Tuesday, July 31, 2012

Monday, July 30, 2012

Jiran yang tak prihatin

Salam 10 Ramadhan.

Hari ini aku sempat menghadiri satu mesyuarat di IPD daerah Raub berkaitan dengan agensi keselamatan di kawasan jajahan Raub. Ini memang merupakan rutin mesyuarat yang aku akan hadiri bagi mewakili pihak jabatan.
Bandar Raub yang jem sebab jalan sempit
Berita yang paling mengejutkan aku ialah apabila menerima maklumat bahawa terdapat kegiatan pecah rumah di kawasan Raub ini yang berlaku pada siang-siang hari. Kejadian berlaku terutamanya apabila tiada orang di rumah sebab kesemua penghuni pergi bekerja.

Share:

Wednesday, July 25, 2012

Tuesday, July 24, 2012

Jurnal Kosong akhirnya berdomain sendiri

Salam Ramadhan semua. Hari ini hari ke-3 Ramadhan. 

Entri kali ini agak istimewa sebabnya ini adalah entri yang pertama selepas blog ini berdomain sendiri. Walaupun pada asalnya aku tak berniat langsung nak memakai apa-apa domain pun, tetapi aku rasa macam ada satu pujukan yang mendorong aku untuk menggunakan domain sendiri ini. Dorongan ini datang selepas aku ter'klik' Serverfreak punya laman web. Terpengaruh juga aku. Lagipun dengan modal RM40 aku rasa dah memadai untuk aku berjinak-jinak mengkaji domain sendiri.


Share:

Wednesday, July 18, 2012

Patutkah aku ada domain sendiri?

Rupa-rupanya dah masuk 3 tahun lebih aku menggunakan domain blogspot ni. Rasanya tahap kemahiran aku menggunakan blogspot ni sudah mencukupi untuk aku terus kekal dalam arena blogging ni. Pernah juga aku terfikir pasal hal domain-domain ni. Tapi aku sekadar ambil 'port' sahaja, dan tidak ada niat langsung nak guna domain sendiri. Yang aku tahu, kalau ada domain sendiri maka kita tak perlu ada tambahan 'blogspot' pada URL blog kan?





Share:

Tuesday, July 17, 2012

Sunday, July 15, 2012

Kulit dah semakin gelap kerana bersukan

Sukacita dimaklumkan kepada kalian, selepas seminggu terlibat dalam latihan bola tampar untuk sesi pemilihan pemain aku dapati kulit kedua-dua lengan dah semakin gelap dan berkilat. Malu pulak nak 'post' gambar kat sini. Baru terperasan yang selama ini aku berlatih waktu petang-petang tu adalah dalam keadaan cuaca yang sangat panas terik. Patutlah gelap kulit aku ni. Tempat latihan pulak di kawasan terbuka, nasiblah.
'sommersault berpusing!!!'

Share:

Wednesday, July 11, 2012

Monday, July 9, 2012

Jangan 'Pilih Bulu' untuk letak komen

Dah banyak kali aku perhatikan kat arena blogging ni, kadang-kadang masih ada blogger yang memilih nak tinggalkan komen dan ulasan di blog yang mereka lawati. Seperti yang aku lihat beberapa hari lepas, ada  sebaris komen yang aku baca di salah sebuah blog yang kerap aku singgah itu amatlah menghiris hati dan perasaan. 



Kalau ulasan tu berkisar tentang entri yang kita buat ataupun berkaitan tatarias blog itu sendiri mungkin bolehlah kita buat endah tak endah. Tapi ulasan yang dibuat tu lebih kepada memandang remeh para blogger yang masih menggunakan free hosting seperti blogspot dan wordpress ni. Apa kah?

Share:

Thursday, July 5, 2012

Tuesday, July 3, 2012

'Membuat Panggilan' bukan lagi tujuan utama telefon pintar

Merujuk kepada laporan yang dibuat oleh pihak 'O2's - All About You', pemilik telefon pintar ataupun 'smartphone' kebiasaanya akan menghabiskan masa 2 jam dalam sehari menggunakan telefon mereka itu. Laporan yang mereka buat itu adalah berdasarkan kajian berkaitan bagaimana pengguna menggunakan telefon pintar mereka. Sayangnya dalam kajian itu mereka mendapati 'membuat panggilan' bukan lagi tujuan utama penggunaan 'smartphone' ini. Aku tahu sebab aku pun sama macam orang dalam laporan tu.

sumber O2 News Centre
Share:

Monday, July 2, 2012

Demam bola dah habis? Ini cuma pemanasan!

Ya, memang betul. Kalau kalian kata demam bola sudah selesai maknanya kalian cuma peminat bola sepak yang suam-suam kuku sahaja. Kalian mungkin meminati bola sepak kerana kehangatannya pada satu-satu masa sahaja. Mungkin dek kerana kehangatan kejohanan Euro yang lepas membuatkan kalian teruja dan terikut-ikut dengan 'trend' semasa. Kalian menjadi sejuk sejurus kejohanan tamat, bosan!.

Share: