Thursday, January 17, 2013

Saturday, January 12, 2013

'Ninetology' nama baru di pasaran gajet

Bukan selalu kita dapat tengok syarikat tempatan yang mengeluarkan produk seperti 'smartphone' dan juga tablet.



Nama-nama seperti Samsung, Apple, Nokia dan banyak lagi memang sudah sinonim dengan pembekal majoriti 'smartphone' di negara kita. Pandanglah kira atau pun kanan, mesti wujud telefon ataupun tablet daripada jenama-jenama yang aku sebutkan tadi .

Namun Ninetology pula adalah sebuah syarikat tempatan yang di daftarkan atas Ninetology Marketing Sdn. Bhd yang aku nampak sangat berpotensi menyaingi pengeluar telefon-telefon pintar yang ada di pasaran Malaysia sekarang ini.

Sudah beroperasi lebih 10 tahun dan mempunyai 8 cawangan di seluruh dunia termasuklah di AS, UK, Denmark dan termasuk juga HQnya di Singapura.

Buat masa ini produknya adalah seperti berikut: 


Apa yang menggagumkan aku, kualiti smartphone mereka ini memang hampir-hampir menyamai standard beberapa smartphone berjenama besar seperti Samsung. Contohnya:

Cuba bandingkan:

Ninetology - Black Pearl II / Samsung - S II
  • Dualcore 1.0 GHz / Dualcore 1.2 GHz
  • OS Android 4.0 / OS 2.3.4
  • Saiz skrin 4.0" / saiz skrin 4.3"
  • Kamera belakang 5.0 MP, Kamera Depan 0.3 MP / 8.0MP, 2.0MP
  • Bateri Li-Ion 1600 mAh / Bateri Li-Ion 1650mAh

ihsan  google image

Berbaloikan?

Bayangkan dengan kesamaan yang hampir-hampir ini, harga telefon Black Pearl II yang ditawarkan adalah tak sampai separuh daripada harga Samsung S II ini. Murah sungguh.

Selepas ni memang banyak lagi telefon yang bakal memenuhi pasaran, dan pastinya dengan lingkungan harga antara RM559 hingga RM899 sahaja.

Yang menarik:
  1. Smart Camera Samsung NX1000
  2. Akhirnya ku miliki Lumia 610
  3. Akhirnya dapat tablet ASUS
  4. Kenapa aku beli LED TV
Share:

Tuesday, January 8, 2013

'masalah cari idea blogging yang paling kerap aku alami'

Salam semua.

Untuk entri kali ini sebenarnya aku sudah pun sediakan drafnya 2 hari yang lepas. Notanya sudah pun aku catitkan berhari-hari di dalam perisian 'Evernote' yang aku download di Windows Marketplace untuk telefon Nokia Lumia 610 ku.


Memang pelan asalnya aku akan huraikan semula nota ringkas yang aku buat tu dalam blog ini. Tapi bila selepas 2-3 hari, aku dah 'lost interest in doing it'

Padahal semasa menulis nota 'Evernote' tu, memang dah terbayang berperenggan-perenggan entri blog aku tu kali ni. Tapi sayangnya sekarang ni bila dah mengadap laptop dan bercadang nak update blog, idea tu masuk dalam 'waiting list' pula.

Dah banyak kali jadi macam ni. Akhirnya, telefon aku penuh dengan idea blogging yang tidak diblogkan. Ianya masih lagi menunggu di dalam 'waiting list'.

Salah satu sebabnya aku rasa adalah mungkin aku dah terpengaruh dengan masalah di tempat kerja. Semenjak 2 menjak ni, aku dapat rasakan sedikit ketegangan di tempat kerja. Dan aku pun terkena tempiasnya. Puncanya:
I've got some issue with this guy. It's not such a big fuss, but lately I went from 'dislike' this man into 'hating' him.
 Okay, aku tak mahu ceritakan lagi pasal tu disini. Stress.

Manakala untuk entri akan datang mungkin aku akan usaha balik untuk gunakan idea terkumpul tu untuk dijadikan entri.

Entri yang berkaitan:

  1. Smart Camera Samsung NX1000
  2. 'Membuat panggilan' bukan lagi tujuan utama 'smartphone'
  3. Jurnal Kosong akhirnya berdomain sendiri
  4. Mengarang artikel bukannya senang
  5. Apa masalahnya kalau kita terlalu jujur
Share:

Thursday, January 3, 2013

"Welcome 2013"

Salam Tahun Baru 2013.

Tahun 2012 telah pun selesai meninggalkan kita. Tahun yang penuh dengan cerita suka-duka dan pahit-manis yang berlaku di sekeliling kita. Sudah banyak blog kawan-kawan yang aku singgah sepanjang tahun lepas, dan semakin banyaklah juga pengetahuan dan pengalaman yang aku perolehi.

Kini tahun 2013 kini sudah pun tiba, dan banyak lagi cerita-cerita menarik yang akan kita dengar sepanjang tahun ini dan harapnya tidak ada lagi insiden @ kejadian yang mendukacitakan kita semua seperti yang pernah berlaku pada tahun lepas, cthnya banjir, tanah runtuh, kejadian bunuh dan sebagainya.

Sepanjang blog ini wujud, ada juga topik-topik entri yang menjadi tarikan dan mendapat kunjungan pengunjung yang paling ramai. Antaranya adalah:
  1. Berhati-hati Masa Tukar 'Spark Plug'
  2. Masalah iPhone 4
  3. Jadual Kakitangan Awam 2011
  4. Ulser Mulut a.k.a Mata Ikan
  5. Borang Sumbangan RM1000 Veteran ATM

Aku juga punyai banyak cerita yang sepatutnya boleh disampaikan, cuma kadang-kadang hajat tu tak dapat diterjemahkan dalam bentuk penulisan. Jadi, harapan aku pada tahun ini supaya dapat lebih memberikan masa untuk berblogging dan harapnya lebih faham erti maksud ber'blogging' ini. Jangan terlalu fokus untuk tarik pengunjung blog, sebaliknya fokus pada pengisian di dalamnya. 

Aku percaya, jika berblogging secara ikhlas, makin ramailah pengunjung yang ikhlas singgah nanti.



Akhir kata, Selamat Datang 2013.



Share: