Wednesday, June 19, 2013

Cara Terbaik Kumpul Kenangan Lama

Album gambar adalah contoh yang paling klasik untuk kita kumpul kenangan-kenangan menggunakan gambar-gambar. Aku yakin semua orang mempunyai album gambar sebegini. Album gambar ini mudah diuruskan kerana gambar-gambar di dalamnya boleh dikeluarkan dan dimasukkan sesuka hati kita.Cuma masalahnya adalah apabila menggunakan album gambar ini, gambar tersebut kadangkala boleh terkeluar dari ruangannya dan mungkin di ambil orang lain tanpa pengetahuan kita.

Untuk mengatasi masalah ini, aku menggunakan photobook daripada UPrint.

Masuk kali ini, sudah 3 buah photobook yang aku terbitkan. Photobook yang terbaru aku buat adala seperti gambar di atas. Untuk pengetahuan, photobook ini sama seperti mana-mana album gambar yang kita selalu dapat apabila cuci gambar di kedai-kedai. Cuma bezanya photobook ini diterbitkan menyerupai sebuah buku dan isi kandungannya adalah gambar-gambar yang kita sendiri pilih dan susun.

Aku suka guna photobook seperti ini sebabnya bagi sebuah photobook yang aku buat, aku akan kategorikan mengikut event tertentu. Contohnya aku pernah keluarkan sebuah photobook untuk perkahwinan kakak ipar pada 3 tahun yang lepas. Itu adalah percubaan aku yang pertama dan yang kedua pula adalah photobook berkisar hal anak menyertai program berkhatan mengikut tradisi kampung beramai-ramai.

Kalau kita kreatif, kita boleh susun sendiri setiap ruang gambar mengikut saiz atau kedudukan gambar di dalam photobook tersebut. Lepas ini tiada lagi masalah gambar tercicir ataupun hilang dari soketnya. Kalau nak tau proses yang terbabit waktu aku terbitkan buku ini, kalian boleh singgah di blog 'mostlybyme.wordpress.com'. Dalam blog itu aku telah terangkan semua yang kalian patut tahu kalau berminat untuk keluarkan photobook sendiri.

Selamat mencuba.

Share: