Monday, December 20, 2010

Pandai Masak Ke Aku?

Jawapannya adalah TIDAK!

Ini adalah realiti ye! Aku memang tak tahu memasak. Oleh kerana sejak dari kecik dulu aku langsung tak berminat dengan masak-memasak ni, jadinya sampai sekaranglah aku masih tak minat nak memasak. 'Takkan tak tau langsung?' ishh.. tidaklah sampai macam gitu!. kalau setakat yang ade perencah yang instant2 tu memang tak jadi hal lah. Macam nasi goreng instant ke, bihun instant ke. :)
Share:

Saturday, December 11, 2010

Pernah Pegang Haiwan Berbisa?

Assalamualaikum,

Dalam hidup kita selama ini, agaknya berapa kali kita pernah berpeluang terserempak atau bertemu dengan mana-mana binatang liar @ buas atau binatang berbisa? Contohnya seperti harimau ke, beruang ke, ular tedung ke, babi hutan ke, gajah ke. Hehehehe.. yang babi hutan tu kot-kot ramai dah selalu sangat jumpa rasanya!.

Aku ada terjumpa dengan satu haiwan berbisa kat area ofis baru-baru ini. Yang specialnya kali ini aku dapat tangkapnya hidup-hidup dan mengenalinya dengan lebih rapat (hahahaha... macam berkenalan pulak)  sebelum aku lepaskan kembali ke kawasan hutan yang berhampiran. Nasihat, jangan lakukan perkara ini tanpa kemahiran yang secukupnya!

Share:

Tuesday, November 16, 2010

1st time Jumpa Dentist

Gigi hadapan anakandaku seorang ni dah mula bergoyang. Mula-mula ingatkan sebab dah tiba masa gigi tu akan gugur satu-persatu, rupanya gigi baru dah mula muncul dari dalam! Sebab itulah gigi susunya nak tercabut supaya memberi ruang tumbesaran yang sempurna bagi gigi baru tu.
Share:

Tuesday, October 26, 2010

Masa makan jangan lupa tutup mulut.

Isk.. isk.. Lemas betul lah kalau time makan ni dengan orang yang kuat bercakap, malah sebenarnya aku dah selalu berjumpa dengan orang yang suka bercakap masa makan. Kalau bercakap sikit-sikit tu kira oklah jugak. Ini kalau bercakap tu, nasi yang dalam mulut tu pun boleh tersembur keluar sebijik-sebijik. Tak senonoh betul, rasa macam nak aje aku tegur, tapi segan pulak aku rasa. Takut memalukan dia je. Jadi, apa ke hal? Masalahnya bukan sebab banyak cakap, tapi segala isi mulut tu boleh di tengok dek semua orang yang makan semeja dengan dia. Belum rasa jijik je lagi. Yuck!!
Share:

Tuesday, October 12, 2010

Makan Karipap-karipap Cinta?


Hari ini aku terbaca dalam surat khabar pasal Othman Hafsham dah selesai bikin filem komedi yang baru. Nama dia 'KARIPAP-KARIPAP CINTA' , semacam aje tajuk dia. Patut la aku macam kenal, sebab wife aku ade beli buku ni. Novel melayu pertama yang dibeli katanya, tup-tup dibuat filem lak. Cam tau-tau jer. hahaha..
Share:

Nasihat Suami Kepada Suami Bhg. 1

Salam semua.

Selaku seorang lelaki yang bergelar suami dan bapa, aku nak bagi sedikit peringatan buat semua lelaki2 yang turut bergelar suami, bapa ataupun yang bakal menjadi kedua-duanya.



Apabila sudah bergelar suami ini, pandai-pandailah jaga rumahtangga. Bukannya kita ni kahwin untuk sehari dua. Kalau boleh biarlah selama-lamanya. Untuk itu, perkara yang patut kita elakkan adalah berlaku curang. No,no,no,.... jangan cuba-cuba berlaku curang, walaupun tujuan kita hanya nak test market kat pasaran.! Kalau pasangan kita tahu, bermakna dia akan mencurigai kita seterusnya mula wujud syak wasangka. Kepercayaan ni bukan boleh di jual beli, kalau kepercayaan itu sudah tiada pada isteri maka amat susahlah ianya nak diperolehi semula. Jangan cari pasal la.

Kalau pasangan kita yang curang, jawabnya memang nahas la lelaki tu kan. Siap ada yang kena pukul2 lagi. Yang dirakam ditayangkan dalam Youtube pun banyak, cuba la carik. Pastu kita maybe dah tak percaya 100% pada pasangan kita lagi, walaupun dia dah insaf akan kelakuannya.

Masalahnya, kalau kita pernah tengok lelaki pukul isteri yang main kayu tiga dengan lelaki lain, pernah ke korang tengok orang pompuan ni pukul lelaki dia yang curang sambil rakam guna henfon? hohohoho, aku belom jumpa lagik!


Share:

Monday, October 11, 2010

SMS Ke Radio Sinar.FM

Ngeee..... pernah ke korang sms ucapan ke mana-mana radio dan dibacakan di corong-corong radio?.

Aku pernah.... siapa sangka, aku selalunya amatlah tak berminat nak ber'SMS' ke mana-mana stesen radio ni untuk apa-apa pun tujuan. Biarlah pertandingan juta-juta ke, menang hadiah kereta ke, memang aku tak tergerak langsung niat ni nak join. Hehehehe...

Tapi, secara tiba-tiba aku ter'SMS' ke radio Sinar.FM untuk bagitau apa yang aku tengah buat. Oh yee.. waktu tu aku tengah drive malam-malam dari Raub ke Klang dalam pukul 11.00 malam rasanya. Dah lama aku tunggu, tak keluar-keluar jugak sms aku, kemudiannya pulak, bila sms tu dibacakan aku oleh Jamal Jamaluddin, aku tak dapat dengar sebab aku pi minum kat kedai ngan member.. huhuhu.. hampeh tull.. member aku yang bagitau aku dia dengar sms aku tu dibacakan kat radio Sinar... Hadoii...

Nak buat camne ye dakk.... dah takde rezeki...

Tapi lastly bila aku sampai ke rumah kat Klang dalam pukul 1 pagi lebih, akhirnya sms aku tu dibacakan.. sekali lagi!!!... hahahahaha... sms aku dibacakan 2 kali... hohoho... Senyum je la aku sepanjang hari tu... :)

Pasni aku nak ber'sms' lagi la.... hahaha...

Share:

Wednesday, October 6, 2010

Tips Pura-Pura Sibuk


Selamat tengahari.

Tatkala korang membaca di ruangan ini, jam di tangan aku menunjukkan waktu sekarang adalah pukul 1 petang. Ini adalah waktu rehat bagi kebanyakan kakitangan kerajaan seperti aku. Dan oleh kerana sekarang adalah masa rehat, maka aktiviti blogging sebegini tidaklah dikira sebagai meng'ular'. :)

Baiklah, biar aku bagitau sedikit tips yang boleh digunakan untuk mengenalpasti orang-orang yang berpura-pura sibuk semasa waktu kerja yee.. (aku tau sebab aku pun buat gak) okay, ini dia:

1) Perbuatan berjalan-jalan sambil memegang sehelai kertas (seperti tengah bekerja la tu).
-perbuatan macam ini akan ditafsirkan seperti sedang berusaha mendapatkan sesuatu maklumat, walaupun hakikatnya dia cuma nak pegi tido kat surau-
2)
Perbuatan menyangkutkan pen di telinga.
-kononnya tengah sibuk berfikir, atau mengarang sesuatu la tuh-
3)
Perbuatan tiba-tiba bercakap dengan kuat dalam telefon depan orang lain.
-tujuan dia adalah nak bagi impression kat semua orang yang dia sangat komited terhadap kerja-
4) Bertongkat tangan di dahi ketika mengadap pc, dan jari asyik klik kat mouse.
-apa lagi, kalau tak tido mest tengah layan facebook la tu-




Hahahaha...
Share:

Friday, October 1, 2010

Kakitangan Awam Adalah Yang Ter'baik' Di Malaysia

Yang pertama sekali janganlah korang terkejut dengan 'statement' tajuk di atas tu. Sebabnya memang betul apa yang aku maksudkan kat atas tu. Kakitangan awam kat Malaysia ni memanglah yang ter'baik' di Malaysia sebabnya adalah.... hahahaha.. oppsss biar aku betulkan sedikit tajuk kat atas tu, yang sebenarnya adalah begini 'Kakitangan Awam Adalah Yang Ter'baik Hati' Di Malaysia'. Hihihihi..

Biar aku jelaskan maksud yang sebenarnya yang aku nak sampaikan di sini. Untuk pengetahuan korang suma, aku sendiri pun kakitangan kerajaan jugak. Aku pun mintak kerja 'through' Suruhanjaya Perkhidmatan Awam jugak sepertimana orang-orang yang lain tu. Tapi, selepas ramai antara kita yang dah dapat kerja kerajaan ni, mulalah wujud rasa tak bersyukurnya.

Bukan semua kakitangan awam macam tu, cuma beberapa kerat aje. Tapi umat yang beberapa 'kerat' inilah yang merosakkan imej kakitangan awam yang telah berikrar taat setia kepada perkhidmatan mereka. Hahaha... ayat serius la plak..

Lepas tu plak, bila kita nak ambil tindakan disiplin kepada diorang ini macam-macamlah pujuk rayu serta alasan yang diorang bagi. Ketua jabatan ni pulak perasaan kesian ni masih tebal sebab adat resam kita orang melayu ni memang cepat kesian.. diorang pun bagilah lagi peluang untuk berubah (walaupun dah masuk kali 13) hahaha.. sebab kita tak tergamak nak tutup periuk nasik diorang ni. Sebab itulah maksud aku kakitangan awam yang baik hati tu....

Tapi diorang ni bukan tau bersyukur, malah eksen lebih-lebih lak tu...

Oh yee... statement ni bukan aku yang reka, tapi ini statistik yang dikeluarkan oleh SPA sendiri masa aku pergi kursus Pengurusan Tatatertib haritu. Jangan korang terkejut plak antara yang paling ramai mempunyai masalah tatatertib adalah daripada golongan 'DOKTOR'... aku pun tak percaya gak... tapi selepas penerangan oleh SPA ni, barulah aku faham... 'oooooooooo'... aku cakap masa kursus haritu...

Moral of the storynya adalah: Bekerjalah dengan jujur serta ikhlas, jangan buat masalah tatatertib sebab nak berhentikan orang ni sebenarnya senang ajer.. hahahaha...

Pasni memang ade la yang bakal aku tamatkan kerjanya........ :)
Share:

Tuesday, September 28, 2010

Kelembapan Celcom Broadband Bila Limit Mencecah 5G/Month

Hohohoho.... (cam Santa Claus plak)

Selamat hari raya dan selamat berpuasa 6... (bagi yang rajin pose yee)

Kali ni aku menaip lagi.. tapi kali ini disebabkan kebengangan aku bila speed broadband Celcom ni tersangatlah lembapnya.. Aku dah biasa dengan kelembapan broadband ni, tapi kali ini agak melampau tol la... memangla limit dia 5G/monthly pastu speed akan di'manage'kan ataupun dikurangkan sekurang-kurangnya... tapi tak munasabah langsung la kalau nak loading page yahoo pun melampau-lampau slownya....

hilang sabar aku nie......


Dah la aku nak bayor bil banyak, nak loading page Maybank2u pun bertahun-tahun tunggu nie.. aduulaaaa!! Aku ni sebenonya takde point nak update blog, cuma nak bagitau je yang aku tengah tensen sebab speed broadband ni cam sipotttt!!!!!!!


Tapi sume ni sampai ujong bulan aje le... pastu dia reset balik ke 0... hahaha... pastu aku lanyak la sampai 5G balik...


Moral of the story: sila buat bayaran bil secara online semasa speed broadband tengah laju ye...
Share:

Tuesday, August 24, 2010

Cerita Yang Bakal Bersambung-Sambung di Pawagam

Salam Ramadhan.

Aku baru lepas tonton DVD pirate 'SALT' (sori la sebab aku takde masa nak gi wayang tengok cerita ni). Dan aku rasa cerita ini adalah lebih kurang sama dengan mana-mana filem Hollywood yang biasa kita tonton. Aksinya memang 'top-notch'-gempak dan jalan cerita yang menggagumkan. Yang lebih menarik adalah kerana watak uatamanya adalah perempuan!


