Friday, October 28, 2011

Jom Santai - Elephant Sanctuary Kuala Gandah dan Deerland

Aku telah merancang untuk bercuti bersempena dengan Deepavali ni, sebab tu aku ambil cuti 2 hari (khamis dan jumaat) sebabnya aku dan famili bercadang nak ke Kuala Gandah Pahang tempat letaknya Pusat Koservasi Gajah dan juga Deerland (Taman Rusa). Dengan berbekal hanya kamera telefon, aku pun cubalah snap gambar yang temampu oleh telefon aku ni.

Bagi yang 1st time nak ke Kuala gandah ni, guide yang paling senang adalah dengan ikut Lebuhraya Pantai Timur dan exit di Lanchang. Lepas bayar tol Lanchang ni korang akan jumpa papan tanda di atas.
Share:

Tuesday, October 25, 2011

Sunday, October 23, 2011

Fotografi - Bakat atau minat

Salam semua,

Selepas beberapa hari blog ini akhirnya dapat di-updatekan semula. Ini adalah pasal sedikit masalah teknikal yang berlaku semasa aku sedang mencuba beberapa template blog yang baru. Sekarang ni masalah dah selesai, dan aku rasa buat masa ini aku akan kekalkan sementara layout standard blog ini.

Share:

Wednesday, October 19, 2011

Monday, October 17, 2011

Tips Diet - Makanan yang dihadam dengan pantas

Kali ini aku mahu kongsikan bersama sedikit pengetahuan yang aku dapat selepas membuat sedikit bacaan berkaitan sistem penghadaman manusia. Kalau dalam proses diet ni memang wajib kena tahu jenis makanan yang boleh dihadam dengan cepat oleh perut kita. 

Makanan segera macam McDonal, Pizza Hut., mee  segera ataupun ayam KFC dan beberapa jenis lagi adalah merupakan pantang besar dalam berdiet. Sebabnya makanan macam ni adalah yang paling lambat sekali di hadam oleh perut kita. Ini adalah sambunga entri yang lepas berkaitan makanan segera ni tak elok dibuat makan malam. bagi orang yang berdiet. Kalau  lambat hadam, tu yang perut boroi tuh. 


Share:

Tuesday, October 11, 2011

Tips Diet - Pentingnya Makan Malam Awal

Salam semua.

Setahu aku salah satu cara untuk mengurangkan berat badan adalah melalui diet. Diet ni nampak macam senang je, walhal nak melaksanakannya memang tersangatlah susahnya disebabkan dugaan yang melampau-lampau hebatnya. 

Diet ni pulak tak semestinya bermakna kita langsung tak boleh makan makanan feveret kita, cuma kita perlu tau tips-tips yang betul dalam ber'diet' ni terutamanya berkaitan makan malam.Tambahan pula bagi kebanyakan orang di Malaysia ni waktu makan malam mereka biasanya adalah dalam pukul 8-9 malam. Yang terlajak sambung makan kat kedai mamak lepas pukul 10 malam pun ada jugak.
Its what you eat that matters more than when you eat
Share:

Friday, October 7, 2011

Ulser Mulut a.k.a Mata Ikan

Ulser mulut atau lebih dikenali dengan nama 'mata ikan' ni memang akan berlaku pada kita semua sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Ianya bukanlah sejenis penyakit berjangkit dan tidaklah kritikal sampai perlu naik ambulans pergi hospital. Cuma rasanya ini first time aku kena 'mata ikan' ni. Sebelum ini yang paling kerap kena adalah wife aku. Memang aku tak ambil kisah sangat sebab aku yakin yang aku tak akan kena (konfiden like hell) walhal bila batang hidung sendiri dah kena baru tahu betapa azabnya bila mendapat ulser mulut ni.Ulser mulut yang aku kena ni berada di kawasan dalam bibir bawah yang bersentuhan dengan gusi gigi hadapan. Boleh bayangkan?


Share:

Tuesday, October 4, 2011

Teringin Guna Windows Phone

Pada waktu sekarang ni smartphone daripada Samsung iaitu Samsung Galaxy S II masih lagi mengungguli carta sebagai telefon terbaik di pasaran. Telefon ini menggunakan OS Android 2.3 yang pada pandangan aku memang terbaik buat masa ini. Aku dah tengok sendiri tahap ke'gaban'annya telefon SII ni. Manakala telefon yang menggunakan OS yang lain seperti iPhone dan juga Blackberry memang agak ketinggalan sedikit dari segi popularitinya.Tapi apa pula cerita dengan OS Windows Phone?

Share: