Thursday, December 5, 2013

Fungsi 'Water Repellent' Untuk Cermin Depan Kereta

Bila tiba musim hujan, masalah yang paling kerap aku alami adalah apabila cermin depan kereta mula mengkaburkan pandangan sebab air hujan yang turun tidak dikeluarkan daripada pandangan dengan segera. Sebab itu juga aku terpaksa bawa secara kereta perlahan daripada biasa.

Air hujan melekat di cermin hadapan
Kalau harapkan 'wiper' kereta sahaja belum mencukupi, masalah ini tetap tidak akan selesai. Kalau memandu di pada waktu malam ketika hujan lebih menyakitkan hati sebabnya cahaya yang datang dari hadapan akan terus menyilaukan pandangan

Jalan penyelesaian yang aku ambil adalah dengan menggunakan spray 'water repellent' khas untuk cermin depan kereta. Di kedai-kedai dan pasaraya ada jual spray ini dari pelbagai jenama dan saiz. Cuma perlu pandai pilih sahaja.

Tengok gambar di bawah dan fahami kenapa 'water repellent' itu sebenarnya penting untuk cermin kereta.Selepas di spray pada cermin dan dilap sehingga rata keseluruhan cermin, kita boleh tengok air hujan yang jatuh ke atas cermin ini akan terus menyusur keluar dari cemin disebabkan ditolak angin. Tidak perlu menggunakan 'wiper'. Cermin akan jadi lebih terang dan bersih berbanding ketika sebelum neggunakan spray ini.

Contoh bagaimana air hujan yang jatuh pada cermin tersesar keluar dari cermin, kalian bolehlah tengok video di bawah.Kalau korang tertanya-tanya tentang berapa lama kesan spray ini boleh bertahan, ia sebenarnya berbeza mengikut produk. Sesetengah daripada spray ini boleh pergi untuk lebih daripada satu bulan, manakala yang lain hanya untuk beberapa minggu. 

Dan ya, korang masih boleh mencuci kereta dengan menggunakan apa-apa jenis cecair basuh, kemungkinan besar bahawa 'water repellent' ini tidak akan terjejas langsung.

p/s : masih tertanya-tanya maksud yang paling tepat bagi 'repellent' dalam bahasa melayu
Share: