Sunday, September 14, 2014

3 Free Cloud Storage Yang Aku Kerap Guna

Aku kerap guna sistem simpanan awan atau lebih dikenali dengan Cloud Storage. Ya, sebab aku takut kalau-kalau semua data-data termasuk surat-surat, dokumen-dokumen penting dan juga gambar-gambar dalam telefon dan komputer aku tiba-tiba hilang.

Tapi harus diingat, cloud storage ini sebenarnya hanyalah tempat simpanan data secara sementara. Ia diuruskan oleh pihak pembekal storan awan ini dan mereka bertanggungjawab menjaga dan menguruskan proses penyimpanan ini dengan baik. Dan secara teori, sebenarnya kita menyimpan rahsia kita sendiri di dalam peti besi di rumah orang lain. Kalau sistem diorang jahanam, maka semua data kita akan hilang sekali. Ingat tu.

Aku guna:

Dropbox (3.25 GB free) khas untuk simpan gambar-gambar daripada telefon bimbit dan Ipad aku. 

Google Drive (15 GB free) storan ini paling kerap aku guna sebab dokumen-dokumen kerja semuanya aku simpan kat sini. Boleh akses di mana-mana sahaja. Pendrive aku kerap hilang. Kalau korang guna Gmail maka korang akan dapat perkhidmatan ni secara automatik.

OneDrive (18 GB free) yang ini daripada Microsoft pun aku guna untuk backup semua gambar daripada telefon dan Ipad. Kalau korang ada Hotmail,  lebih mudah korang boleh akses perkhidmatan storan awan ini.



Cuma dikhuatiri berlaku pulak kes kebocoran data macam yang berlaku pada pengguna Icloud baru-baru ni. Data pengguna Iphone dan Ipad terjejas tahap sekuritinya. Baru-baru ni kecoh sekejap sebab kebocoran sistem ni dan banyak gambar bogel selebriti Hollywood dah tersebar ke pengetahuan umum. Sapa suruh selfie gambar bogel sendiri. Serius bongok!
Share:

Thursday, September 11, 2014

Lagu Cinta 90'an

Aku lahir pada penghujung tahun 70'an. Justeru itu, zaman kanak-kanak aku adalah pada era 80'an dan secara automatik zaman remaja aku adalah pada era 90'an.  

Lagu. Aku cakap pasal lagu melayu.

Ok, waktu remaja ku adalah dalam tahun 90-99. Tahun ini adalah zaman kegemilangan lagu-lagu rock jiwang mendayu-dayu tangkap lentok kalau dengar kat radio. Seriuslah aku cakap, Kalau tak suka dengar sekalipun, lagu macam ni akan tetap jadi sejarah sebagai penyeri arena muzik dalam era itu. Band muzik pun dah tak selekeh macam era rock kapak sebelum ini. Semuanya kemas, rambut kemas dan takde dah pakai seluar jenis koyak-koyak kat lutut. 



Walaupun tak tersenarai untuk apa jua anugerah berprestij kat Malaysia ni, lagu-lagu jiwang tu semua menjadi siulan budak-budak muda especially yang zaman remajanya sama tahun macam aku. Bukannya lagu rock kapak macam kumpulan May, Wings, Ekamatra, Search dan jugak Febians. Lagu rock tu semua femes masa aku budak-budak, so aku tak berapa nak layan sangat. Aku remaja beb, tengah jiwang karat.


Band boy macam Spoon, Scoin, Spin, Spring, EYE, Scan, Data dan AXL'S memang tengah menjadi-jadi waktu tahun tu, especially dah hujung-hujung 90-an. Antara tahun 1996 sampailah tahun 2000. Kadang-kadang tu, kalau lagu tu berkumandang kat radio, lirik lagu tu terkeluar dari mulut secara automatik. Memang legenda. Dan yang paling top sekali waktu tu adalah lagu Rindu serindu-rindunya dari kumpulan Spoon.

Aku tak cakap pasal band rock lain macam XPDC. Diorang memang femes tapi genre muzik berlainan.

Aku pasti yang kalau dulu lagu jiwang ni tak menjadi pilihan untuk main kat radio, tapi sekarang ni sudah jadi macam lagu pilihan pulak. Sebabnya ia ada sentimental value, walaupun bukan kat semua orang tapi at least pada mereka yang jiwanya sama macam aku. Contohnya sama macam kereta Proton Saga 1.3 yang bapak korang guna  dalam tahun 90an, sekarang ni ia takde nilai kat orang lain tapi sangat berharga kat kita sebab ada unsur-unsur sentimental value macam ini lah.

Sekarang ni, kena download secara haram kat internet kalau nak cari lagu-lagu tu semua. Nak tunggu keluar kat radio memang hampir mustahil la. Dulu Suria FM kerap keluarkan lagu-macam ni sebab moto dia 'Yang Terbaik 90an Dan Terkini'. Semua lagu yang femes tahun 90an tu dipasang di radio siang dan malam. Aku rasa sangat teruja. Tapi sekarang Suria FM dah tukar identiti, dah rembat idea nak jadi macam HOT FM. Moto pun dah tukar. Aku dah tak berkenan. Lagu pilihan yang dipasang pun dah moden identitinya. Kena tunggu slot Suria Cinta baru keluar balik lagi-lagu lama 90an tu. Serius cakap, Suria FM takde identiti.

Share:

Friday, September 5, 2014

Beli Power Bank Atas Talian

Niat nak pakai power bank memang dah lama ada.  Tapi malas nak capai,  sebab charger telefon masih senang dicapai sepanjang masa.  Lagipun telefon spare memang ada lagi sebuah. Baguslah terutamanya pada pengguna telefon macam aku ni. Sebabnya bateri telefon aku ni jenis yang tak boleh ditanggalkan, maknanya kalau bateri dah nak habis tu memang kena cari charger untuk caj cepat-cepat. Lepas tu kena tunggu la kat situ kalau rasa-rasa tak nak telefon kena rembat orang. 

Item pertama yang aku beli online
Jadi, aku pun cubalah beli sebuah di laman web LAZADA Malaysia. Seriusly la aku cakap, memang aku cukup tak suka beli barang guna internet ni melainkan urusan perbankan sahaja. Sebab banyak negatif yang aku dengar dari yang positif. Tapi aku redha jugaklah!

Lastly, power bank yang aku order tu akhirnya sampai selepas 2 hari tempahan dibuat atas talian. Laju jugalah!

Jenama Pineng

Memang mudah kalau kemudahan macam ini boleh diguna semua orang. Tak payah nak keluar ke kedai mencari barang-barang yang boleh dibeli secara online macam ini.

Aku nak try beli beberapa barang lagi selepas ni. :)

 RM42 hanya di LAZADA
Share: