Tuesday, June 25, 2013

Apabila Jerebu Melanda Pusat Serenti

Semua orang tahu apa itu Pusat Serenti. Walaupun sudah bertahun pusat serenti ini bertukar imej dan nama, namun panggilan pusat serenti itu seakan sudah sebati di dalam diri masyarakat kita. 

Sekarang ianya lebih dikenali sebagai CCRC, iaitu ringkasan kepada 'Cure and Care, Rehabilitation Centre'. Fungsinya masih sama seperti dahulu iaitu memberikan program kepulihan kepada pengguna dadah ini agar pulih daripada sebarang bentuk penagihan dan juga mencegah mereka daripada terlibat dengannya.

Terima kasih kepada negara jiran kita kini kini masalah jerebu melanda negara,  pada asalnya dijangkakan bahawa hanya negeri-negeri di pantai barat sahaja yang akan mendapat tempiasnya tetapi kini melarat sampai ke negeri pantai timur. Pahang juga tidak terkecuali.

Bandar Raub yang jauh diceruk Pahang ini juga terjejas teruk. Mungkin Indeks Pencemaran Udaranya tidak seteruk pencemaran udara di Johor, Melaka, dan Selangor namun bahayanya tetap sama. 

CCRC Raub nampaknya tidak sekebal mana, lokasi di dalam ladang getah di hujung kampung belum mampu menahan asap jerebu yang datangnya nun jauh dari negara Indonesia. 

Dek kerana inilah semua penghuni terpaksa dibekalkan topeng mulut dan hidung bagi menjaga kesihatan mereka. Walaupun secara teknikalnya mereka masuk ke CCRC ini disebabkan pengambilan dadah. Sangatlah sarkastik.


Jika nak tahu program dan aktiviti penghuni di CCRC Raub ini, bolehlah singgah di:


Share: