Monday, December 19, 2011

Tukar hobi dan minat yang baru

Hobi yang sama kadang-kala membosankan juga. 

Saya memiliki hobi bersukan. Tak kira samada di padang ataupun sekadar berjogging di sekitar kawasan rumah, asalkan hobi saya ini mengeluarkan peluh. Tak semua lelaki di luar sana ada hobi macam saya kerana kemahuan dan minat masing-masing adalah berbeza.

Kalau melihatkan kaum perempuan ini pula, kebiasaannya saya perhatikan mereka punyai hobi dan minat yang hampir serupa dan kebanyakannya sama. Mungkin bukan 100% tetapi dalam 10 perempuan yang saya kenali 5 daripada mereka ada hobi dan minat yang sama.


Share:

Marah bukan penyelesaian

Kadang-kadang ada masanya saya tak dapat mengawal kemarahan. Ini boleh berlaku apabila rasa geram dan pedih di dalam hati itu diluahkan dengan perkataan ataupun perbuataan. Disinilah waktunya nafsu mengawal akal. Apabila nafsu lebih berkuasa maka syaitanlah pendorongnya.



Share:

Wednesday, December 14, 2011

Sunday, December 4, 2011

Entri ke-100

Setelah sekian lama akhirnya entri kali ini mencecah bilangan ke-100. Ini bukanlah sesuatu yang saya banggakan, kerana selama lebih daripada 3 tahun berblogging baru kali ini tercapai jumlah ini. Lagipun saya bukanlah jenis yang komited 100% kepada dunia blogging ini.



Share:

Berurusan dengan 'Haters'

Dalam tempoh berblogging sebegitu lama, pastinya sudah ramai pengikut dan pembaca setia blog masing-masing. Sayangnya, wujud pula golongan 'Haters' yang acapkali memberikan komen-komen negatif, buruk sangka, malah menghina kepada para blogger. Adat manusia di dunia, dengki-mendengki pasti wujud di kalangan manusia di luar sana. Apatah lagi dengan penggunaan 'anonymous' menggalakkan lagi para 'haters' bertindak aktif.

Share:

Thursday, November 24, 2011

Mengarang artikel bukan senang

Blogger perlu idea untuk menulis entri. Entri yang panjang tidak semestinya menarik, dan yang pendek tak semestinya membosankan. Jadi, untuk dapatkan entri yang menarik perlu ada idea yang kreatif. Kreatif boleh menukarkan cerita yang bosan menjadi menyeronokkan.


Cerita klasik dulu-dulu seperti sang arnab dan kura-kura sebenarnya amat pendek durasinya. Tetapi disebabkan cara penyampaian dan emosi yang ditambah-tambah, membuatkan cerita tu seperti sangat lama dan panjang. Dan yang paling penting, tidak ada satu bahagian pun di dalam cerita itu yang tidak penting.

Share:

Tuesday, November 22, 2011

Apa masalahnya kalau kita terlalu jujur

Tak salah kalau kita menjadi jujur. Tak kira samada dalam kehidupan seharian ataupun melalui penulisan blogging. Cuma masalahnya disini, jika melalui penulisan sesiapa sahaja boleh menuliskan apa sahaja tanpa rasa takut ianya melukai hati pembaca. 

Tetapi jika melalui percakapan seharian, tak semua orang bercakap sejujurnya. Kadang-kadang kita risau apa yang nak diperkatakan akan membuat orang lain marah. Bak kata pepatah 'terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya'. 


Oleh itu biar saya kongsikan apa yang bakal berlaku kalau kita terlalu jujur dalam hidup.

Share:

Thursday, November 17, 2011

Jangan peduli apa orang lain fikirkan

Salah satu artikel yang saya terbaca hari ini adalah berkaitan dengan tips-tips mengekalkan pembaca di blog kita. Sangat menarik, dan juga sangat logik setiap isi-isi yang disampaikan. Selesai membaca artikel tersebut saya terasa seperti sangat terangsang untuk menerbitkan banyak lagi entri-entri selepas ini.

Share:

Tuesday, November 8, 2011

Esok hari raya, hari ini kena sengat tebuan

Apa lagi yang boleh dikatakan, memang dah takdir dan suratan buat my son Aliff yang disengat tebuan sehari sebelum Aidiladha yang lepas.



Entah dari mana datangnya tebuan tu pun saya tak tahu, tapi semasa si Aliff ni tengah sibuk berlatih Taekwondo bersama dengan kawan-kawan dia tiba-tiba terbang seekor tebuan ni terus hinggap dan sengat kat tepi mata aliff. Saya tiada di tempat kejadian tu, so saksi yang ada cuma kawan-kawan dan Master Taekwondo si Aliff ni sahaja. 

Share:

Wednesday, November 2, 2011

Friday, October 28, 2011

Jom Santai - Elephant Sanctuary Kuala Gandah dan Deerland

Aku telah merancang untuk bercuti bersempena dengan Deepavali ni, sebab tu aku ambil cuti 2 hari (khamis dan jumaat) sebabnya aku dan famili bercadang nak ke Kuala Gandah Pahang tempat letaknya Pusat Koservasi Gajah dan juga Deerland (Taman Rusa). Dengan berbekal hanya kamera telefon, aku pun cubalah snap gambar yang temampu oleh telefon aku ni.

Bagi yang 1st time nak ke Kuala gandah ni, guide yang paling senang adalah dengan ikut Lebuhraya Pantai Timur dan exit di Lanchang. Lepas bayar tol Lanchang ni korang akan jumpa papan tanda di atas.
Share:

Tuesday, October 25, 2011

Sunday, October 23, 2011

Fotografi - Bakat atau minat

Salam semua,

Selepas beberapa hari blog ini akhirnya dapat di-updatekan semula. Ini adalah pasal sedikit masalah teknikal yang berlaku semasa aku sedang mencuba beberapa template blog yang baru. Sekarang ni masalah dah selesai, dan aku rasa buat masa ini aku akan kekalkan sementara layout standard blog ini.

Share:

Wednesday, October 19, 2011

Monday, October 17, 2011

Tips Diet - Makanan yang dihadam dengan pantas

Kali ini aku mahu kongsikan bersama sedikit pengetahuan yang aku dapat selepas membuat sedikit bacaan berkaitan sistem penghadaman manusia. Kalau dalam proses diet ni memang wajib kena tahu jenis makanan yang boleh dihadam dengan cepat oleh perut kita. 

Makanan segera macam McDonal, Pizza Hut., mee  segera ataupun ayam KFC dan beberapa jenis lagi adalah merupakan pantang besar dalam berdiet. Sebabnya makanan macam ni adalah yang paling lambat sekali di hadam oleh perut kita. Ini adalah sambunga entri yang lepas berkaitan makanan segera ni tak elok dibuat makan malam. bagi orang yang berdiet. Kalau  lambat hadam, tu yang perut boroi tuh. 


Share:

Tuesday, October 11, 2011

Tips Diet - Pentingnya Makan Malam Awal

Salam semua.

Setahu aku salah satu cara untuk mengurangkan berat badan adalah melalui diet. Diet ni nampak macam senang je, walhal nak melaksanakannya memang tersangatlah susahnya disebabkan dugaan yang melampau-lampau hebatnya. 

Diet ni pulak tak semestinya bermakna kita langsung tak boleh makan makanan feveret kita, cuma kita perlu tau tips-tips yang betul dalam ber'diet' ni terutamanya berkaitan makan malam.Tambahan pula bagi kebanyakan orang di Malaysia ni waktu makan malam mereka biasanya adalah dalam pukul 8-9 malam. Yang terlajak sambung makan kat kedai mamak lepas pukul 10 malam pun ada jugak.
Its what you eat that matters more than when you eat
Share:

Friday, October 7, 2011

Ulser Mulut a.k.a Mata Ikan

Ulser mulut atau lebih dikenali dengan nama 'mata ikan' ni memang akan berlaku pada kita semua sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Ianya bukanlah sejenis penyakit berjangkit dan tidaklah kritikal sampai perlu naik ambulans pergi hospital. Cuma rasanya ini first time aku kena 'mata ikan' ni. Sebelum ini yang paling kerap kena adalah wife aku. Memang aku tak ambil kisah sangat sebab aku yakin yang aku tak akan kena (konfiden like hell) walhal bila batang hidung sendiri dah kena baru tahu betapa azabnya bila mendapat ulser mulut ni.Ulser mulut yang aku kena ni berada di kawasan dalam bibir bawah yang bersentuhan dengan gusi gigi hadapan. Boleh bayangkan?


Share:

Tuesday, October 4, 2011

Teringin Guna Windows Phone

Pada waktu sekarang ni smartphone daripada Samsung iaitu Samsung Galaxy S II masih lagi mengungguli carta sebagai telefon terbaik di pasaran. Telefon ini menggunakan OS Android 2.3 yang pada pandangan aku memang terbaik buat masa ini. Aku dah tengok sendiri tahap ke'gaban'annya telefon SII ni. Manakala telefon yang menggunakan OS yang lain seperti iPhone dan juga Blackberry memang agak ketinggalan sedikit dari segi popularitinya.Tapi apa pula cerita dengan OS Windows Phone?

Share:

Thursday, September 8, 2011

Oh! Syawal 1432H

Salam Aidilfitri buat semua.

Akhirnya termampu jugak aku untuk mengemaskini blog ni. Memang betullah kata orang, bila kita dah start tinggalkan berblogging ni memang agak susah nak start semula. Mood berblogging ni hilang dan senyap terus dari jiwa dan perasaan aku. Apatah lagi sepanjang Ramadhan yang lepas memang aku tak tumpukan sangat ke dunia blog ni. Aku lebih banyak melayari internet untuk tujuan yang lain, mostly Facebook. :)

famili kecilku
Share:

Monday, August 22, 2011

Puasa Di Jengka


Salam Ramadhan semua.

Bulan puasa pun semakin menuju ke penghujungnya. Macam-macam cerita pasal puasa kita boleh baca dari blog-blog kat internet ni. Mostly cerita pasal pengalaman masing-masing berpuasa la, anak baru belajar puasa la, kereta kena block kat masjid lah, balik kampung berbuka puasa lah, kena tangkap tak puasalah dan banyak lagi lah. Hahahaha!

kena lepas pintu gerbang ni dulu, baru bole masuk Jengka 2!

Share:

Friday, August 5, 2011

Laptop Compaq CQ20 Rosak.

Salam Ramadhan buat semua.

Buat pertama kalinya aku tak 'ON' laptop aku untuk tempoh seminggu. Terasuk hari entri ni dibuat dah masuk 5 Ramadhan pun. Bukan sebab aku sengaja tak mau 'ON'kan laptop tu, tapi aku terpaksa menghantarnya untuk dibaiki. Inverter untuk skrin laptop HP Compaq Presario CQ20 aku dah tak berfungsi. Tiap-tiap Ramadhan je mesti ada citer menarik aku nak bagitau, macam malam terawih Ramadhan tahun lepas la. Nak tau klik sini.
CQ20 (macam yang aku pakai)
 Petanda awal penyakit laptop aku ni bermula maybe 2-3 bulan lepas, kadang-kadang masa tengah sedap-sedap online tiba-tiba skrin aku jadi gelap, padahal enjin laptop masih running lagi. Skrin tu bukannya gelap terus, ia cuma malap aje. Sangat malap sehingga aku terpaksa menyengetkan laptop tu untuk nampak apa yang ada kat skrin tu. So, CPU OK, cuma skrin je dah KO.
Share:

Tuesday, July 12, 2011

'Bersih ' Pada Pandangan Aku..

Pada pandangan aku, panasnya isu Bersih 2.0 masih belum menghilang lagi. Sana sini semua orang bercerita pasal perhimpunan di KL kelmarin. Boleh kata, situasi tersebut turut mendapat liputan stesen penyiaran Al-Jazeera. Lemas rasanya bila bukak FB, semua orang sibuk menghentam orang lain. Yang kaki pembangkang sibuk menghentam kerajaan, yang kaki kerajaan pula asyik menghentam pihak pembangkang.  Cerita pasal anonymous pun baru je nak abis, dah muncul cerita baru pulak. Bila nak abis daa!

Share:

Wednesday, June 29, 2011

Aku vs Gajet Elektronik

Salam pada pembaca semua.

Aku seorang yang geek. Walaupun knowledge aku tentang sains komputer tidaklah seberapa sangat, tetapi tahap obses aku pada komputer adalah sangat tinggi. Aku juga boleh dikategorikan sebagai gadget-mania. Aku memang up-to-date dengan kebanyakan gajet-gajet terkini di pasaran. Kebanyakan perkembangan gajet-gajet yang aku ikuti adalah berkaitan dengan tv led, handphone, tablet, kamera SLR dan juga laptop/notebook.  Semua perkembangan ini aku ikuti boleh dikatakan setiap hari (kalau ade internet le)
Share:

Saturday, June 11, 2011

Pasukan Bola Sepak Inggeris Paling Aku Suka

Sekarang ni musim EPL dah abis. So boleh la aku citer pasal pasukan favourite aku ni. Ia bukannya Manchester United FC, apatah lagi Liverpool FC mahupun Chelsea FC! Pasukan bola sepak yang  paling aku fanatik adalah ARSENAL FC. Ya! memang aku fanatik pasukan bola sepak inggeris yang satu ni. Malah rasanya aku lebih arif mengetahui kesemua senarai pemain utama pasukan ini berbanding senarai nama pasukan kebangsaan negara aku sendiri. Hahahaha.. Tapi salahkah aku!

Share:

Tuesday, June 7, 2011

Thursday, June 2, 2011

Ulangtahun Perkahwinan Ke-7 Tahun

Alhamdulillah, syukur kerana masih dipanjangkan usia untuk aku meyambut ulangtahun ke 7 perkahwinan bersama-sama dengan isteri tersayang. Dalam sekelip mata je rasanya tup-tup dah masuk 7 tahun dah. Anakanda aku pun dah masuk 6 tahun tahun ni. Dah besar panjang budak ni! Hahahaha.

Pada tahun 2004, gambar klasik ni.
Share:

Thursday, May 26, 2011

PC Fair di Ipoh

Walaupun aku masih dalam kursus, tapi program kursus tidak termasuk hari Sabtu dan Ahad. Maka bagi kami para peserta dah mula merangka-rangka apa yang nak dibuat pada waktu yang kosong macam ni. 

Tambahan pula jurulatih kursus kitorang kat sini membenarkan mana-mana para peserta untuk balik kampung (especially yang dah berkeluarga la). Tapi aku still tak dapat balik gak, sebabnya kewangan aku agak meruncing dan lagipun selepas tamat kursus ni nanti aku ambik cuti seminggu yang kebetulan adalah minggu pertama cuti sekolah. So, dpat gak la duk ngan famili puas-puas.

Jadi, salah satu plan bagi kami-kami yang tak balik ni adalah dengan berjalan-jalan ke PIKOM PC Fair di Ipoh. Katanya pc fair ni berlangsung kat Stadium Indera Mulia, so dengan selamba badaknya aku dan beberapa kerat member sekursus pun meredah bandar ipoh mencari stadium ni.


Mujur ada GPS, memang senang je nak sampai tanpa tersalah jalan walau skejap pun. Hahahaha, kalau takde GPS tu maybe dah ke Taiping gamaknya! Punyalah berguna GPS ni sampaikan member aku terus berminat nak beli sebijik. Kebetulan pulak memang kat pc fair ni belambak rasanya.

sesak

yang ni aku minat tengok aje. Tak mampu nak beli.

Member aku beli yang ni. Murah pun xpe, janji NIKON. Hahaha
Rambang mata aku tgk banyak kamera digital yang dahsyat giler. Tapi aku tak mampu nak beli la, sebab banyak keperluan lain yang lebih penting. Hahahaha. 
Share:

Tuesday, May 17, 2011

Saturday, May 14, 2011

Dilema Nak Pergi Kursus

Malam ni banyak betul siaran ulang Maharaja Lawak ni. Termasuk la siaran ulangan minggu ke 6 dan juga minggu ke 7. Tak banyak lawak yang boleh menggelikan aku. Aku ni susah nak ketawa kot, senyum tu kira selalu la. Hahahaha.. Especially lagu yang Kumpulan Sepah nyanyi tu yang berbunyi:
i dont know why, you make me cry, i beg you please on my knees if that's what you want me to



Terngiang-ngiang kat telinga aku lagu ni time nak tido. Terpaksa la aku google kat youtube mencari edisi yang original punya.
Share:

Wednesday, May 11, 2011

Sayang isteri ditinggal-tinggalkan.

"Sayang isteri ditinggal-tinggalkan".

Masuk bulan 5 ni maknanya dah 1 tahun 8 bulan aku bekerja di tempat baru. Ini juga bermakna dah 1 Tahun 8 bulan aku tinggal berjauhan dengan keluarga. Tinggalkan isteri dan anak lelaki aku yang dah masuk 6 tahun tu di Klang dan aku di Raub. Jarak? tak jauh, dalam 150km sahaja.

dalam peta nampak cam dekat je


Siapa yang suka duduk berjauhan dengan keluarga? mana ada! apatah lagi sebagai seorang suami dan seorang bapa. Kalau nak kata tak rindu tu memang bohong sangat la. Aku jadi family man hanya pada hujung minggu. Walaupun aku dapat balik jumpa mereka pada setiap minggu, aku masih bersyukur sebab ramai lagi yang pasangan suami isteri duduk berjauhan yang lagi jauh daripada aku. Aku tumpang simpati pada mereka. Tapi aku tau ini satu kewajipan buat mereka, biasanya pasal kerjaya yang memaksa mereka duk berjauhan. Macam aku le.

ini kalau naik kereta, kalau jalan kaki?

 Tapi adakalanya isteri dan anak aku ada juga datang ke Raub, biasanya time cuti sekolah la. Dah nama pun cikgu kan, time cuti sekolahlah paling lama dapat cuti. Kalau sempat boleh la pegi jalan-jalan ke mana-mana tempat menarik kat sini. Contohnya macam pergi Bukit Fraser ke, mandi sungai ke.

Aku faham sangat polisi kerja jabatan aku ni, selagi tak cukup 3 tahun berkhidmat maka bolehlah lupakan niat kalau nak mintak tukar tempat kerja ke mana-mana. Lagipun sekarang ni pun aku kerja dah 1 tahun 8 bulan kan, dah separuh jalan pun. Masuk genap 3 tahun nanti aku try la mintak tukar. Biar dekat sikit dengan famili. :)

Tergerak hati nak buat entri ni pasal ada komen blog yang aku baca cerita pasal simpan gambar isteri bawah bantal. Aku tak simpan bawah bantal, aku letak dalam frame la. So bila bangun tidor je aku dah boleh nampak muka isteri ngan anak aku. Lagipun kan kat sini aku tinggal sorang-sorang, ala-ala membujang la.

Kesimpulannya, hari jumaat setiap minggu adalah hari paling best untuk aku sepanjang tahun. (Abis keje terus balik Klang)
Share:

Wednesday, May 4, 2011

Wednesday, April 13, 2011

Hari Ini Kami Tangkap Kucing

5 haribulan lepas, kat tempat kerja aku ada satu operasi khas yang jarang-jarang dilakukan di mana-mana institusi kerajaan. Semua kakitangan telah diarahkan melibatkan diri dalam aktiviti menangkap kucing-kucing liar yang bermaharaja lawak disini. Aktiviti tersebut digelar Operasi Sayang Kucing Tangan-Tangankan. 

identiti kucing terpaksa dirahsiakan.
Share:

Wednesday, March 23, 2011

Happy Birthday To My Son

Hadiah birthday daripada makcik-makcik!
Last week adalah minggu cuti sekolah. Setiap tahun pada bulan Mac adalah bulan untuk kami sekeluarga menyambut ulangtahun kelahiran Aliff Muzhaffar iaitu anak lelaki kami. Setiap tahun juga pasti tidak ketinggalan untuk kami menyediakan kek birthday untuknya. Cuma pada tahun ini kami ada buat sedikit kelainan untuk menyambut hari istimewa ini.
Share:

Monday, February 28, 2011

Apabila Boss Bertukar Keluar

'dia ni tukang buat background'
Selesai sudah tugasan yang aku perlu buat pada majlis perpisahan boss aku ni. Boss aku ni perempuan. Last week adalah minggu terakhir dia berkhidmat di Raub , Pahang dan seterusnya beliau akan meneruskan khidmat di tempat yang baru di Selangor pada 1 Mac 2011. Selepas berkhidmat selama hampir 2 tahun akhirnya sampailah masanya untuk keluar dan menyerahkan tanggungjawab ini kepada orang yang lain pula. Nampaknya makbul juga doa dia untuk ditukarkan ke kawasan yang dekat dengan kampungnya. Walaupun tidaklah sedekat yang diharapkan, tapi still dalam Selangor kira oklah tu!
Share:

Thursday, February 10, 2011

Badanku dah Out Of Shape.

Salam.

Secara ringkasnya aku cuma nak bagitahu yang semenjak aku bertukar kerja ke tempat yang baru ni, semakin kurangnya eksesais yang dapat aku buat. Bukannya tak ada langsung, cuma tidaklah sekerap waktu aku bertugas di dalam askar dahulu. (Tahu tak pe!) Sebab itulah rasanya badan ku ini dah out of shape! Hugh Jackman yang berlakon Wolverine tu dah masuk umur 40 tahun pun lebih macho dari aku!

Cuba cari artis Malaysia yang umur 40 tahun macam ni!
Share:

Monday, February 7, 2011

Aku terasa seperti dilanda Acrophobia

Salam sejahtera buat semua.

Semenjak usia ni makin meningkat setiap tahun, setiap itulah banyak nikmat hidup yang semakin berkurangan yang aku dapat rasakan. Dan mungkin lagi lama kita hidup mesti lagilah banyak nikmat yang hilang secara tanpa kita sedari. Aku bukan bercakap nikmat yang 'itu' sahaja, tetapi macam-macam lagi nikmat hidup yang kita sedang alami sekarang. 

Nikmat hidup ni ada macam-macam. Tak percaya cuba tanya dengan mana-mana Ustaz. Mesti diorang boleh cerita panjang lebar punya. Yang aku nak cerita ni pasal kenikmatan yang aku rasa macam dah ditarik balik oleh tuhan. Apa dia? Aku rasa macam dilanda Acrophobia je. Tapi awas, ini bukanlah seperti demam biasa-biasa saja.

Ngeri ke?

Share:

Tuesday, January 18, 2011

Fakta Pasal Demam (aku sedang dilanda demam)

Salam semua, entri kali ini adalah berkenaan dengan DEMAM. Semua orang tau apa itu demam kan, ada yang kena demam sampai berminggu-minggu dan ada yang kena demam ni tak sampai sehari je pun. Ini semua bergantung kepada jenis virus yang attack korang ni dan juga tahap metabolisme badan korang. Kalau badan korang punya metabolisme kuat nak mampus maybe demam tu bertahan 2-3 jam aje. Tapi kalau tahap pertahanan badan korang ni lembik sangat, boleh jadin demam tu belarutan sampai seminggu. Mari kita tengok fakta sains pasal demam ni.
Share:

Monday, January 3, 2011