Angelina Jolie berlakon sebegai Evelyn Salt, yang bekerja sebagai CIA (biasalah filem Hollywood) dan merupakan warga Rusia yang telah dilatih sebagai perisik sejak kecil. Dituduh sebagai dalang kepada pembunuhan yang bakal dilakukannya, dia bertukar arah daripada pembelot kepada penyelamat negara. Fuhh!! Besar betul cita-cita dia.


Kalaulah watak utama ni lelaki, aku rasanya sambutannya akan jadi suram di pawagam. Tapi si Angelina Jolie ni menyelamatkan filem ini. Dan akhirannya aku dah agak, wataknya diburu oleh kedua-dua negara Amerika dan Rusia. (Lagi ganas).



Tapi jangan risau kerana sudah menjadi 'trend' filem Hollywood sekarang ni untuk keluarkan filem yang pasti ada sambungannya. Filem 'trilogy' lah katakan. Tak percaya? Meh aku bagitau filem yang bakal ada sambungannya nanti di pawagam:
  1. Avatar The Last Airbender.
  2. SALT.
  3. AVATAR.
Dan filem asal yang memang dah ada sambungan (lebih pun ada):
  1. STAR WARS (6 Siri)
  2. Back To The Future.
  3. Lord Of The Ring.
  4. The Matrix.
  5. Indiana Jones (my favourite, dah ada 4 siri)
  6. The GodFather.
  7. X-Men.
  8. SAW (dah ada 6, bakal masuk panggung yang ke-7)
  9. Die Hard.
  10. Bourne Identity.
  11. Twilight.
  12. Rambo.
  13. Alien.
  14. Predator.
  15. Alien vs Predator.
  16. Labu-Labi.
  17. Bujang Lapok. (hihihihihi)
Tapi yang 2 terakhir tu susah sikit la nak disambung lagi lepas ni.

Hahaha...


Share:

Friday, August 13, 2010

Cerita Malam Terawih


Salam.

Ramadhan datang lagi, dan macam biasa aku akan cuba untuk memenuhi malam-malam ini dengan solat sunat terawih di masjid. Tapi untuk tahun ini aku akan berterawih di daerah Raub (sebab aku kerja kat situ) tidak seperti tahun-tahun yang dahulu yang mana aku bermastautin di Klang bersama famili. Di Raub ini aku kembali hidup macam orang bujang!.

Yang menariknya, aku nak cerita sedikit pengalaman malam ke-3 terawih di masjid di satu kampung di sini. Seperti biasalah, pengunjungn masjid untuk solat terawih pun tidaklah seramai mana, sebab ia kawasan kampung. Dan kawasan letak kereta pun tidaklah serabut sangat sebab ramai yang datang naik motor.


Selepas selamat je aku menunaikan solat terawih pada rakaat ke-8, aku pun berniat nak baliklah sebab memang aku selalu buat pun 8 rakaat je. Ramai jugalah yang beransur pulang kerumah termasuk aku. Yang hairannya, kereta aku telah di 'block' secara tidak sengaja oleh 6 buah kereta!

Sedangkan parking yang lain semuanya kosong! KOSONG!! hanya tempat kereta aku sahaja yang ada 7 buah kereta (termasuk aku).


6 buah!

Utara, selatan, timur, barat, barat laut dan barat daya! itulah kedudukan kereta diorang ni. Aku tersepit kat tengah-tengah. Aku pun tunggulah kot-kot tuan kereta ni akan balik juga selepas selesai rakaat ke-8 ni. Tapi tunggu punya tunggu punya tunggu, tiada siapa pun yang datang.

'isk... masalah ni'.. 'takkan aku nak tunggu sampai abis 20 rakaat plak'... terdetik dalam hati aku.

Rupanya-rupanya, memang TUHAN dah tuliskan dalam takdir aku bahawa aku kena tunggu sampai habis solat sunat terawih 20 rakaat ni. Menyesal pulak aku, sebab buang masa tunggu diorang habiskan solat. Kalu aku ikut sama terawih pun bagus jugak.

Lama aku terfikir kejadian tadi. Rasanya aku dah faham, memang dah faham!! sebab yang habiskan solat terawih 20 rakaat tu rupanya cuma orang tua-tua dan makcik-makcik je.

TUHAN nak bagitahu kat aku rupanya, 'JANGAN TUNGGU DAH TUA BARU NAK BUAT AMAL BANYAK-BANYAK'. Buatnya ajal tak lama, kan ke dah kempunan!

Harap-harap aku bolehlah berusaha untuk membanyakkan amalan sepanjang bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. Amin.

Share:

Monday, August 2, 2010

Writer's Block of the Month

2-3 minggu ni aku dilanda 'Writer's Block'! Haaa.. tau tak bende apa tu?.. ia adalah keadaan yang mana seseorang pengarang itu hilang upaya untuk mewujudkan hasil atau produk yang baru.



Kekadang tu, masalah ini jadi semakin berat sehinggakan ia boleh menyukarkan kita menyiapkan kerja YANG sedang dibuat.

Yang paling berat, ade kes ekstrem yang melanda penulis profesional sehinggakan ia berlarutan selama bertahun-tahun.. (mak aiihh) Sehingga mamat tu kena tukar kerjaya sebab dia merasakan itu bukan lagi bidang yang sesuai buatnye..



Penyelesaian: Takde! hahahaha.. Tapi penyakit ni banyak melanda kat blogger-bloger kat Malaysia ni.. Tak percaya?.. cuba masuk blog budak-budak kat dalam Gengblogger ni, ade blog yang design dia untuk blog memang meletup-letup tapi cuma nak bagitau yang dia baru baik demam, takpun citer pasal dia punya bosan, haduiiii.... 2-3 baris je lak tuh!..

Tapi kalu aku yang kena penyakit ni (aku jarang kena sebab aku bukan aktif blogger) biasanya aku akan layan lagu Frank Sinatra ni... Tak tau la pasal pe... tapi bila aku feel lagu ni tetiba je tahap adrenalin aku naik secara mendadak., dan turut mendorong perasaan ni untuk update blog... huhuu



Frank Sinatra - My Way Lyrics
(ni la lirik dia, nak dengar muzik download sendiri!)

And now, the end is near,
And so I face the final curtain.
My friends, I'll say it clear;

I'll state my case of which I'm certain.


I've lived a life that's full -

I've travelled each and every highway.

And more, much more than this,

I did it my way.


Regrets? I've had a few,

But then again, too few to mention.

I did what I had to do

And saw it through without exemption.


I planned each charted course -

Each careful step along the byway,

And more, much more than this,

I did it my way.


Yes, there were times, I'm sure you knew,

When I bit off more than I could chew,

But through it all, when there was doubt,

I ate it up and spit it out.

I faced it all and I stood tall

And did it my way.


I've loved, I've laughed and cried,

I've had my fill - my share of losing.

But now, as tears subside,

I find it all so amusing.


To think I did all that,

And may I say, not in a shy way -

Oh no. Oh no, not me.

I did it my way.


For what is a man? What has he got?

If not himself - Then he has naught.

To say the things he truly feels

And not the words of one who kneels.

The record shows I took the blows

And did it my way.


Yes, it was my way.

Share:

Tuesday, July 20, 2010

The New 'THOR' Movie



Ini adalah Thor, nampak macam pekerja buruh kasar kan?. Tapi hakikatnya dia adalah dewa yang diturunkan ke bumi atas keangkuhannya. Jangan konfius! kerana imej ini adalah snapshot daripada filem sains fiksyen terbaru daripada MARVEL.

Ingat senang ke nak cari pelakon yang mempunyai fizikal serupa macam THOR. Tapi at last jumpa juga la yang mirip-mirip THOR ni. Yang penting tangan pelakon tu kena besar macam tangan Popeye.

Sekarang ni dah banyak filem yang berlandaskan watak-watak superhero dari komik-komik popular seluruh dunia. Sebut saja watak-watak seperti Spiderman, X-Men, Superman, Iron Man, Batman, Hulk dan banyak lagi la (nak sebut satu-satu memang tak abis kang).

Tapi untuk filem sains fiksyen kali ini aku rasakan agak menarik untuk aku tonton sebab watak utamanya adalah superhero yang bernama THOR. Filem ini dijadualkan masuk panggung pada bulan Mei 2011. Dan dikeluarkan oleh Paramount Pictures dan Marvel.


Plot cerita kali ini adalah berkisar tentang alam fantasi bernama Asgard dan juga bumi. Thor yang dilakonkan oleh Chris Hemsworth adalah seorang dewa yang sangat gagah tetapi juga amat bongkak. Thor ini juga telah dengan tidak sengaja telah mewujudkan peperangan di Asgard suatu masa dahulu, dan disebabkan itu dia disingkirkan ke bumi oleh Odin (bapak Thor). Thor kemudiannya terpaksa hidup bersama-sama manusia di bumi. Jane Foster (lakonan Natalie Portman) adalah seorang saintis yang telah jatuh cinta pada Thor (cinta pertama Thor). Ketika berada di bumi lah Thor dapat belajar menjadi superhero yang sebenarnya.

(snapshot daripada filem)


Musuh utama Thor rasanya adalah Loki (adik tiri Thor) berdasarkan kepada imej-imej preview kepada filem ini. Nak tengok rupa loki camna? tengoklah sendiri ye.

THOR vs LOKI
(bukan snapshot filem)

LOKI
(pun bukan snapshot filem)

Oleh kerana tayangannya lambat lagi, so bawak-bawak la bersabar ye. Takpun pi la tengok Toy Story 3 tu kan!

Salam.
Share:

Monday, July 19, 2010

Masalah iPhone 4

iPhone 4. Berminat? Nanti dulu, fikirlah masak-masak!



Ramai antara kita di luar sana yang sudah pun tahu akan kelemahan yang telah dikenalpasti terdapat pada telefon iPhone 4 keluaran Apple. Bagi mereka yang belum tahu, kelemahan yang paling ketara adalah:

Punca:

Antenna besi yang berada diluar 'casing' telefon ini akan gagal menerima gelombang jika dipegang dengan cara yang salah.

Cara yang salah?

Ya, siapa sangka sebuah syarikat pengeluar alat elektronik terunggul di Amerika akan mengeluarkan produk yang gagal berfungsi hanya kerana cara pegangan yang salah!

(cara yang salah memegang telefon iPhone 4)



Pelik kan?

So, janganlah tanya aku cara pegang yang betul Sebab aku sendiri belum mampu nak pakai iPhone 4 ni. Aku cuma sempat berangan-angan aje!

Tapi Apple telah pun menyediakan jalan penyelesaiannya! Mereka telah mencipta 'bumper' yang berfungsi mengurangkan masalah tersebut. 'Bumper' tersebut berupa getah yang meliputi kawasan 'metal antenna' tersebut. Ianya telah diuji dan didapati amat berkesan. Buat masa ini pengguna iPhone 4 telah diberikan 'bumper' ini secara percuma sehingga next week.

After that? Beli sendiri dengan harga USD$29 setiap satu.




Hampeh!!
Share:

Wednesday, July 14, 2010

Nak Tahu Muzik Yang Sesuai Dengan Mood Anda?

Apa mood anda hari ini?

Bosan? Sedih? Gembira? Blur? Fed-up? Confius? Pening?

Rileks.. rileks! jangan cepat melatah atau menghantukkan kepala anda kat dinding sebabnya kitorang dah jumpa laman web yang sesuai untuk anda.

Getty Images telah melancarkan satu web khas yang berunsurkan “brainstorming tool” yang di panggil Moodstream.




Melalui laman web ini, kita boleh hanya perlu menetapkan tahap emosi seperti gembira, sedih, tenang, kelakar dan sebagainya. Selepas menetapkan emosi pilihan kita, kita hanya perlu 'stream' dan keluarlah muzik beserta imej yang sesuai dengan mood pilihan kita!




Site ini mengandungi foto-foto, video dan juga muzik yang terkandung di dalam library mereka yang sangat besar sebagai sumber material. Tapi jangan haraplah nak dengar lagu melayu sebab koleksi siorang ni semuanya lagu inggeris!


Rasa-rasa kalau nak layan blues boleh la dengar!

Salam
(Nak layan jiwang jap!)

Share:

Monday, July 12, 2010

Lesen Jenis Apa Untuk Kereta Terbang?

Mahukan kereta yang boleh terbang?

(Maaflah ye, kereta ni tak boleh dijumpai kat mana-mana pun di Malaysia)

Lebih dikenali sebagai Terrafugia ia adalah sebuah kapal terbang mini yang turut boleh bergerak di jalanraya. Dan kini ianya semakin hampir untuk mendapatkan kelulusan untuk membenarkannya terbang di udara dan bergerak di jalanraya.


Kereta ini telah pun melepasi peraturan yang ditetapkan Federal Aviation Administration (FAA) berkaitan dengan beratnya selaku sebuah kapal terbang mini.




Kenderaan ini hanya mempunyai dua tempat duduk dan berat kasarnya adalah lebih kurang 50kg (ringannya!) dan telah pun menyudahkan penerbangan sulungnya pada bulan Mac lepas di New York. Berpandukan kepada perekanya, Terrafugia ini mampu bertukar daripada sebuah kenderaan dijalanraya dengan kelajuan 120km/j kepada sebuah kapal terbang dengan hanya 30 saat sahaja.

Kapal terbang ini pula berkeupayaan untuk terbang pada kelajuan 185km/j dan merangkumi kawasan seluas 644 kilometer sebelum memerlukan pengisian minyak semula.

(Tak tau la plak, bape liter minyak petrol kereta ni pakai!)

Hebat bukan?

Harganya pula adalah dianggarkan pada US $200,000 dan penghantaran dijangka di Amerika bermula pada tahun hadapan, dan ianya bergantung kepada keputusan ujian kemalangan terlebih dahulu.


(Agak-agak lesen jenis apa nak guna kereta ni haa?)
Share:

Saturday, July 10, 2010

I Know What You're Using ON Your PC


Pernah dengar WAKOOPA?
(link here)

'Wakoopa is a social network that helps people discover the best software, games and web apps on the market. Sign-up, install a small tracker on your desktop and automatically create your online software profile that you can share with friends and the world, also through widgets'.



Wakoopa juga memastikan kita sentiasa di'update'kan dengan maklumat mengenai program yang digunakan oleh rakan-rakan, dan turut memberikan cadangan program/laman web yang boleh dilawati, termasuklah games, audio & video players, instant messengers ataupun office tools.

Cara berfungsi:

1) Daftar dan login.


2) Download tracker dan install. Tracker ini akan monitor apa software dan program yang kita guna (termasuklah kekerapan dan tempoh masa digunakan). Ia juga monitor other people's computer and show it to public here).


3) Ianya beroperasi secara automatik. (jangan risau, ianya free daripada virus)




Jadi, kalau rasa-rasa nak tahu program yang sedang top dan hot di pasaran, boleh lah lawat dan join WAKOOPA ni (kalu tak nak ketinggalan maklumat lah!).

Jangan lupa add saya sekali. :)

Salam.
Share:

Thursday, July 8, 2010

Otak Penghasut Utama Kegemukan

Nasi lemak, roti canai, dan donut (aku suka donut, yum! yum!) adalah sebahagian daripada makanan yang kita ambil sehari-hari. Semuanya menggemukkan! Tapi, janganlah kita lupa, bukan makanan itu sahaja yang patut dipersalahkan, tetapi otak kita juga turut bersubahat!

Tak percaya?


Kerana otaklah yang tergila-gilakan 'kemanisan dalam makan' dan bukannya perut. Aku akan ringkaskan daripada artikel sebenarnya (klik tajuk di atas).


'Ketagihan' ini adalah berpunca daripada sistem saraf neuron yang bersambungan dan telah berkembang sejak dari hari kelahiran. Sistem neurons inilah yang mendorong kepada 'survival' kita seperti kehendak
untuk makan, minum yang menentukan kesinambungan hidup. Jarang kita ketagih pada sayur-sayuran bukan? ini kerana ianya mudah didapati dan otak kita mentafsir ianya sudah sudah menjadi kebiasaan.




Kita sepatutnya berhenti makan apabila hampir kenyang. Tetapi otak memberi signal bahawa nikmat merasa makanan harus berterusan (walaupun dah kenyang). Kerana itulah, ramai yang masih menambah makan walaupun sistem badan dah mendapat keperluan yang sepatutnya!

Cara mengatasi:


Sistem badan dikawal oleh otak, otak hanya mencadangkan apa yang patut di makan dan kita yang mengawal apa yang masuk ke dalam perut kita. Tiada cara lain selain daripada memanipulasi sistem badan yang 'dahagakan' makanan yang menggemukkan. Oleh itu, pastikan hanya mengambil makanan apabila perlu sahaja, dan bukanlah satu kemestian untuk terus makan walaupun perut masih lagi kenyang. Ikutilah sunah nabi 'makanlah kamu ketika lapar, dan berhentilah sebelum kenyang'
.

Salam.
Share:

Tuesday, July 6, 2010

Ucapan Terima Kasih

Salam semua.

Bulan lepas adalah bulan harijadi aku yang ke 32. Hari itu telah jatuh pada hari bekerja, dan hanya aku yang mengetahuinya di tempat kerja. Nampak sangat diorang tak ambik kisah pasal aku.

Tapi, aku masih lagi terima wish daripada my wife and my boy, dan termasuk la geng-geng Facebook yang aku kenal. Anyway, terima kasih atas ucapan tersebut dan moga doa-doa kalian makbul. 


Terima kasih banyak-banyak.

Sambutan?... Takde pun.




(antara yang sempat aku upload, yang wish tapi takde dlm pic tu sori!)

Lastly,bila dah weekend baru la dapat balik celebrate ngan family.  Tak kisah la walaupun dah 3-4 hari lambat. :) Walaupun sambutan amat simple, tapi amat bermakna buatku.

Hilang kepenatan memandu selama 2 jam setengah selepas tengok kek coklat dengan kad ucapan 'handmade' dari my boy dan mama dia. 


Isk.. isk.. I luv u all, and thanks for the birthday present!.


Salam, terima kasih sekali lagi.

Share:

Monday, June 28, 2010

Berhati-hati Masa Tukar 'Spark Plug' Kereta

Salam semuanya.

Semakin hari semakin tergerak niat di hati ini nak memberitahu sedikit sebanyak pengalaman aku semasa menghantar kereta untuk diservis ni. Macam biasa semua orang akan pergi hantar kereta untuk diservis, tetapi berapa ramai yang memantau aktiviti servis tersebut.

Antara perkara yang biasa dibuat semasa servis kereta adalah:

a. Tukar minyak pelincir (minyak hitam)
b. Tukar penapis minyak pelincir (oil filter)
c. Periksa kandungan air.
d. Periksa kandungan minyak 'clutch'.

Kadang-kadang, ada antara kita yang menukar palam pencucuh baru (spark plug) sebab keadaan yang semakin uzur. Yang uzur tu biasanya kepala 'plug' dia dah hitam, berkarbon atau berminyak. Cerita pasal 'plug' ni aku nak cerita sedikit pengalaman yang aku lalui di sini.




'Pada suatu petang selepas aku pulang dari kerja, aku pun hantar kereta untuk tukar 'spark plug' ni, sebabnya kereta aku ni dah ada 'internal damage' sikit. Enjin kereta aku ni ada bocor di kawasan minyak pelincir yang merosakkan 'plug' ni.

Dah memang enjin kereta ni guna 4 biji 'plug'. Nak 'repair' pun makan masa dan duit jugak, aku tiada semua itu, jadi aku cuma tukar je lah 'plug' ni bila nak mula rosak. Biasanya orang tukar 'plug' 7-8 bulan sekali, tapi aku 2-3 bulan sekali!.


Biasanya aku akan pantau semua kegiatan servis kereta ni, bagi elakkan penipuan berlaku. Tapi tempat yang aku selalu hantar servis kereta ni memang jujur dan baik bossnya. Jadi, tak perlulah aku 'over' sangat kan. 

Tapi malangnya, ada satu kedai servis kereta kat RAUB ni yang memang menipu. Aku terleka seketika semasa diorang tukar 'plug' kereta dan diorang ambil kesempatan. 4 biji 'plug' tu tak semuanya rosak teruk, cuma 1-2 aje. Bakinya tu masih boleh diharapkan la. Mula-mula diorang tunjuk kat aku 'plug' yang baru dan masih dalam plastik. Aku pun okeykan aje la. Pastu masa dah siap pasang, aku terperasan yang mamat pekerja ni tak buang 'plug' yang dah ditukar tu. Sebaliknya dia tunjuk kat boss dia, dan terus masuk dalam kedai simpan 'plug rosak' tadi tu.

Hairan kan!!

Aku tak ambil kisah sangat, sebab aku ingatkan maybe dia nak kumpulkan 'plug' tu dan jual semula. Kot-kot boleh dapat duit kan. Tapi, lepas 2-3 hari tukar 'plug' kereta tu aku dah mula rasa something wrong kat 'plug' ni. Tekan pedal minyak tapi pembakaran kurang, rasa macam sangkut-sangkut.

Confirm!.. aku dah kena tipu. Rupanya diorang cuma tukar 2 biji je 'plug' tu. Tukar pun yang betul-betul rosak tu, dan yang masih ok tu diorang tak cabut pun. Jadi, diorang dah simpan semula dalam kedai 2 biji 'plug' baru yang aku dah bayar tadi. Apa nak buat?

Aku ambil ini sebagai pengajaran. Jangan harap aku nak datang kedai mamat ni lagi. Kepada semua pembaca, sila pantau SEMUA aktiviti servis ini, at least dapat kita belajar sedikit sebanyak hal-hal kereta ni. Jangan la percaya kat kedai servis kereta ni 100%.

Ketahuilah hak anda!.

Jumpa lagi.


Share:

Wednesday, June 9, 2010

Dataran Lepak Time

Cuti sekolah datang lagi.

Yahuu!!


Tapi aku tak boleh nak cuti lama-lama sebab minggu kedua cuti sekolah tu aku kena pergi kursus pulak. Dah la kursus tu lama giler, sampai 11 hari!. Nasib baikla kursus tu penting untuk kerjaya aku, kalau tidak.. huh.. kirim salam la aku nak pergi. Lebih baik bercuti-cutian dengan famili kan?



Hahahaha.... Dan, akhirnya pada minggu pertama cuti ni kitorang pun secara automatik plak tergerak nak lepak di Dataran Merdeka malam tadi. Saje je bersantai-santaian. Hihihi.. orang pun tak ramai, so suasana cool aje lah.. adalah tak sampai 10 famili yang turut lepak kat situ :)

Disebabkan kitorang ni sebenarnya on the way balik ke Klang dari Raub, so dressing pun ala-ala nak tido dah ni. Itu pasallah Aliff dah siap pakai pijama tuh.! hahahaha... sempoi...

...
Oklah... cukup dulu setakat ni.. will write more later.. Salam!

Share:

Wednesday, June 2, 2010

What book do I Read?



Tak banyak buku yang aku rajin baca sampai habis. Kalau terpaksa baca pun sebab nak ambik peperiksaan untuk diploma punya pasal. Lepas grad aritu langsung tak baca apa-apa dah. Kalau baca majalah tu memang la banyak tak terkira. Tapi bila bab nak baca BUKU ni secara automatisnya aku akan cepat bosan. :) (elehh... korang pun sama gak kan!)

Kemudian aku tergerak nak beli buku ni. Yang berkisar pasal memotivasikan diri dan mewujudkan keyakinan dalam diri.

Fuhhh... ayat aku ni macam bagus je kan. Tapi, semasa aku membaca buku ni, memang aku rasa sangat teruja dan terkejut sebab banyak lagi kemahiran dan skil yang kita ade tapi masih belum diteroka.

Ayat-ayat motivasi yang digunakan memang amat mendorong dan contoh-contoh kisah benar yang diberi memang turut merangsang pemikiran aku. :)

Dah rasa macam Donald Trump plak rasa.. YOU"RE FIRED..

Share:

Wednesday, May 19, 2010

Motivasikan Diri Sendiri

Salam to all.

Selepas membaca buku daripada Cherie Carter-Scott, PH.D bertajuk 'If Succes is a game, these are the rules' aku mula dapat memotivasikan sedikit diri ku yang sedang parah kebosanan. Ye, aku bosan.

Tapi bukan pasal apa pun, sebaliknya pasal rutin keje yang sama ajer dari pagi isnin sampai pagi jumaat.Aku dapat sedikit sebanyak 'quote' yang bagus untuk motivatekan diri. Walaupun kita selalu dengar, tapi kita selalu buat tak kisah. Contohnya adalah:

'The formula to a fullfillment life is to find what brings you joy and satisfaction, and trust that it will also bring you prosperity. Find what makes your blood boil, and trust that it will also fuel your existence. Discover what makes your heart sing, and trust that it will create music in your life'.

Aku tau ape maksud dia, tapi aku malas nak interpretasikan disini. Yang penting aku faham apa yg aku nak, aku mahu, aku perlu dan aku inginkan.! Untuk sasaran pertama aku mesti pastikan dalam ASB aku nant ade sekurang-kurangnya RM10 ,000 pada Disember 2010 nanti. Hahaha! Aku boleh!

Actually, entry kali ini aku buat melalui Microsoft Office Word 2007 menggunakan blog post yang disediakan. Aku nak try gak la, kot2 memudahakan pada masa akan datang. Kalu dah berjaya nanti aku akan cuba terangkan secara detail pada next entry yek. ! Salam

Share:

Wednesday, May 12, 2010

Warga Bangsat

Mereka ini sebenarnya sedang dibantu memulihkan diri, dibantu juga dalam membentuk semula peribadi diri yang terpuji. Supaya menjadi manusia yang boleh berjasa kepada negara, bangsa dan agama. Tapi, mahukah mereka ini dibantu? ataupun lebih tepat lagi 'PERLUKAH mereka ini dibantu' sampai sedemikian rupa?

Ramai yang boleh pulih dari masalah ini, tapi LEBIH ramai yang MEMILIH kembali semula ke tabiat lama. Bukan itu sahaja, dihasutnya orang-orang lain untuk sama terjerumus bergemulang dosa. "BANGSAT" adalah perkataan yang aku rasa amat tepat untuk orang-orang sebegini.

Bukan calang-calang orang yang bermasalah sebegini, daripada remaja yang masih bersekolah sampailah ke imam masjid semuanya ada. Semua bangsa pun ada, dan majoritinya adalah melayu. Ah... sinonim betul melayu dengan masalah ini.

Aku bukanlah berpelajaran tinggi, tapi aku masih waras untuk menentukan yang mana halal dan haram.

"Semua yang memabukkan berarti arak, dan setiap arak adalah haram." (Riwayat Muslim)





So, benda tu pulak memang memabukkan dan sahlah lah ia HARAM.
~~~~ dadah pun haram la wei~~~

Share:

Sunday, April 25, 2010

Jom Main Bowling

Salam.

Last week, kitorang pergi main bowling. Tapi ianya bukanlah aktiviti famili, tetapi ia adalah merupakan aktiviti guru sekolah wife aku. Hehehe... aku kena la hantar wife aku pegi main bowling tuh. lokasi pun takde lah jauh sangat, cuma main kat Superbowl Banting jer.. ahaks.. ahaks...


Memang sambutan cikgu-cikgu ni sangat hebat, ramai tul yang hadir. Bawak anak bini sekali, so bayangkanlah keserabutan situasi tu... :) Aku pun dapat main gak (yes!!) kumpulan aku terdiri daripada para pemandu kepada para isteri masing2.. hahaha... Oh ya.. pertandingan ini adalah julung-julung kali diadakan dan ia adalah bagi merebut Piala Pengetua SMT KLANG.



Aku suka join event-event yang macam ni, happy je.. hahaha...

Tapi sebelum tu, aku dah beli henset baru, henset yang lama tu dah teruk sangat tahap keuzurannya. Asyik mati sendiri je. Walaupun baru 3 tahun aku pakai, tapi dah ketinggalan zaman model henset aku yang lama tuh. Teringin plak nak pakai yang baru, at least yang ada Operating System yang up-to-date la yerk.. Kali ni, henset yang aku nak pakai biar berbaloi-baloi dan biar betul-betul puas hati!. Akhirnya, Satio jugak la yang aku beli.. walaupun itu pilihan keempat selepas, X10, X10 Mini Pro dan Xperia2.. huhuhu.. lantakla.. janji touchscreen erkk...!!




Hehehehe...!!

Share:

Friday, April 9, 2010

Birthday Aliff Ke-5

Tahun ni adalah merupakan hari lahir Aliff yang ke-5. Kebetulan plak besday Aliff ni pastinya jatuh pada waktu cuti sekolah.



Memang tetiap tahun Aliff xpenah miss dapat kek harijadi. Apa salahnye kan, bukannya selalu dapat makan kek ade gambar kartun kan. Hahaha..



Tarikh lahirnya adalah 14/3/2005. Pada kali ini kami bercadang nak buat sedikit sambutan hari lahir kat kampung plak iaitu kat Kampung Kundang, Kuala Langat, Selangor. Memang hajat kami sebenarnya nak buat jamuan sedikit, tapi untuk orang jawa jamuan ni disebut sebagai 'bancaan'.

Menu 'bancaan' ni plak biasanya 'nasi ambang' yang dimodified isi kandungannya. Yelah kan, yang datang makan pun bebudak, so isi 'nasi ambang' pun kena lah yang tak pedas-pedas sangat. :) Untuk kali ini, isi kandungannya adalah:
  1. Nasi putih.
  2. Tempe (wajib) hahahaha...
  3. Ayam goreng.
  4. Telur rebus.
  5. Mee goreng.
  6. Sayur kacang panjang dan sawi.
  7. Kacang tanah.
  8. Gereh (ikan masin) hahahahaha.... oopppssss..
  9. Ayam masak kicap...
  10. Daun Pisang (jangan dimakan plak, buat alas je tau.)
Dan rupanya adalah:



Bagi yang dah biase tengok 'nasi 'ambang' ni memang la tak heran kan.. Tapi yang jarang-jarang tengok lak mesti tertanya-tanya camne diorang ni nak makan!. Haaa... nak tau camne diorang makan?.. Camni la....



Semoga anakandaku Aliff Muzhaffar menjadi insan yang soleh dan berguna pada masyarakat satu hari nati. Insya' Allah.. :)
Share:

Thursday, April 8, 2010

Pesta Buku Antarabangsa 2010

Salam semua,

Cuti sekolah yang lepas, kami sekeluarga sempat berkunjung ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 yang bertempat di bangunan PWTC. Pesta buku tu bermula 19 Mac hingga 28 Mac 2010. Disebabkan kebetulan time tu cuti sekolah dan aku pun tengah cuti panjang so secara automatiknya pesta buku tersebut tersenarai dalam program cuti kami. Hahahaha!



Kitorang pegi pada hari pembukaan iaitu 19 hb Mac (jumaat), walaupun secara teknikalnya pesta buku tu dah bermula tetapi masih banyak persiapan yang sedang dibuat sebab perasmiannya belum dilaksanakan lagi. Umat manusia yang ade kat situ punyalah ramai, termasuklah kami sefamili yang turut menyesakkan suasana kat situ.



Kitorang beli gak la buku untuk Aliff ni. Dah sampai kat sini takkan nak balik tangan kosong plak kan!. Tapi, memang best la pesta buku nie, x abis tempat kitorang pusing-pusing, aku pun x beli buku ape-ape buku untuk diri sendiri.. :( Tunggu la tahun depan, aku nak beli bebanyak. :)
Share:

Monday, March 29, 2010

Kursus Induksi AADK Di PD

Salam.

Tatkala entry ini dibuat, ini adalah malam terakhir aku kat hotel Palm Spring Resort kat Port Dickson nih. Aku kat sini sebab menghadiri kursus induksi AADK bil 1/2010. Kursus ni cuma diprogramkan selama 3 hari je.

Aku mula lapor diri haritu pada hari Sabtu 27hb Mac dan abis pada 30hb esok. Peserta ada la dalam 65 orang. Majoriti diorang ni datang dari Sabah. Dan mereka ni terdiri daripada pelbagai gred jawatan seperti U3, KP11, S17, S27, KP27 dan S41. Biasakla kan, kursus ni wajib hadir kalau nak confirmkan perkhidmatan dalam kerja kerajaan nih. (^_^)



Teruk gak kursus kali ni, sbb makan pun kena potong sebab bajet takde. Daripada 6 kali sehari tinggal 4 kali je. Supper plak takde, so memalam kitorang pun kuar la ke area berdekatan pegi mencekik pape yang patut.

Esok plak lepas dapat sijil setamat kursus nanti, bole la kitorang nak balik semula la ke tempat keje asal memasing. Aku?..Balik Raub daa...

Share:

Saturday, March 20, 2010

Aritu Pegi ZOO Negara

Salam

Lupa nak upload pic masa kitorg gi ZOO negara. Kitorang gi masa awal tahun 2010 haritu, 1/1/2010. Disebabkan cuma ade 3 org jer yg nak pegi zoo ni, aku pun ajak adik aku si Fais sekali. :) Bole jugak la jadik tukang amik gambar.



Lama dah sebenanya program ke zoo ni dirancang, tapi banyak sgt halangannye. Finally dpt gak anak aku pergi melihat binatang2 ni secara live. Dulu pun dia dah pernah masuk Zoo Melaka, tapi masa dia still kecik lagi. Dia pun dah x ingat yg dulu dia pernah gi zoo tu.



Cerita ni dah terlajak 3 bulan pun, skang dah masuk bulan Mac pun. Yang peningnyer apsal aku x masuk blog citer ni pun aku tak tau nape. Tapi biorlah lambat upload jangan tak upload langsung. Banyak citer yang patut aku bgtau bersempena cuti sekolah ni, tapi tunggu jelah next entry ye. Weewittt!!!

Share:

Wednesday, March 10, 2010

Week 2 of 4 In Mac

Hi everyone.

Minggu ini banyak perkara yang berlaku disekelilingku. Terlalu banyak, sehinggakan kadang-kala aku terkeliru seketika. Blog ini juga
sudah lama dibiarkan bersawang kerana aku tak ade idea (malas sebenonye!) dan kesibukan ditempat kerja yang merupakan kekangan terhebat buatku.

Arsenal, 3 game dalam 1 minggu. Memang kalau diikutkan teruk juga buat pemain-pemain ni nak cope-up dengan jadual yang padat begini. Tetapi aku suka, sebab setiap minggu dapat mengikuti perkembangan keputusan perlawanan mereka. Last saturday Arsenal vs Burnley (mereka menang 3-1), last night Arsenal vs Porto (mereka menang besar 5-0) dan this coming saturday they also have one more match (i dont remember whom they're against with). Maknanya sepanjang minggu ni bola,bola,bola sahaja.....

Bengkel Anjuran Jabatan batal, aduhai kenapalah batal pulak ni. Aku dah rancang nak bercuti setamat sahaja bengkel tu. Tapi whatever it is, cuti still ON. Aku apply seminggu bermula 15hb - 19hb. Bersempena dengan cuti sekolah la katakan :) Pada 14hb ni adalah birthday anakku Aliff Muzhaffar. Ma
ma dia dah pun membuat rancangan nak pergi ke Sunway Lagoon pada 13hb ni. Harapan Aliff ni sebenonye!! Takpelah, aku pun tak pernah masuk lagi kat Sunway ni, so boleh gak join mandi-mandi sekali. Pastu kami plan nak balik kampung buat jamuan kecil-kecilan sempena hari jadi si Aliff ni. Kalau orang Jawa biasanya majlis sebegini dipanggil 'Bancaan'. Jemputan cuma anak-anak jiran kat kampung ni je (sedara-mara kitorang jugak).

Sony Ericsson, ye memang betul. Aku mer
upakan pengguna setia telefon bimbit dari jenama ini. Aku tahu sekarang ni banyak model telefon baru yang berada di pasaran. Tak kiralah dari jenama apa sekalipun, Nokia ke, Sony ericsson ke, Apple ke, CSL ke (jenama Malaysia ni) memang penuh di pasaran sekarang. Itu belum campur dengan model dari negara China yang secara fizikalnya serupa dengan model IPhone dari Apple tu. Dahla harganya pun murah gile, kualitinya plak hancur! Buat masa ni, aku menggunakan model K618i dari Sony Ericsson. Untuk pengetahuan semua model ini telah pun dihentikan pengeluarannya (hahaha padan muka aku) Kalau buka website utama Sony Ericsson ni pun dah takde model ni dalam koleksi telefon mereka. Maka, wajiblah bagi aku menukar kepada telefon yang baru supaya sejajar dengan perkembangan teknologi masa kini (alasan je tu). Aku sangat berminat dengan model-model yang mempunyai papan kekunci QWERTY (tak tahu pasal apa) dan juga mempunyai 'touchscreen'. Banyak model dari SE (Sony Ericsson) ni telah aku survey. Dan memang banyak yang menawan hatiku, cuma harganya sahaja yang tidak kurang dari RM1000! Perlukah aku membayar sebanyak itu cuma utk sebuah telefon bimbit 'smartphone'.

Antara yang menawan hati ku adalah:



Xperia X10




Xperia X2




Vivaz




Tunggulah nanti, cuma masa yang akan menentukan. Aku tetap nak tukar telefon baru! :)

Wasalam.
Share: