Monday, February 1, 2010

Jom Redah Bukit Fraser

Salam to all.

Akhirnya isteri dan anakku sampai juga ke Raub nie.. dah lama diorang plan nak datang tapi masalah rumah sewa itulah yang menyukarkan mereka. Tapi sekarang ni dah takde masalah dah sebab sekarang aku dah duduk rumah sewa dan memudahkan sesapa je yang nak datang. :)

Walaupun kehadiran mereka cuma untuk berhujung minggu, tapi sekurang-kurangnye dapatlah aku dpt berjumpa dengan mereka seketika. Terima kasih lah kat adik-adik iparku yang sudi menghantar mereka.. hehehe.. Diorang tu sumenyer belum pernah sampai ke Raub nie, so inilah kesempatan yang ada kan... hahaha Welcome to Raub!!..


Plan seterusnya kitorang pergi ke Bukit Fraser... pernah sampai tak?.. kalau lom pernah eloklah korang pergi sebab tempat pelancongan kat Malaysia ni kan banyak, murah-murah plak tuh.. hahaha...


Tapi janganlah bandingkan Bukit Fraser ni ngan tempat pelancongan tanah tinggi yang lain macam Cameron Highland ke, Genting Highland ke.... Kat sini lebih kepada appresiasi alam jer... suasana yang sejuk, banyak pokok bunga, ade taman strawberi (kitorang tak sempat masuk sebab memasing blur camne nak masuk hahahaha...) ada tempat naik bot kat tasik, ade air terjun (best!!)... cuba bayangkan ade air terjun kat tanah tinggi yang sejuk.... confirmla air terjun pun sejuk giler... hahaha...



Air Terjun Jeriau namanya.....


Bajet pun kitorang guna sikit jer sebab pergi pagi dan balik petang... duit minyak jer perlu standby... makanan bole bawak sendiri tapi kalu malas bole makan kat gerai sini. Harga kitorang tak tau la plak...
hahaha

Nak ke Bukit Fraser ni boleh guna dua jalan:

1) ikut Raub, atau
2) ikut Kuala Kubu Bharu.


Kitorang ikut Raub je la, jarak dari Raub sampai ke atas dalam 40km jer.. tapi amik masa dalam 1 jam gak la sebab jalan banyak korner.. penumpang belakang memang confirm mabuk.. hahahaha.... Oh yee... ada satu check point untuk berhenti dan tunggu giliran naik ke atas. Untuk naik ke atas waktu adalah ganjil macam pukul 9,11,1,3 dan 5. Untuk turun plak time genap pukul 8,10,12,2,4, dan 6. Jalan kat citu hanya lepas utk satu keta je... Aritu aku bawak MyVi adik ipar aku tu tak guna pun gear 4.. gear 3 dan 2 jer...
nasib tak jahanam... hihihi




Tapi yang paling penting bagi aku adalah melihat isteri dan anakku gembira.. Aku penat pun takpe asalkan diorang ni senyum sentiasa.. thanks la kat Inong ngan Dut (dua-dua adik ipar aku) ngan gelfren dier Umi sebab sudi anta Kak Ija n Aliff ke Raub nie... Aliff pun takla bosan sangat sebab korang ade sesama... :)


Walapun sekejap kat Bukit Fraser nie... it does worth it!..


Share: