Monday, August 13, 2012

Belanja > Pendapatan = Bebal

Salam 24 Ramadhan.

Kali ini aku nak berkongsi berkaitan dengan trend budak-budak muda yang semakin kemaruk nak pakai gajet-gajet canggih dan up-to-date tapi gaji ciput. 

Kalau sebut nama produk Samsung, ramai la yang terbayangkan telefon Samsung S2, Tablet, Galaxy Note dan macam-macam keluarga Galaxy lagi yang bersepah-sepah kat pasaran sekarang. Mungkin dalam kotak pemikiran mereka ni kalau sesiapa yang guna gajet ni memanglah akan nampak macam sangat-sangat cool dan sangat-sangat 'geek'. 

Tapi kalau sekadar guna untuk hantar sms, buat call dan ambil gambar, telefon Sony Ericsson aku yang dah usang tu pun boleh buat semua benda tu.
Share:

Wednesday, August 8, 2012

Monday, August 6, 2012

Kod QR

Apa itu Kod QR

Kod QR bermaksud Kod Quick Response dan ianya adalah 'barcode' yang menghubungkan kita dengan mana-mana 'links' seperti laman web, emel, nombor telefon, Facebook Pages, Twitter dan sebagainya.



Disebabkan sekarang ini sudah ramai pengguna 'smartphone' maka Kod QR ini adalah cara paling mudah dan berkesan dalam mempromosikan produk dan perkhidmatan atau menyampaikan maklumat dengan cepat dan efisien.

Bagaimana Nak Imbas Kod QR?

Bagi pengguna 'smartphone' ada banyak program yang ada untuk mengimbas 'barcode' ini. Dan kebanyakan program ini adalah percuma. 

Bagi pengguna Windows Phone macam aku ni, kalian boleh guna QR Code Reader ni. Untuk pengguna android kalian kena usaha sendiri.

Lokasi Strategik Kod QR

Kalian boleh letakkan kod QR ni di suratkhabar, majalah, cermin kereta, tattoo badan dan banyak lagi tempat yang boleh difikirkan. Kerana ia tak perlukan ruang yang luas kalau dibandingkan dengan links konvensional yang menggunakan ayat dan perkataan. 

Contohnya: Selain menaip www.jurnalkosong.com kalian hanya perlu imbas kod di bawah ini:
Lagi cepat dan menarik kan? Lepas ni bolehlah letak imej ni kat header blog tu.

Kalau berminat kalian boleh try cipta QR sendiri di QRStuff atau di Qurify.
Share: