah kitorang musim durian. Jadi malam sebelum dan selepas majlis pertunangan ni, memang time untuk kitorang melantak cukup-cukup la. Lagipun aku memang dah muak dengan durian ni, dari kecik asyik durian,durian,durian. Masa sekolah dulu, memang dah jadi tugas aku kena jaga durian ni dari dikorek oleh tupai-tupai. Pokok pulak bukannya sebatang dua, adalah dalam 7-8 batang. Nasib baik la takde dusun durian. Azab gila aku nak berjaga sepanjang masa. Nak lastik tupai tak pernah kena pun, tapi ada inisiatif lain la, bapak kitorang letak tin-tin kosong atas pokok durian ni pastu disambung dengan tali supaya senang kitorang tarik. Bila dah tarik tuh, bunyi-bunyian bising tu akan mensaspenkan tupai-tupai tersebut la. Haa.. camtu lah taktiknya..


Durian yang kitorang makan nih kecik-kecik je, sebab yang besar-besar dan elok-elok dan kitorang bagi kat rombongan meminang tadi. Pokoknye pulak tinggi melangit, kat belakang rumah aku tu je ade 3 batang pokok yang tinggi gila. Amacam pokok kat atas tu tinggi-tinggi tak?



Ok, selesai.
Share:

Saturday, March 28, 2009

Thursday, March 26, 2009

First Entry

Assalamualaikum.

I've served in the navy before. And come to think about it, it was fun though but yet challenging. Why not join the navy as well?

12 years is more than enough. I quit.

No more uniform for me.

Share: