Wednesday, July 31, 2013

Wednesday, July 24, 2013

Tuesday, July 23, 2013

Wednesday, July 17, 2013

Lulus Pinjaman Perumahan Kerajaan

Pinjaman Perumahan Kerajaan yang aku pohon ini, akhirnya diluluskan. Ini adalah merupakan usaha ke-3 untuk aku membeli rumah sendiri.

Jangan terkejut tengok pinjaman yang aku buat tu sedikit sahaja, sebabnya ini adalah pinjaman perumahan bersama isteri. Pinjaman isteri pun dah diluluskan, jadi jumlah pinjaman kami berdua adalah bersamaan dengan harga rumah yang dibeli (selepas dicampur dengan insuran)

Usaha yang pertama membeli rumah penuh dengan liku-liku dan masalah, yang akhirnya rumah tak siap malah kena bayar balik pinjaman ke pihak bank. Sekarang ini pun masih dalam proses pemberhentian pembayaran pinjaman. 

Rumah tak siap, siapa nak bayar?

Usaha yang kedua pun tergendala, sebabnya pemaju menaikkan harga rumah pada saat-saat akhir. Borang permohonan pinjaman perumahan kerajaan telah pun aku hantar kepada pemaju. Akhirnya aku batalkan sahaja.

Usaha ketiga ni nampaknya berjaya. Rezeki dalam bulan Ramadhan rasanya. 

Rumah pun dah 90% siap. Hujung tahun ini mungkin dapat kunci.

Alhamdulillah.

Share:

Thursday, July 11, 2013

Muat turun - Panduan Sembahyang Tarawih

Salam Ramadhan buat semua pembaca JurnalKosong ini. 

Bagi pembaca muslim yang nak mendapatkan panduan dan cara-cara solat tarawih pada bulan Ramadhan ini, kalian bolehlah baca terus atau pun muat turun menggunakan capaian di bawah:



Semoga kita semua dapat beramal dengan lebih baik di bulan Ramadhan al-Mubarak ini. 

Insya Allah'.

Teringat pula kenangan Ramadhan beberapa tahun lepas. Nak baca boleh klik sini.

Share:

Wednesday, July 10, 2013

Biodata Rasmi Minion dari Animasi Despicable Me 2

Kalian kenal dengan makhluk kuning-kuning yang macam mambang kuning dalam cerita Despicable Me 2? Mesti kalian gelak sakan dengan bahasa yang mereka gunakan. Serius! aku pun ketawa.

Layan cerita begini dalam bulan Ramadhan tak jadi masalah sebab tiada unsur-unsur lucah melampau!

Jadi, ambil masa sikit dan kenali mereka dengan lebih dekat.
(klik pada gambar untuk lebih besar)
A Who
Share:

Tuesday, July 9, 2013

Monday, July 8, 2013

Kenapa Blog Tak Laku

Ramai yang ingat senang nak jadi blogger. Buat 2-3 perenggan ayat, letak gambar dan tekan 'publish'.
Sudah siap satu entri untuk hari ini. Mudah kan? 

Tapi menarik ke entri itu untuk di baca?

Bukan senang nak tarik orang datang baca penulisan yang kita buat dalam blog. Biasanya tak ramai orang yang akan singgah dan baca tulisan kita, kecuali jika blog kita dalam kategori di bawah:

Blogger artis ataupun selebriti

Tulislah apa sahaja, pasti akan ada yang membacanya dan memberi komen. Walaupun isinya entah apa-apa. Itu tak kisah sebab itu kelebihan menjadi selebriti terkenal. Apa yang dibuat artis ini di masa lapang dianggap penting oleh pembaca setianya. I.e 'follower'. 

Blogger perempuan comel.

Blog awek-awek yang comel, ayu dan ala-ala artis pun tiada masalah nak tarik pembaca. Malah mungkin sudah ada yang subscribe rss untuk tak ketinggalan membaca entri yang baharu. Kadang-kadang cerita pasal charger telefon rosak pun dapat sambutan hangat. Nama blogger macam Irine Nadia MarcelloFatin LiyanaHanisah HasbullahEngku Sulwani dah memang ramai kenal sebab tahap cun mereka terlalu ridiculousPfftttt...

Blog yang cerita pasal buat duit guna blog.

Blog macam ni paling kerap dapat sambutan di Malaysia. Google sahaja pasal SEO mana-mana blog, pasti berderet komen dan ulasan yang diberikan pembaca. Tujuannya senang, secara teorinya kalau banyak pelawat yang singgah di blog maka banyak duit akan berduyun-duyun masuk melalui iklan. 

Macam-macam tips ada diberikan untuk menjana kewangan melalui blog. Contohnya seperti guna perkhidmatan iklan, affiliate, ebook, dan online business. Aku akui aku juga pernah baca blog yang tayang pendapatan daripada iklan Nuffnang di blog mereka. Bagus sebabnya ini motivasi bagi para blogger yang lain. Contohnya:

Blog Politik

Tak payah cerita pasal blog macam ini, semua orang dah tahu.

Tapi jika kita tidak mempunyai ciri-ciri di atas maka penulisan di dalam blog biasanya agak tak laku dibaca umum. Ini realiti, agak-agak sejujurnya ada ke sesiapa kisah jika kita cerita pasal penat bekerja seharian di pejabat ataupun cerita pasal tersangkut di dalam kesesakan jalanraya?

Aku tahu sebab aku juga pembaca blog. 

Share: