Thursday, February 18, 2010

Seminggu with Famili di Raub

Salam.

Akhirnya famili ku sampai juga ke Raub ni, walaupun aku still kerja minggu ni tapi sekurang-kurangnye famili aku ade kat umah waktu aku balik keje petang2... wife aku cuti Tahun Baru Cina, seminggu lak tuh, so bole le diorg dtg sini..
Bukan tu je, umah yg aku sewa ni pun dihiasnye dengan amat simple dan cantik sekali... kalu aku yg hias la rasanya macam xhias pun ade... hahaha



Dalam minggu tu sempat jugak le kitorang pegi tengok konsert sambutan Tahun Baru Cina kat Dataran Raub aritu. My son mmg happy giler.. Ade artis jemputan seperti Ameng Spring, Ella dan muka-muka artis yang aku tak kenal langsung.. hahahaha.. Disebabkan dah malam sgt kitorg pun balik umah sbb Aliff dah ngantuk, so kitorg terlepas la nak menonton pameran bunga api besar-besaran.. Almaklumlah kan ke Menteri Pelancongan tu Ahli Perlimen Raub... hahaha meriah beb..

Kemudian, kitorg pun pegi la beriadah di Taman Bandar Raub tu.. luas juga kawasannye tu.. lokasi betul2 depan Hospital Besar Raub.



Kat situ lak ade playground utk kanak-kanak, ade padang bola, ade tasik (ade je tasik mesti ade couple dating), dan ade peralatan senaman untuk kegunaan awam (bagus juge mende ni)..



Hahahaha... apa lagi, kitorang pun berseronok la kat situ sesambil melakukan eksesais (kononnyela)... sayangnye kamera digital kitorang tertinggal plak kat umah, so kena la snap pakai kamera handphone je... ahhh hentam sajalah.... hahaha ... (kameraman dah tentu la aku... hihihi)


(yang ni berpura-pura depan kamera je hahaha..)

Ye... aku sgt happy sbb adenye diorg disamping ku... hahaha tapi lepas diorg balik Klang nant kembali la bosan life aku kat sini... :(

Share:

Monday, February 1, 2010

Jom Redah Bukit Fraser

Salam to all.

Akhirnya isteri dan anakku sampai juga ke Raub nie.. dah lama diorang plan nak datang tapi masalah rumah sewa itulah yang menyukarkan mereka. Tapi sekarang ni dah takde masalah dah sebab sekarang aku dah duduk rumah sewa dan memudahkan sesapa je yang nak datang. :)

Walaupun kehadiran mereka cuma untuk berhujung minggu, tapi sekurang-kurangnye dapatlah aku dpt berjumpa dengan mereka seketika. Terima kasih lah kat adik-adik iparku yang sudi menghantar mereka.. hehehe.. Diorang tu sumenyer belum pernah sampai ke Raub nie, so inilah kesempatan yang ada kan... hahaha Welcome to Raub!!..


Plan seterusnya kitorang pergi ke Bukit Fraser... pernah sampai tak?.. kalau lom pernah eloklah korang pergi sebab tempat pelancongan kat Malaysia ni kan banyak, murah-murah plak tuh.. hahaha...


Tapi janganlah bandingkan Bukit Fraser ni ngan tempat pelancongan tanah tinggi yang lain macam Cameron Highland ke, Genting Highland ke.... Kat sini lebih kepada appresiasi alam jer... suasana yang sejuk, banyak pokok bunga, ade taman strawberi (kitorang tak sempat masuk sebab memasing blur camne nak masuk hahahaha...) ada tempat naik bot kat tasik, ade air terjun (best!!)... cuba bayangkan ade air terjun kat tanah tinggi yang sejuk.... confirmla air terjun pun sejuk giler... hahaha...



Air Terjun Jeriau namanya.....


Bajet pun kitorang guna sikit jer sebab pergi pagi dan balik petang... duit minyak jer perlu standby... makanan bole bawak sendiri tapi kalu malas bole makan kat gerai sini. Harga kitorang tak tau la plak...
hahaha

Nak ke Bukit Fraser ni boleh guna dua jalan:

1) ikut Raub, atau
2) ikut Kuala Kubu Bharu.


Kitorang ikut Raub je la, jarak dari Raub sampai ke atas dalam 40km jer.. tapi amik masa dalam 1 jam gak la sebab jalan banyak korner.. penumpang belakang memang confirm mabuk.. hahahaha.... Oh yee... ada satu check point untuk berhenti dan tunggu giliran naik ke atas. Untuk naik ke atas waktu adalah ganjil macam pukul 9,11,1,3 dan 5. Untuk turun plak time genap pukul 8,10,12,2,4, dan 6. Jalan kat citu hanya lepas utk satu keta je... Aritu aku bawak MyVi adik ipar aku tu tak guna pun gear 4.. gear 3 dan 2 jer...
nasib tak jahanam... hihihi




Tapi yang paling penting bagi aku adalah melihat isteri dan anakku gembira.. Aku penat pun takpe asalkan diorang ni senyum sentiasa.. thanks la kat Inong ngan Dut (dua-dua adik ipar aku) ngan gelfren dier Umi sebab sudi anta Kak Ija n Aliff ke Raub nie... Aliff pun takla bosan sangat sebab korang ade sesama... :)


Walapun sekejap kat Bukit Fraser nie... it does worth it!..


Share: