Sunday, December 28, 2014

Beli Almari Guna Lazada

Kali ini LAZADA MALAYSIA buat jualan murah lagi. Barang yang terpilih sahaja ada potongan harga. Tetapi disebabkan harga potongan tu lebih 75%, aku rasa sangat wajar kalau aku ambil kesempatan ni.

Almari 'Multifunctional Wardrobe' dijual sangat murah iaitu RM55 sahaja, kalau ikutkan harga asal RM189. Sekarang ni harga almari ni telah naik kepada RM63. Memandangkan si isteri yang paling kerap layan LAZADA MALAYSIA ni, so dia cadangkan aku beli 2 sebab sangat berbaloi katanya. Lagipun tawaran ni berlangsung hanya sejam sahaja katanya.

Okeh, aku setuju. 

Share:

Thursday, December 11, 2014

Finale Pertengahan Musim ke-5 The Walking Dead

Siri tv kegemaran aku sudah tamat buat sementara waktu.

Sambungan cerita musim ke-5 'The Walking Dead' akan mula ditayangkan pada Februari 2015. Ada lebih kurang 3 bulan dari sekarang. Yang herannya aku tak jumpa lagi ulasan siri  ini dalam bahasa melayu di mana-mana blog tempatan. 

Malah aku belum pernah jumpa mana-mana blog melayu yang buat ulasan pasal siri tv tempatan. Walaupun TV3 hari-hari tayang drama tv bersiri pada waktu maghrib, tapi tiada siapa pun nak buat ulasan. Melainkan ulasan tak rasmi yang biasanya ada di Facebook wall orang-orang perempuan kaki drama TV.

Okay, i get it, our local tv mini-series probably tak best pun.

Share:

Tuesday, November 18, 2014

Sunday, November 9, 2014

Jiran Setaman

Okey, aku masih belum secara rasmi duduk di rumah baru walaupun kerap bermalam pada hujung minggu. Jiran-jiran sekeliling pun baru masuk dalam 4-5 famili daripada jumlah penuh 24 semuanya.

Satu perkara yang menarik bagi sesiapa yang akan masuk ke perumahan baru adalah kita akan mendapat ramai kawan-baru secara automatik. Jiran baru = kawan baru.

Semua jiran-jiran baru ni akan mulalah berkenalan satu sama lain,  kenal latarbelakang,  kerja apa,  kerja mana dan paling penting adalah asal orang mana. Sebabnya nanti kalau cerita bab Piala Malaysia senang nak cari sekutu.

Awal-awal ni tak semua jiran-jiran dapat pindah masuk serentak. Kecuali bagi keluarga yang memang nak pindah masuk terus. Kitorang tunggu hujung tahun la baru dapat pindah masuk.

Tapi dah ramai pulak budak-budak kampung ni yang dah mula ronda-ronda kat taman kami sambil cuci mata dengan niat jahat.  Dah ada pulak rumah jiran yang kena pecah masuk siang-siang hari. Tuan rumah bekerja waktu siang,  so memang ini kesempatan terbaik la bagi mat-mat pecah rumah ni.

Palang besi penghadang jalan dalam proses pembuatan
Maka,  kitorang sudah bercadang nak pasang palang besi untuk menutup jalan masuk ke taman dengan harapan dapatlah elakkan kejadian curi ni lagi.

Jangan sampai ada yang tertangkap lepas ni,  memang makan ikut straw lah jawabnya.
Share:

Sunday, October 12, 2014

Thursday, October 2, 2014

Pelan Data 5GB Yang Aku Guna

Salam semua.

 Aku tau semua orang sekarang ni ada pelan data internet untuk smartphone masing-masing. Aku tak pasti dalam banyak-banyak pelan data internet yang mana satu menjadi pilihan orang ramai. Lain orang lain cara penggunaan internetnya. Kalau pengguna internet tegar di smartphone, maka had data 1GB memang tak akan cukup. 

Untuk itu, bagi pengguna internet tegar macam aku limit data 5GB adalah yang terbaik. Yang menjadi masalah adalah harga bulanan yang patut aku bayar.

Di sini biar aku share pelan data intenet bagi pengguna pelan POSTPAID sahaja.

Pilihan di tangan korang, tengoklah yang mana sesuai.

Pelan CELCOM

Pelan Digi

Pelan MAXIS

Pelan UMobile

 Nampaknya pelan data internet (pelan postpaid sahaja) masing-masing macam ni:
  • Maxis = RM75 - 5GB
  • Celcom = RM88 - 5GB
  • Digi = RM108 - 5GB
  • UMobile = RM80 - 3GB

Maka memang tak salahlah aku pakai Maxis selama 17 tahun ini, sebab pelan datanya adalah yang termurah di pasaran Malaysia setakat hari ini. Kalau adal pelan yang lagi murah dari ini nescaya aku akan bertukar syarikat telko tersebut.

Serius aku tak tipu.
Share:

Sunday, September 14, 2014

3 Free Cloud Storage Yang Aku Kerap Guna

Aku kerap guna sistem simpanan awan atau lebih dikenali dengan Cloud Storage. Ya, sebab aku takut kalau-kalau semua data-data termasuk surat-surat, dokumen-dokumen penting dan juga gambar-gambar dalam telefon dan komputer aku tiba-tiba hilang.

Tapi harus diingat, cloud storage ini sebenarnya hanyalah tempat simpanan data secara sementara. Ia diuruskan oleh pihak pembekal storan awan ini dan mereka bertanggungjawab menjaga dan menguruskan proses penyimpanan ini dengan baik. Dan secara teori, sebenarnya kita menyimpan rahsia kita sendiri di dalam peti besi di rumah orang lain. Kalau sistem diorang jahanam, maka semua data kita akan hilang sekali. Ingat tu.

Aku guna:

Dropbox (3.25 GB free) khas untuk simpan gambar-gambar daripada telefon bimbit dan Ipad aku. 

Google Drive (15 GB free) storan ini paling kerap aku guna sebab dokumen-dokumen kerja semuanya aku simpan kat sini. Boleh akses di mana-mana sahaja. Pendrive aku kerap hilang. Kalau korang guna Gmail maka korang akan dapat perkhidmatan ni secara automatik.

OneDrive (18 GB free) yang ini daripada Microsoft pun aku guna untuk backup semua gambar daripada telefon dan Ipad. Kalau korang ada Hotmail,  lebih mudah korang boleh akses perkhidmatan storan awan ini.



Cuma dikhuatiri berlaku pulak kes kebocoran data macam yang berlaku pada pengguna Icloud baru-baru ni. Data pengguna Iphone dan Ipad terjejas tahap sekuritinya. Baru-baru ni kecoh sekejap sebab kebocoran sistem ni dan banyak gambar bogel selebriti Hollywood dah tersebar ke pengetahuan umum. Sapa suruh selfie gambar bogel sendiri. Serius bongok!
Share:

Thursday, September 11, 2014

Lagu Cinta 90'an

Aku lahir pada penghujung tahun 70'an. Justeru itu, zaman kanak-kanak aku adalah pada era 80'an dan secara automatik zaman remaja aku adalah pada era 90'an.  

Lagu. Aku cakap pasal lagu melayu.

Ok, waktu remaja ku adalah dalam tahun 90-99. Tahun ini adalah zaman kegemilangan lagu-lagu rock jiwang mendayu-dayu tangkap lentok kalau dengar kat radio. Seriuslah aku cakap, Kalau tak suka dengar sekalipun, lagu macam ni akan tetap jadi sejarah sebagai penyeri arena muzik dalam era itu. Band muzik pun dah tak selekeh macam era rock kapak sebelum ini. Semuanya kemas, rambut kemas dan takde dah pakai seluar jenis koyak-koyak kat lutut. 



Walaupun tak tersenarai untuk apa jua anugerah berprestij kat Malaysia ni, lagu-lagu jiwang tu semua menjadi siulan budak-budak muda especially yang zaman remajanya sama tahun macam aku. Bukannya lagu rock kapak macam kumpulan May, Wings, Ekamatra, Search dan jugak Febians. Lagu rock tu semua femes masa aku budak-budak, so aku tak berapa nak layan sangat. Aku remaja beb, tengah jiwang karat.


Band boy macam Spoon, Scoin, Spin, Spring, EYE, Scan, Data dan AXL'S memang tengah menjadi-jadi waktu tahun tu, especially dah hujung-hujung 90-an. Antara tahun 1996 sampailah tahun 2000. Kadang-kadang tu, kalau lagu tu berkumandang kat radio, lirik lagu tu terkeluar dari mulut secara automatik. Memang legenda. Dan yang paling top sekali waktu tu adalah lagu Rindu serindu-rindunya dari kumpulan Spoon.

Aku tak cakap pasal band rock lain macam XPDC. Diorang memang femes tapi genre muzik berlainan.

Aku pasti yang kalau dulu lagu jiwang ni tak menjadi pilihan untuk main kat radio, tapi sekarang ni sudah jadi macam lagu pilihan pulak. Sebabnya ia ada sentimental value, walaupun bukan kat semua orang tapi at least pada mereka yang jiwanya sama macam aku. Contohnya sama macam kereta Proton Saga 1.3 yang bapak korang guna  dalam tahun 90an, sekarang ni ia takde nilai kat orang lain tapi sangat berharga kat kita sebab ada unsur-unsur sentimental value macam ini lah.

Sekarang ni, kena download secara haram kat internet kalau nak cari lagu-lagu tu semua. Nak tunggu keluar kat radio memang hampir mustahil la. Dulu Suria FM kerap keluarkan lagu-macam ni sebab moto dia 'Yang Terbaik 90an Dan Terkini'. Semua lagu yang femes tahun 90an tu dipasang di radio siang dan malam. Aku rasa sangat teruja. Tapi sekarang Suria FM dah tukar identiti, dah rembat idea nak jadi macam HOT FM. Moto pun dah tukar. Aku dah tak berkenan. Lagu pilihan yang dipasang pun dah moden identitinya. Kena tunggu slot Suria Cinta baru keluar balik lagi-lagu lama 90an tu. Serius cakap, Suria FM takde identiti.

Share:

Friday, September 5, 2014

Beli Power Bank Atas Talian

Niat nak pakai power bank memang dah lama ada.  Tapi malas nak capai,  sebab charger telefon masih senang dicapai sepanjang masa.  Lagipun telefon spare memang ada lagi sebuah. Baguslah terutamanya pada pengguna telefon macam aku ni. Sebabnya bateri telefon aku ni jenis yang tak boleh ditanggalkan, maknanya kalau bateri dah nak habis tu memang kena cari charger untuk caj cepat-cepat. Lepas tu kena tunggu la kat situ kalau rasa-rasa tak nak telefon kena rembat orang. 

Item pertama yang aku beli online
Jadi, aku pun cubalah beli sebuah di laman web LAZADA Malaysia. Seriusly la aku cakap, memang aku cukup tak suka beli barang guna internet ni melainkan urusan perbankan sahaja. Sebab banyak negatif yang aku dengar dari yang positif. Tapi aku redha jugaklah!

Lastly, power bank yang aku order tu akhirnya sampai selepas 2 hari tempahan dibuat atas talian. Laju jugalah!

Jenama Pineng

Memang mudah kalau kemudahan macam ini boleh diguna semua orang. Tak payah nak keluar ke kedai mencari barang-barang yang boleh dibeli secara online macam ini.

Aku nak try beli beberapa barang lagi selepas ni. :)

 RM42 hanya di LAZADA
Share:

Monday, August 18, 2014

Skil Matematik Yang Sekolah Patut Ajar

Aku lebih percaya pada pemikiran logik daripada matematik dan fizik. Justeru, walaupun skema pembelajaran subjek kat sekolah tu memang bagus tapi aku rasa patut ditambah baik. Terutamanya matematik sebabnya, aku jamin tak ramai yang tahu bina nak guna Y=mX + C bila dah berenti sekolah.

Contoh paling senang adalah, bilamana seseorang nak buat perkiraan bayaran yang MAMPU atau SANGGUP dibuat kalau berhutang dengan kawan-kawan. Ya, MAMPU dan SANGGUP itu dua subjek yang berbeza. Kalau kau sanggup bayar balik hutang kalau kau berhutang dengan ceti dan ah long, tapi kenapa kau tak sanggup bayar balik hutang dengan kawan-kawan? Sampai berdarah air mata kawan tu nak menuntut hutang daripada kau.

Jadi, aku rasa sekolah patut masukkan unsur pemikiran logik dalam matematik :) 


Share:

Thursday, August 7, 2014

Thursday, July 24, 2014

Motor Berkuasa Tinggi Kalau Lesen B2

Dalam sejarah hidup aku ni,  dah 4 buah kereta aku pernah guna. Start daripada hari aku terima gaji pertama bekerja sampailah sekarang ni. Walaupun dulu-dulu gaji aku kecik je, tapi aku masih merasa beli kereta Kancil Era 4 gear. Aku rasa macam dah hebat dengan kereta Kancil second hand tu.

Kawasaki Z250SL sesuai untuk transition daripada motorcub ke superbike

Share:

Tuesday, July 22, 2014

Maksud Tersirat Pada Warna Baju Raya

Tema baju raya aku tahun ni adalah warna purple. Aku tak pasti kenapa aku pulih warna ni sebab memang tiap-tiap tahun aku tukar warna baju raya. Famili aku pun nampak sedondon dengan tema purple ini. Sindrom baju sama satu famili especially pada waktu raya adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan oleh masyarakat kita.

Baju raya korang warna apa? Tengoklah sifat korang based on warna pada baju raya tahun korang untuk tahun ini.

Share:

Monday, July 21, 2014

Ke Klinik Gigi lagi di Bulan Ramadhan

Masuk hari ini sudah 2 kali aku pergi klinik gigi dalam bulan puasa ni. Kali pertama pergi klinik sebab gusi aku sudah bengkak dan memang menyusahkan kalau nak makan atau minum. 

Cerita dalam bulan puasa kali ni memang menarik macam yang berlaku kat aku tahun 2010 yang lepas. Korang boleh baca cerita pasal malam terawih yang lepas tu..

Kali kedua ni aku pergi klinik sebab gusi bengkak campur nanah yang belum pecah. Ini bermakna juga kesakitan yang aku rasa adalah double. Bengkak + nanah. 


Share:

Thursday, July 17, 2014

Lesen Mati

Dah seminggu mati barulah aku terperasan yang lesen memandu aku ni dah expired.

Rupanya lesen ni diorang dah tukar ke bentuk yang baru. Rupa lesen baru ni nampak sebijik macam kad pengenalan cuma warna je lain.

kalau nak re-new lesen ni,  untuk setahun korang kena standby RM30 je. So aku bayar RM60 untuk 2 tahun sahaja. 

Maksimum tempoh dibenarkan adalah 5 tahun bersamaan RM150. Cukuplah tu kan! 

Share:

Pak Guard

Pengawal keselamatan ni kerjanya selalu dipandang rendah dah remeh oleh ramai orang. Walaupun kerjanya nampak macam simple dan mudah je,  tapi sebenarnya memenatkan jugak la. 

Apatah lagi kalau kebanyakan syarikat pengawal keselamatan ni ambil pekerja yang dah berusia. Umur dah 50-60 pun masih diambil bekerja sebagai pak guard. Rupanya lepas periksa barulah aku tau, kebanyakan pakcik-pakcik yang bekerja sebagai pengawal keselamatan ni samada sudah pencen kerja kerajaan ataupun sekadar isi masa lapang daripada duduk rumah sebab bosan. 


Share:

Wednesday, July 16, 2014

Messi Tak Layak

Piala Dunia 2014 dah habis 4-5 hari yang lepas. Tahniah kepada penyokong team German sebab korang dapat bergembira sambil menyaksikan penyokong team argentina, belanda, brazil bersedih. 

Team yang aku sokong cuma sampai ke peringkat kumpulan sahaja. Italy boleh cuba lagi kat Rusia tahun 2018.

Part German menang game final malam tu aku tak heran sangat walau secubit pun, tapi part Messi menang Golden Ball tu memang tersangat menghairankan. 


Share:

Saturday, July 12, 2014

Masuk rumah baru di Bulan Ramadhan

Antara berita yang paling seronok ku dapat dalam bulan Ramadhan tahun ni adalah apabila kunci untuk rumah baru aku dah boleh diambil di pejabat pemaju. Akhirnya dapat juga kami sekeluarga merasa duduk dirumah sendiri selepas beberapa percubaan beli rumah lain yang penuh dengan masalah. 

Syukur Alhamdulillah.

Dan macam biasalah rumah baru ini masih kosong dengan perabot dan lampu-lampu serta kipas pun masih belum dipasang, maka terpaksalah aku pergi shopping lampu dan kipas di waktu orang lain sibuk shopping baju raya.

Kipas dan lampu semuanya kami beli di satu kedai sahaja


TIPS SELEPAS DAPAT KUNCI RUMAH BARU (TEKNIKAL)

  1. Uji dan ceraikan semua kunci yang diterima (biasanya diterima secara selonggok). Pastikan semuanya berfungsi dengan baik.
  2. Bawa 'test pen' dan uji setiap 'plug point' untuk pastikan bekalan letrik wujud.
  3. Uji setiap kepala paip air dan kenalpasti jika ada leaking dimana-mana.
  4. Periksa kawasan dalam rumah seperti lantai, dinding, longkang, untuk periksa setiap kerosakan dan isikan dalam borang kerosakan yang disediakan oleh pihak pemaju.
Buat masa sekarang ini rumah aku sedang diubahsuai secara dalaman sahaja. Sekadar tambah kabinet dapur, tukar siling serta 'wiring' dan tambah gril untuk ciri-ciri keselamatan.

Depan Rumah Baru
Nampaknya tahun ini aku belum sempat masuk rumah sebelum raya sebab kerja ubahsuai akan ambil masa sehingga bulan Syawal nanti. 
Share:

Tuesday, June 24, 2014

Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Bagi Negeri Selangor 2014

Salam semua.

gambar adalah ikhsan Google
Memandangkan bulan Ramadhan 1435 akan dijangka bermula pada 29 Jun ini, maka antara perkara yang paling mendapat carian utama di internet adalah waktu berbuka puasa dan imsak.

Jadi, di sini saya sertakan waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh negeri Selangor bagi tahun 2014 bersamaan dengan 1435 Hijrah.

Selamat berpuasa dan semoga semua amalan kita diterima Allah.


 
Share:

Thursday, June 5, 2014

Keputusan MotoGp Pusingan Ke-3 di Argentina

Keputusan MotoGP pusingan ke-3 di Argentina yang telah berlangsung pada 27 April 2014 yang lepas. Keputusan adalah seperti berikut:

Keputusan Penuh MotoGP Pusingan ke-3

Keputusan Penuh Moto2 Pusingan ke-3
Hafizh dan Azlan berjaya menamatkan perlumbaan ini tanpa memungut sebarang mata. Hafizh menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-20 selepas bermula di petak ke-17. Agak menurun prestasinya pada perlumbaan ini.

Azlan pula bermula di petak ke-31 dan menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-21.

Keputusan Penuh Moto3 di Pusingan ke-3
Zulfahmi Khairuddin bermula di petak ke-25 dan menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-15. Ini bermakna dia telah memungut satu mata yang pertama buat dirinya dalam musim ini. 

Manakala Hafiq Azmi bermula di petak ke-30 dan menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-16



Share:

Sunday, May 25, 2014

Kerja Baru di Tempat Baru

Alhamdulillah, selepas hampir 5 tahun aku berulang alik Klang-Raub setiap hujung minggu akhirnya dapat juga aku bertukar ke tempat kerja yang dekat dengan rumah di Klang.

Shah Alam tu kira dekat la dengan Klang ye.

Hospital Shah Alam ni pulak masih lagi tak siap-siap, maka terpaksalah aku menumpang kasih di Hospital Klang sekejap.

Tuhan itu maha kaya, perancanganNya maha adil dan hanya Dia yang mengetahui segalanya. Teringat aku kata-kata seseorang " tuhan tidak mengurniakan permintaan hambaNya kerana Dia telah merancang sesuatu yang jauh lebih baik buat mereka, maka bersabarlah".

Aku sendiri tak sangka, sekarang ni kalau nak pergi kerja pun boleh jalan kaki je. Walaupun sekadar tumpangan kerja semata-mata, tapi memang dekat sangat-sangat. Syukur.

Aku nak lupakan sejarah di tempat kerja lama, ambil ia sebagai pengalaman dan pengajaran. Kalau bukan kerana pengalaman itu mungkin aku tak jadi semampu ini.

Nampaknya, nak update blog pun mungkin tunggu hujung minggu saja. Sibuknya kerja di tempat baru ni dari pagi sampai ke petang. Nak bersukan petang-petang pun tak sempat lagi dah. Jangan membuncit perut ni nanti!

Share:

Wednesday, April 16, 2014

Keputusan MotoGp 2014 - Pusingan Kedua di Amerika

Pusingan kedua perlumbaan MotoGP telah pun berakhir pada 13 April lepas.  Keputusan perlumbaan ini adalah seperti berikut:

Keputusan 10 Pemenang Teratas MotoGP

Keputusan 10 Pelumba Teratas Moto 2

Kedudukan Ke-15 dan Ke-18 adalah pelumba dari Malaysia 
Nampaknya kali ini pelumba Malaysia yang pertama mengumpul mata adalah Hafizh Syahrin. Beliau berlumba dalam kategori Moto 2 bersama-sama dengan Azlan Shah dan mereka berdua berjaya menamatkan perlumbaan. 

Hafizh bermula di petak ke-28 dan menamatkan perlumbaan sebanyak 19 pusingan ini di posisi ke-15. Malah dia juga berjaya mengumpul 1 mata pertama buat dirinya dan juga buat pasukannya iaitu Petronas Raceline Malaysia. Tahniah Bro!

Manakala Azlan Shah masih belum mengumpul sebarang mata buat dirinya.

Keputusan 10 Pelumba Teratas Moto 3

Kedudukan Ke-17 dan Ke 24 dalah pelumba dari Malaysia
Zulfahmi dan Hafiq masih belum berjaya mengumpul sebarang mata walaupun berjaya menamatkan perlumbaan. Zulfahmi bermula di petak ke-20 dan tamat di kedudukan ke17, manakala Hafiq bermula di petak ke-30 dan tamat di kedudukan ke-24.

Takpe bro, cuba lagi.
Share:

Saturday, April 5, 2014

Keputusan MotoGp 2014 di Qatar

Pusingan pertama MotoGP 2014

Pada 23 Mac lepas, telah berlangsung pusingan pertama MotoGp di Qatar. Keputusan perlumbaan bagi kategori MotoGp, Moto2, dan Moto3 adalah seperti berikut.

Keputusan MotoGP Qatar


Keputusan Moto2 Qatar
Pelumba negara kita yang menyertai Moto2 Qatar kali ini adalah Hafizh Syahrin dan Azlan Shah.

Hafizh Syahrin telah menunjukkan persembahan yang bagus. Beliau memulakan perlumbaan pada posisi ke-30 dan menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-15.

Manakala Azlan Shah bermula di posisi ke-28 dan menamatkan perlumbaan di posisi ke-18.

Keputusan Moto3 Qatar
Nampaknya pelumba berpengalaman Moto3 daripada negara kita iaitu Zulfahmi Khairuddin tidak memulakan pusingan pertama ini dengan baik. 

Beliau bermula dengan posisi ke-23 beliau kemudiannya menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-18.


Share:

Tuesday, March 11, 2014

Cerita MH370 dalam Facebook

Pada saat aku menulis entri ini sudah masuk hari ke 3 kehilangan pesawat MAS MH370 yang menuju ke Beijing daripada Kuala Lumpur.

Kalau dilihat dalam media sosial terutamanya Facebook, memang banyak status yang bercerita pasal kehilangan ini. Ada yang mendoakan kesudahan yang terbaik dan tak kurang juga yang bagi kenyataan yang kurang bijak.

Dalam situasi macam inilah aku boleh nilai tahap pemikiran rakyat Malaysia ini. Ada beberapa kategori orang yang boleh dilihat muncul dalam Facebook. 

Kategori pertama : Taksub Politik. Ramai yang buat kenyataan bangang dengan menyatakan kehilangan pesawat ini adalah balasan tuhan kepada kerajaan Malaysia kerana tindakan mereka menghukum individu bernama Anwar Ibrahim. 




Setahu aku, kalau dah namanya balasan tuhan mestilah orang yang buat onar itu yang menerima balasannya dan bukan orang lain. Ini kategori orang taksub pada politik dan terpesong daripada pegangan agama.

Kategori kedua : Nujum Pak Belalang. Ada juga yang bagi kesimpulan berdasarkan pengetahuan cetek mereka. Contohnya kehilangan pesawat ini mesti ada kena mengena dengan kawasan segita Bermuda. Bangang yang amat.




Kategori ketiga : Profesor Serba Tau. Konon-kononnya bagi cadangan suruh guna kapal selam jenis perang untuk buat kerja-kerja mencari dan menyelamat. Sama lah bodohnya seperti guna kereta MyVi untuk berlumba di F1.




Kategori keempat : Mulut Longkang. Cakap ikut suka dan tak jaga perasaan keluarga yang terlibat. 




Cukuplah dengan bencana yang melanda ini, kalau tak ada sumbangan pada mereka eloklah doakan sahaja yang terbaik. Itu sudah mencukupi.


Share:

Monday, March 3, 2014

Selipar Hilang Pengerat Kasih Sayang

Ini gambar aku sedang mendukung satu-satunya anak yang aku ada. Umurnya baru 9 tahun, masih ringan. Kalau dah masuk 2 digit mungkin aku seret sahaja.

Seliparnya hilang waktu kami pergi kenduri kahwin sedara di Sepang. Kami sedang berada di dalam rumah pada waktu tu. Mungkin kerana saiz seliparnya yang kecik, maka budak-budak lain kat sana tu terus sarung je tanpa tengok kiri-kanan.

Selamat sudah selipar tu dan aku sedekahkan sahaja pada budak yang pakai tu. Semoga dia gembira.

Rasanya dalam 100 meter jugalah aku berjalan ke tempat letak kereta sambil mendukung si Aliff ni.

Biarlah orang lain nak kata apa sekalipun, mengada-ngada ke, manja ke, malas ke aku tak kisah. Aku sayang anak aku.

Sekeping gambar ini menjadi kenangan untuk aku selama-lamanya.

Share:

Wednesday, February 26, 2014

Design Logo Baju Untuk Konvoi Motorsikal

Dah lama aku tak usik program GIMP dalam laptop aku tu. Sebabnya aku semakin kurang dorongan nak buat pengeditan imej lagi. 

GIMP ni adalah program mengedit imej dan manipulasi imej sama macam program Photoshop tu. 

Tetapi semenjak ada group konvoi bermotosikal kat tempat kerja aku ni, aku berpeluang semula asah skil edit dan pengubahsuaian imej menggunakan GIMP ni. Diorang ni mintak bantuan aku untuk mereka cipta logo untuk baju T konvoi diorang. 

Cadangan Logo Kelab Sukan Dan Riadah CCRC Raub

Walaupun skil aku tidak sehebat mana, sekurang-kurangnya diorang masih meletak harapan kat aku untuk design logo baju diorang. 

salah satu sampel logo yang aku buat
Masuk kali ini kali kedua aku design logo untuk baju konvoi, dan design logo untuk baju yang pertama tu aku rasa sangatlah tak cantik. Maklumlah reka design pun dalam sehari dah siap, so memang banyaklah cacat celanya.

Oh ya, walaupun aku dapat baju free tapi aku tak dapat join konvoi pun sebabnya aku sendiri pun takde motor!

Lawak sungguh.
Share:

Wednesday, February 19, 2014

Retak skrin Nokia ku

Tak pernah terjadi skrin henpon aku boleh retak keping-keping macam ni. Ini adalah bahana akibat terlupa yang aku letak henpon atas riba masa tgengah duduk atas kerusi. Bila bangun, maka automatik henpon ni jatuh ke lantai secara face-first.

Sayangnya, akibat keretakan skrin sentuh ni dah tak berfungsi lagi. Maka tamatlah pengalaman aku menggunakan windows phone ini.

Nampaknya terpaksalah aku bergantung penuh pada henpon Lenovo aku selepas ini.


And this is how i feel.

Share:

Thursday, February 13, 2014

Hand phone AP atau Original

Salam semua.

Tak ramai yang tahu perbezaan di antara handphone set Original (asli) dan juga handphone set AP. Malah disebabkan kekurangan maklumat inilah membuatkan ramai antara kita tertipu dengan penjual handphone di kedai-kedai.


Secara ringkasnya perbezaan yang kalian patut tahu adalah: 

AP ialah Authorized Product
Handphone dari set AP ialah handphone yang mempunyai kualiti yang sama dengan set original.
Diedarkan oleh pembekal yang TIDAK diiktiraf oleh pengeluar handphone.
Harga set AP adalah lebih murah sehingga mencecah 30% daripada harga set original.
Set AP tidak mempunyai banyak pilihan warna.

Set Original
Handphone set original pula diedarkan oleh pengedar yang sah.
Harga set original memang mahal.
Datang dengan pelbagai pilihan warna lengkap seperti yang diiklankan.

Set AP ini datang dengan harga murah kerana kebiasaanya set tersebut sepatutnya dijual di negara luar dan telah diseludup masuk untuk dijual di Malaysia. Memang hampir-hampir mustahil untuk membezakan kedua-dua set AP dan original ini.

Justeru, bagi mereka yang mahu menggunakan smartphone tetapi dengan bajet yang rendah maka kalian bolehlah mendapatkan set AP ini. Kualitinya sama cuma waranti yang berbeza berbanding set original.

Set AP mempunyai waranti lebih rendah dan jika rosak ia perlu dihantar semula di kedai yang menjualnya berbanding dengan set original yang boleh dihantar dimana-mana kedai pengeluar yang sama di seluruh Malaysia.


Share:

Thursday, February 6, 2014

Pengalaman Mencari Lokan

Aku berkesempatan pergi mencari lokan di Merlimau, Melaka pada minggu lepas. Memang aku cuma tahu rupa lokan sahaja tapi tak tahu macam mana diorang cari benda ni.

Semangkuk lokan


Yang menariknya aku bukan pergi seorang diri, tapi aku sekeluarga dan juga adik-beradik berkumpul beramai-ramai untuk aktiviti ni. Kami semua berkumpul di rumah abang aku di Kg Air Tawar, Merlimau dan bergerak pada waktu pagi ke kawasan paya bakau yang menjadi tempat mencari lokan ni.

Masuk paya bakau nak cari lokan


Mujurlah waktu pagi ni air laut surut, maka senanglah sikit nak mencari lokan ni. Kalau air laut dah pasang memang takde orang yang pergi masuk hutan bakau ni.

Satu kesilapan amatur yang orang macam aku buat adalah tidak pakai kasut yang sesuai, akibatnya kasut hilang sebab dah tenggelam dalam lumpur dan akhirnya tak dapat diselamatkan. Maknanya sepanjang aktiviti tersebut aku cuma berkaki ayam. Bayangkan berkaki ayam sambil cari lokan dalam hutan bakau. Hahahaha!

Pokok bakau ni jaraknya sesam pokok yang lain sangat rapat, kalau jarak antara kita dengan orang lain sejauh 5 meter pun dah hilang dari pandangan. Sebab tu lah sambil mencari lokan ni kami panggil-panggil orang lain sebab nak pastikan kedudukan masing-masing.

Ini video yang sempat aku rakamkan.


Kalau terleka cari lokan ni, silap-silap boleh konfius arah mana nak dituju. Kena selalu pandang kiri kanan dan juga matahari sebab nak tahu arah nak balik. Kalau air dah pasang nanti, takut tak jumpa jalan keluar pulak. Dah kena jemput anggota bomba Merlimau pulak nak cari korang dalam paya bakau ni.

sesak dengan bakau


Pengalaman untuk aku ni memang seronok, sebabnya dapat bergelumang cari lokan dalam lumpur sambil mengumpil tanah paya yang separuh basah ni. Dapat jugalah anak aku berpeluang mencari pengalaman yang aku tak pernah rasa seumur hidup aku. 

Ada 2 lokan dalam lumpur


Ditemani dengan adik ipar abang aku yang memang pakar mencari lokan ni, dapatlah kami kumpul dalam seguni lokan. Itu pun selepas dicampur hasil pencarian semua orang lah. Kalau dah pakar tu sambil jalan je dah kenal rupa lokan tu, aku ni sudah cari sambil mencangkung pun masih tak nampak-nampak walaupun lokan tu ada dah depan mata. 

lokan segar dari merlimau


Penat juga sebab lama sangat menunduk-nunduk sampai sakit jugalah belakang badan. Tapi berbaloi sebab seronok dapat buat aktiviti ni bersama-sama dengan ahli keluarga yang lain.

Lokan ni rupa bentuknya hampir sama macam kepah, dan apa juga masakan yang korang buat dengan kepah maka dengan lokan pun sama juga. Cuma saiz lokan ni lagi besar la aku rasa.

Lokan masak pedas



Share:

Monday, February 3, 2014

Jadual Perlumbaan MotoGP 2014

ZULFAHMI KHAIRUDDIN


Kalendar Jadual Perlumbaan MotoGP 2014 telah dikeluarkan untuk semua. Giliran Malaysia menjadi tuan rumah MotoGP adalah pada bulan Oktober. Tunggu!

Update:

  1. Keputusan Perlumbaan MotoGP 2014 di Qatar - Pusingan Pertama
  2. Keputusan Perlumbaan MotoGP 2014 di Amerika - Pusingan Kedua
  3. Keputusan Perlumbaan MotoGP 2014 di Argentina - Pusingan Ketiga

Enjoy!

Share:

Tuesday, January 28, 2014

Berapa Banyak Wang Saya Patut Simpan Setiap Bulan?


Nilai RM1 untuk aku tak sama nilainya dengan satu ringgit orang lain. Orang yang banyak kekangan kewangan macam aku akan merasa betapa tingginya nilai satu ringgit itu kalau dibandingkan dengan orang-orang kaya kat luar sana.
Pakar-pakar kewangan telah menetapkan 10% daripada pendapatan bulanan adalah nilai yang sepatutnya semua orang tolak untuk disimpan. Ia adalah cara yang paling mudah untuk dimulakan. Contohnya: 10% daripada RM1000 = RM100, 
Satu lagi cara yang biasa kalau nak tahu samada duit yang kita simpan tu cukup ataupun tak adalah dengan menunggu sehingga waktu kritikal nak guna duit. Andaikanlah, tiba-tiba kita nak kena jalani pembedahan disebabkan penyakit buah pinggang agak-agak cukup tak duit dalam simpanan kita tu?

Sebaik sahaja kita mula menyimpan wang, kita perlu letakkan tujuan dan 'time frame' untuk jumlah yang dijangka tercapai. Contohnya berapa bulankah duit yang kita perlu simpan untuk mencukupi perkara-perkara dibawah:

  • Deposit membeli kereta baru sebanyak RM6000
  • Simpanan kecemasan sebanyak RM5000
Perkiraan:
  • Andaikata dengan menyimpan RM100 sebulan maka dalam 5 tahun simpanan kita telah mencecah RM6000. Dan ia mungkin cukup untuk dibuat deposit membeli kereta baru dan juga simpanan kecemasan.

Cuma perlu diingat, tujuan menyimpan adalah untuk kegunaan pada masa depan sahaja dan bukannya untuk tempoh 2-3 bulan. Kalau nak duit cepat elok buat pinjaman bank sahaja.

Sekian.

Artikel berkaitan:

Share: