Tuesday, October 26, 2010

Masa makan jangan lupa tutup mulut.

Isk.. isk.. Lemas betul lah kalau time makan ni dengan orang yang kuat bercakap, malah sebenarnya aku dah selalu berjumpa dengan orang yang suka bercakap masa makan. Kalau bercakap sikit-sikit tu kira oklah jugak. Ini kalau bercakap tu, nasi yang dalam mulut tu pun boleh tersembur keluar sebijik-sebijik. Tak senonoh betul, rasa macam nak aje aku tegur, tapi segan pulak aku rasa. Takut memalukan dia je. Jadi, apa ke hal? Masalahnya bukan sebab banyak cakap, tapi segala isi mulut tu boleh di tengok dek semua orang yang makan semeja dengan dia. Belum rasa jijik je lagi. Yuck!!
Share:

Tuesday, October 12, 2010

Makan Karipap-karipap Cinta?


Hari ini aku terbaca dalam surat khabar pasal Othman Hafsham dah selesai bikin filem komedi yang baru. Nama dia 'KARIPAP-KARIPAP CINTA' , semacam aje tajuk dia. Patut la aku macam kenal, sebab wife aku ade beli buku ni. Novel melayu pertama yang dibeli katanya, tup-tup dibuat filem lak. Cam tau-tau jer. hahaha..
Share:

Nasihat Suami Kepada Suami Bhg. 1

Salam semua.

Selaku seorang lelaki yang bergelar suami dan bapa, aku nak bagi sedikit peringatan buat semua lelaki2 yang turut bergelar suami, bapa ataupun yang bakal menjadi kedua-duanya.



Apabila sudah bergelar suami ini, pandai-pandailah jaga rumahtangga. Bukannya kita ni kahwin untuk sehari dua. Kalau boleh biarlah selama-lamanya. Untuk itu, perkara yang patut kita elakkan adalah berlaku curang. No,no,no,.... jangan cuba-cuba berlaku curang, walaupun tujuan kita hanya nak test market kat pasaran.! Kalau pasangan kita tahu, bermakna dia akan mencurigai kita seterusnya mula wujud syak wasangka. Kepercayaan ni bukan boleh di jual beli, kalau kepercayaan itu sudah tiada pada isteri maka amat susahlah ianya nak diperolehi semula. Jangan cari pasal la.

Kalau pasangan kita yang curang, jawabnya memang nahas la lelaki tu kan. Siap ada yang kena pukul2 lagi. Yang dirakam ditayangkan dalam Youtube pun banyak, cuba la carik. Pastu kita maybe dah tak percaya 100% pada pasangan kita lagi, walaupun dia dah insaf akan kelakuannya.

Masalahnya, kalau kita pernah tengok lelaki pukul isteri yang main kayu tiga dengan lelaki lain, pernah ke korang tengok orang pompuan ni pukul lelaki dia yang curang sambil rakam guna henfon? hohohoho, aku belom jumpa lagik!


Share:

Monday, October 11, 2010

SMS Ke Radio Sinar.FM

Ngeee..... pernah ke korang sms ucapan ke mana-mana radio dan dibacakan di corong-corong radio?.

Aku pernah.... siapa sangka, aku selalunya amatlah tak berminat nak ber'SMS' ke mana-mana stesen radio ni untuk apa-apa pun tujuan. Biarlah pertandingan juta-juta ke, menang hadiah kereta ke, memang aku tak tergerak langsung niat ni nak join. Hehehehe...

Tapi, secara tiba-tiba aku ter'SMS' ke radio Sinar.FM untuk bagitau apa yang aku tengah buat. Oh yee.. waktu tu aku tengah drive malam-malam dari Raub ke Klang dalam pukul 11.00 malam rasanya. Dah lama aku tunggu, tak keluar-keluar jugak sms aku, kemudiannya pulak, bila sms tu dibacakan aku oleh Jamal Jamaluddin, aku tak dapat dengar sebab aku pi minum kat kedai ngan member.. huhuhu.. hampeh tull.. member aku yang bagitau aku dia dengar sms aku tu dibacakan kat radio Sinar... Hadoii...

Nak buat camne ye dakk.... dah takde rezeki...

Tapi lastly bila aku sampai ke rumah kat Klang dalam pukul 1 pagi lebih, akhirnya sms aku tu dibacakan.. sekali lagi!!!... hahahahaha... sms aku dibacakan 2 kali... hohoho... Senyum je la aku sepanjang hari tu... :)

Pasni aku nak ber'sms' lagi la.... hahaha...

Share:

Wednesday, October 6, 2010

Tips Pura-Pura Sibuk


Selamat tengahari.

Tatkala korang membaca di ruangan ini, jam di tangan aku menunjukkan waktu sekarang adalah pukul 1 petang. Ini adalah waktu rehat bagi kebanyakan kakitangan kerajaan seperti aku. Dan oleh kerana sekarang adalah masa rehat, maka aktiviti blogging sebegini tidaklah dikira sebagai meng'ular'. :)

Baiklah, biar aku bagitau sedikit tips yang boleh digunakan untuk mengenalpasti orang-orang yang berpura-pura sibuk semasa waktu kerja yee.. (aku tau sebab aku pun buat gak) okay, ini dia:

1) Perbuatan berjalan-jalan sambil memegang sehelai kertas (seperti tengah bekerja la tu).
-perbuatan macam ini akan ditafsirkan seperti sedang berusaha mendapatkan sesuatu maklumat, walaupun hakikatnya dia cuma nak pegi tido kat surau-
2)
Perbuatan menyangkutkan pen di telinga.
-kononnya tengah sibuk berfikir, atau mengarang sesuatu la tuh-
3)
Perbuatan tiba-tiba bercakap dengan kuat dalam telefon depan orang lain.
-tujuan dia adalah nak bagi impression kat semua orang yang dia sangat komited terhadap kerja-
4) Bertongkat tangan di dahi ketika mengadap pc, dan jari asyik klik kat mouse.
-apa lagi, kalau tak tido mest tengah layan facebook la tu-




Hahahaha...
Share:

Friday, October 1, 2010

Kakitangan Awam Adalah Yang Ter'baik' Di Malaysia

Yang pertama sekali janganlah korang terkejut dengan 'statement' tajuk di atas tu. Sebabnya memang betul apa yang aku maksudkan kat atas tu. Kakitangan awam kat Malaysia ni memanglah yang ter'baik' di Malaysia sebabnya adalah.... hahahaha.. oppsss biar aku betulkan sedikit tajuk kat atas tu, yang sebenarnya adalah begini 'Kakitangan Awam Adalah Yang Ter'baik Hati' Di Malaysia'. Hihihihi..

Biar aku jelaskan maksud yang sebenarnya yang aku nak sampaikan di sini. Untuk pengetahuan korang suma, aku sendiri pun kakitangan kerajaan jugak. Aku pun mintak kerja 'through' Suruhanjaya Perkhidmatan Awam jugak sepertimana orang-orang yang lain tu. Tapi, selepas ramai antara kita yang dah dapat kerja kerajaan ni, mulalah wujud rasa tak bersyukurnya.

Bukan semua kakitangan awam macam tu, cuma beberapa kerat aje. Tapi umat yang beberapa 'kerat' inilah yang merosakkan imej kakitangan awam yang telah berikrar taat setia kepada perkhidmatan mereka. Hahaha... ayat serius la plak..

Lepas tu plak, bila kita nak ambil tindakan disiplin kepada diorang ini macam-macamlah pujuk rayu serta alasan yang diorang bagi. Ketua jabatan ni pulak perasaan kesian ni masih tebal sebab adat resam kita orang melayu ni memang cepat kesian.. diorang pun bagilah lagi peluang untuk berubah (walaupun dah masuk kali 13) hahaha.. sebab kita tak tergamak nak tutup periuk nasik diorang ni. Sebab itulah maksud aku kakitangan awam yang baik hati tu....

Tapi diorang ni bukan tau bersyukur, malah eksen lebih-lebih lak tu...

Oh yee... statement ni bukan aku yang reka, tapi ini statistik yang dikeluarkan oleh SPA sendiri masa aku pergi kursus Pengurusan Tatatertib haritu. Jangan korang terkejut plak antara yang paling ramai mempunyai masalah tatatertib adalah daripada golongan 'DOKTOR'... aku pun tak percaya gak... tapi selepas penerangan oleh SPA ni, barulah aku faham... 'oooooooooo'... aku cakap masa kursus haritu...

Moral of the storynya adalah: Bekerjalah dengan jujur serta ikhlas, jangan buat masalah tatatertib sebab nak berhentikan orang ni sebenarnya senang ajer.. hahahaha...

Pasni memang ade la yang bakal aku tamatkan kerjanya........ :)
Share: