Thursday, April 25, 2013

Universal Studio Singapore - Trip Kami

Bulan lepas aku dan famili berkunjung ke Universal Studio Singapore. Kami sekeluarga hanya ber'backpacking' dan sempat bermalam di sebuah hotel bajet di sana. Ini adalah lanjutan perancangan asal kenapa kami buat passport pada bulan sebelumnya. Boleh baca kisah tu disini.


Kami ke sana menggunakan laluan udara sebab nak cepat sampai dan tak sanggup nak memandu jauh-jauh daripada Klang ke Johor. Sejam penerbangan daripada LCCT Sepang sehinggalah ke Changi Airport, kalau naik kereta aku rasa mahu ambik 4-5 jam barangkali.


Untuk dapatkan panduan jika nak ke USS ni seelokeloknya buat research banyak-banyak, sebab banyak kekurangan yang aku alami sepanjang trip kami ini. Lebih afdal jika baca blog-blog yang boleh memberikan secara terperinci panduan dan cara-cara berjimat jika mahu ke sini.

Cuma nasihat aku adalah:

  • Bersedia untuk banyak berjalan kaki. Memang penat bagi golongan warga emas.
  • Bersedia untuk beratur panjang. Banyak masa akan terbuang.
  • Bersedia dengan kamera sepanjang masa. Watak-watak animasi ni kadang-kadang keluar sekejap-sekejap. Siapa cepat dia dapat la bergambar.

Sungguhpun begitu aku dan keluarga berasa sangat gembira walaupun banyak Ringgit Malaysia yang dikorbankan untuk tujuan ini

Tapi ianya berbaloi, sangat berbaloi.

Share: