Thursday, June 6, 2013

Kedai ekzos kereta di Klang

Kereta aku dah lama mengeluarkan bunyian yang sangat bising sejak setahun yang lepas. Ini tiada kaitan dengan enjin tetapi adalah disebabkan dek ekzosnya yang dah bocor.

Niat nak membaikinya memang dah lama tersirat di dalam hati, cuma aku masih tak jumpa kedai yang boleh baiki ekzos ini. Kalau di area Bukit Tinggi ataupun Andalas memang tiada kedai sebegini, dan aku terpaksa pergi sampai ke Taman Sentosa. Kalau ekzosnya tak boleh dibaiki, tukar baru pun aku tak kisah.


Nah, kedai ni betul-betul di bahagian kiri jalan raya bersetentang dengan Public Bank. Kalau tak fokus memang boleh terlepas kedai ni. Nampak tak tulisan 'Pakar Ekzos' tu! Ha! Jangan main-main. Dalam kedai ni banyak juga ekzos yang bergantungan dan pelbagai pilihan yang ada kalau bercita-cita nak pasang kat kereta korang.


Akhirnya kereta ni masuk 'Operation room' dan apa yang mengagumkan aku adalah mekaniknya adalah seorang 'bangladeshi' yang sangat-sangat berbeza dengan mana-mana mamat Bangla yang pernah aku jumpa di muka bumi ini. Inilah first time aku jumpa Bangla yang buat kerja mekanik tahap profesional macam ni.

Mamat ni memang sangat pakar pasal baiki kereta ni, memang wajar la dengan papan tanda kedai ni iaitu 'Pakar Ekzos'.


Selepas 10 tahun 6 bulan akhirnya ekzos ini terpaksa dikuburkan dan digantikan dengan pengganti yang lebih moden fizikalnya. Banyak juga bocornya ekzos ni.


Bajet pun masih ok sebab harga ekzos dan upah kerja tak sampai RM200 pun. Di kedai ni hanya aku saja yang ada pada pagi tersebut maka cepat sikitlah kerja tukar ekzos ni.

Kalah nak tahu kedai ni boleh rujuk map di bawah.



Share: