Wednesday, November 21, 2012

Berkhatan beramai-beramai di Kg Kundang

10 Nov yang lepas adalah hari yang sangat bersejarah buat anak lelakiku. Nampaknya dia sudah bersedia untuk dikhatankan, atau dalam bahasa kampungnya 'disunatkan'. Kebetulan pula memang ada program berkhatan beramai-ramai dijalankan di kampung neneknya di Kg Kundang, Banting. Program ini pula dijalankan hanya 2 tahun sekali. 


Walaupun baru berusia 7 tahun, dia sudah berani dan tidak teragak-agak untuk merelakan dirinya dikhatankan, tidak ada paksaan pun dari kami mak-bapaknya.

Share:

Wednesday, November 14, 2012

Bengang dek kerana MUET

Aku sepatutnya hadir untuk ambil exam MUET pada bulan Oktober yang lepas. Tapi sayangnya waktu tu aku sedang mengikuti kursus kepolisan di Segamat, Johor. Maka secara automatik aku terpaksa lepaskan exam itu walaupun pada dasarnya aku dah pun bayar RM100 untuk No. Pin MEC untuk pendaftaran peperiksaan MUET secara online.



Redha, itu sahaja yang aku mampu buat dan mungkin memang bukan rezeki aku untuk ambil exam MUET buat masa ini. Dan yang lebih ironik, kawan seofis aku yang turut daftar untuk exam MUET itu turut tak dapat ambil exam dek kerana tersasul tak ingat tarikh hari peperiksaan. Nasib kita memang malang.

Share:

Friday, November 9, 2012

Borang Sumbangan RM1000 Veteran ATM Tidak Berpencen

Salam semua. 

Aku adalah merupakan salah seorang manusia yang sangat gembira dengan pembentangan Bajet 2013 oleh PM Najib pada bulan yang lalu. Bukan sahaja aku salah seorang yang dapat bonus tahunan sebanyak sebulan setengah, malah aku juga salah seorang rakyat Malaysia yang layak untuk terima sumbangan RM100 bagi veteran ATM yang tidak berpencen.


Dan untuk aku dapat sumbangan itu, aku perlulah terlebih dahulu mendaftarkan diri sebagai ahli persatuan bekas tentera ini. Kalau tak daftar, maka lupakanlah sumbangan RM1000 itu. Tarikh tutup pula adalah sebelum 31 Dis 2012. Aku ada tempoh lagi sebulan untuk selesaikan hal pendaftaran ini.

Share:

Tuesday, November 6, 2012

Smart Camera Samsung NX1000

Hari ini aku telah berjaya memiliki sebuah kamera daripada jenama Samsung iaitu model NX1000. Walaupun pada asalnya aku berhajat untuk beli kamera DSLR sahaja, tetapi entah kenapa akhirnya aku terpengaruh untuk membeli si kompak NX1000 ni. 



Sedangkan harga kamera Samsung NX100 ni lebih kurang sama sahaja dengan beberapa buah DSLR yang ada di kedai Seng Heng ni. Mungkin kerana ia sebenarnya sebuah kamera kompak 20.3 megapixel yang ada 'adjustable lens' yang buat aku sangat tertarik kepadanya. Ala-ala DSLR la juga!

Share:

Sunday, November 4, 2012

Kembali Berblogging

Nampaknya 3 bulan berlalu tanpa sebarang entri yang terbaharu. Last entri yang aku buat adalah pada bulan Ogos yang lepas, itupun sebelum raya puasa. Tapi aku tak update blog bersebab, bukan suka-suka.

Sebenarnya pihak tempat kerja hantar aku pergi kursus selama 2 bulan di Pulapol Segamat di Johor. Kursus yang aku ikut ni adalah kursus asas Polis Bantuan. Maka dalam tempoh 2 bulan latihan tu memang lupakan sekejap la semua aktiviti rutin yang selalu aku buat tu, termasuklah berblogging. Lagipun, telefon dan komputer adalah barang larangan, jadi memang tiada harapan langsunglah nak ber'online'.


Share: