Tuesday, May 29, 2012

Akhirnya ku miliki LUMIA 610

Berjaya juga saya memiliki telefon yang beroperasikan 'Windows phone'. Selepas setahun buat entri pasal 'teringin nak guna 'windows phones' ni akhirnya dapat juga merasa memilikinya. Dengan bajet yang sedikit tidak mencecah RM1000 saya merasakan ini adalah pilihan yang terbaik. Buat masa ini hanya Lumia 610 sahaja yang menawarkan harga dibawah RM1000.
wallpaper guna muka sendiri. `LOL`

Selepas 2-3 hari memiliki telefon Nokia Lumia 610 ini,saya mula berasa kagum kerana pengoperasiannya sangat lancar dan kemas sama seperti mana-mana 'Windows Phones', dan OSnya masih lagi berfungsi dengan kemas walaupun dibawah 256 MB RAM dan '800 Mhz processor'.Sayangnya, jumlah 125 RAM yang sedikit ini ada kesannya. Hampir separuh daripada 'Top Ten Games' dalam 'Windows Marketplace' tidak boleh digunakan untuk telefon ini.


Sebahagian 'tiles' yang saya kerap guna.
Antara 'apps' ternama yang turut tidak berfungsi untuk Lumia 610 ini adalah SKYPE, permainan Angry Birds, Pac Man Kart Rally, Monopoly dan juga Sid Meiers Pirates termasuklah juga permainan bolasepak PES.

Tetapi, saya bukanlah menggunakan Lumia ini untuk semata-mata untuk 'games' sebaliknya untuk bersosial dengan aplikasi-aplikasi seperti facebook, twitter, dan banyak lagi. Tambahan pula saya berpendapat pengoperasiannya Lumia 610 ini jauh lebih menarik daripada mana-mana sistem dalam telefon Samsung dan yang lain.

Warna putih ala-ala iPhone.
Saya tidak membenci OS Android, tetapi saya lebih tertarik dengan OS WP ini. 

Selamat tinggal symbian!
Share: