Sunday, December 15, 2013

Monday, December 9, 2013

Jualan Buku Big Bad Wolf 2013

Jualan buku besar-besaran terbesar di dunia 'The Big Bad Wolf Book Sale' sudah kembali.



Lokasi : The Mines International Exhibition Centre.
Waktu : 6 Dis - 15 Dis 2013

Aku dan famili pernah pergi ke jualan buku yang sama pada tahun lepas. Cuma kami dapat pergi pada hari-hari akhir jualan. Jadi banyak buku yang sudah kehabisan.

Tahun ini pula kami pergi awal supaya dapat tengok banyak pilihan buku. Selepas subuh kami terus bergerak ke The Mines sebab tak nak berebut tempat parking kereta. Jam 8 pagi kami sampai dan sudah ada yang mahu balik rumah sebab mereka dah shopping lagi awal dari kami.



Almaklumlah jualan ini dibuka kepada semua selama 24 jam. Kesesakan manusia di siang hari memang menyesakkan. Kalau nak shopping dengan aman kalian bolehlah datang waktu malam.


Walaupun pada hari pertama, sudah ramai yang datang membawa troli dan beg-beg besar. Elok juga sediakan duit banyak-banyak sebab harga buku yang sangat murah akan buat kalian ter'borong' dengan banyak.


Disini juga ada disediakan kotak-kotak khas untuk kalian guna kalau tak bawa beg sendiri.



Anak lelakiku juga tak senang duduk sebab banyak pilihan untuk kategori kanak-kanak.


p/s: semua gambar diambil menggunakan smartphone Lenovo K900

Share:

Thursday, December 5, 2013

Fungsi 'Water Repellent' Untuk Cermin Depan Kereta

Bila tiba musim hujan, masalah yang paling kerap aku alami adalah apabila cermin depan kereta mula mengkaburkan pandangan sebab air hujan yang turun tidak dikeluarkan daripada pandangan dengan segera. Sebab itu juga aku terpaksa bawa secara kereta perlahan daripada biasa.

Air hujan melekat di cermin hadapan
Kalau harapkan 'wiper' kereta sahaja belum mencukupi, masalah ini tetap tidak akan selesai. Kalau memandu di pada waktu malam ketika hujan lebih menyakitkan hati sebabnya cahaya yang datang dari hadapan akan terus menyilaukan pandangan

Jalan penyelesaian yang aku ambil adalah dengan menggunakan spray 'water repellent' khas untuk cermin depan kereta. Di kedai-kedai dan pasaraya ada jual spray ini dari pelbagai jenama dan saiz. Cuma perlu pandai pilih sahaja.

Tengok gambar di bawah dan fahami kenapa 'water repellent' itu sebenarnya penting untuk cermin kereta.



Selepas di spray pada cermin dan dilap sehingga rata keseluruhan cermin, kita boleh tengok air hujan yang jatuh ke atas cermin ini akan terus menyusur keluar dari cemin disebabkan ditolak angin. Tidak perlu menggunakan 'wiper'. Cermin akan jadi lebih terang dan bersih berbanding ketika sebelum neggunakan spray ini.

Contoh bagaimana air hujan yang jatuh pada cermin tersesar keluar dari cermin, kalian bolehlah tengok video di bawah.



Kalau korang tertanya-tanya tentang berapa lama kesan spray ini boleh bertahan, ia sebenarnya berbeza mengikut produk. Sesetengah daripada spray ini boleh pergi untuk lebih daripada satu bulan, manakala yang lain hanya untuk beberapa minggu. 

Dan ya, korang masih boleh mencuci kereta dengan menggunakan apa-apa jenis cecair basuh, kemungkinan besar bahawa 'water repellent' ini tidak akan terjejas langsung.

p/s : masih tertanya-tanya maksud yang paling tepat bagi 'repellent' dalam bahasa melayu
Share: