Thursday, November 24, 2011

Mengarang artikel bukan senang

Blogger perlu idea untuk menulis entri. Entri yang panjang tidak semestinya menarik, dan yang pendek tak semestinya membosankan. Jadi, untuk dapatkan entri yang menarik perlu ada idea yang kreatif. Kreatif boleh menukarkan cerita yang bosan menjadi menyeronokkan.


Cerita klasik dulu-dulu seperti sang arnab dan kura-kura sebenarnya amat pendek durasinya. Tetapi disebabkan cara penyampaian dan emosi yang ditambah-tambah, membuatkan cerita tu seperti sangat lama dan panjang. Dan yang paling penting, tidak ada satu bahagian pun di dalam cerita itu yang tidak penting.

Share:

Tuesday, November 22, 2011

Apa masalahnya kalau kita terlalu jujur

Tak salah kalau kita menjadi jujur. Tak kira samada dalam kehidupan seharian ataupun melalui penulisan blogging. Cuma masalahnya disini, jika melalui penulisan sesiapa sahaja boleh menuliskan apa sahaja tanpa rasa takut ianya melukai hati pembaca. 

Tetapi jika melalui percakapan seharian, tak semua orang bercakap sejujurnya. Kadang-kadang kita risau apa yang nak diperkatakan akan membuat orang lain marah. Bak kata pepatah 'terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya'. 


Oleh itu biar saya kongsikan apa yang bakal berlaku kalau kita terlalu jujur dalam hidup.

Share:

Thursday, November 17, 2011

Jangan peduli apa orang lain fikirkan

Salah satu artikel yang saya terbaca hari ini adalah berkaitan dengan tips-tips mengekalkan pembaca di blog kita. Sangat menarik, dan juga sangat logik setiap isi-isi yang disampaikan. Selesai membaca artikel tersebut saya terasa seperti sangat terangsang untuk menerbitkan banyak lagi entri-entri selepas ini.

Share:

Tuesday, November 8, 2011

Esok hari raya, hari ini kena sengat tebuan

Apa lagi yang boleh dikatakan, memang dah takdir dan suratan buat my son Aliff yang disengat tebuan sehari sebelum Aidiladha yang lepas.



Entah dari mana datangnya tebuan tu pun saya tak tahu, tapi semasa si Aliff ni tengah sibuk berlatih Taekwondo bersama dengan kawan-kawan dia tiba-tiba terbang seekor tebuan ni terus hinggap dan sengat kat tepi mata aliff. Saya tiada di tempat kejadian tu, so saksi yang ada cuma kawan-kawan dan Master Taekwondo si Aliff ni sahaja. 

Share:

Wednesday, November 2, 2011