Friday, December 4, 2015

Morib Fun Run 2015


Dalam bulan Disember ni ada satu program larian suka-suka yang dijadualkan di pantai Morib. Larian suka-suka  ini atau pun lebih dikenali dengan nama 'Fun Run' hanya sejauh 5KM sahaja. Kalau jarak larian tu lebih dari 5KM aku rasa dah bukan 'Fun Run' lagi.


Aku ni bukan jenis 'frequent runner' yang sentiasa berlari siang-malam macam nak masuk 'full marathon', sebaliknya aku ni lebih kepada orang yang suka lari-lari kalau ada masa terluang sahaja. Aku tak terlalu komited hingga nak masuk segala bagai jenis program larian kat Malaysia ini. 

Aku ada seorang kawan yang selalu menyertai segala bagai jenis larian yang ada kat Malaysia ni tidak kira samada 'Full marathon', 'Half Marathon' ataupun 'Fun Run'. Dari Johor sampai ke Pulau Pinang sampailah ke Sabah dan Sarawak semua event dia nak masuk. Memang dia seorang yang sangat bagus tahap fitnessnya, sehinggakan medal yang dia dapat hasil dari larian yang dia masuk tu banyak tak terkira. 

Aku tak kata kalau masuk semua event ni satu perkara yang teruk, cuma bagi aku, tak perlu obses sampai ke tahap macam itu. Kalau ada larian dekat-dekat dengan kawasan aku mungkin aku akan ikut, tapi kalau dah sampai kena keluar negeri tu rasanya membebankan sangat.

Lagipin tempoh masa yang aku buat untuk jarak 5KM pun macam timing budah sekolah rendah lagi. Memang belum layaklah nak masuk apa-apa jenis marathon pun. Mau ambik masa 4-5 tahun baru dapat fitness macam pelari Kenya tu. 34 minit untuk 5KM , rasanya oklah tu, asalkan tak lebih 40 minit sudahlah ye.




Share:

Friday, September 25, 2015

Thursday, June 18, 2015

Buat Loteng Dalam Bilik

Semenjak dapat masuk rumah yang baru ni, banyak juga ubahsuai yang kami sudah buat. Terutamanya pada bahagian dalaman rumah dan sedikit di bahagian pagar belakang. Ubahsuai pun kami buat secara berperingkat-peringkat sebab ia memerlukan kos. Ada duit baru kami buat ubahsuai.

Walaupun dah setahun kami dapat kunci rumah, tapi sayangnya kami masih belum dapat duduk di situ sepenuhnya. Maka, kerja ubahsuai oleh kontraktor lebih senang di buat sebab ia tak akan ganggu urusan kami sekeluarga. 

Ubahsuai yang terbaru adalah tambahan loteng dalam bilik tidur. Bilik tidur sebelum ubahsuai agak kosong sebab kedudukan siling yang sangat tinggi sehinggakan kipas siling adalah tidak sesuai digunakan. Kena guna kipas dinding.


Share:

Wednesday, June 17, 2015

Tuesday, May 19, 2015

Peraturan Cermin Gelap JPJ - Apa Cerita?

Tahun lepas Ketua Pengarah JPJ ada buat pengumuman pasal peraturan baru untuk cermin gelap kereta. Dalam peraturan baru tu ada bagitau bahawa:
Bermula pada 1 Mei 2015, peratusan cahaya yang dibenarkan masuk bagi cermin hadapan adalah tidak kurang 70%, cermin sisi pemandu dan penumpang hadapan adalah tidak kurang 50% dan cermin penumpang belakang dan cermin belakang tidak kurang 30%
Sekarang ni 20 Mei 2015, dah lebih 20 hari daripada tarikh yang dimaklumkan pihak JPJ. Tapi waktu aku semak dalam laman web JPJ sendiri, mereka masih belum kemaskini peraturan tersebut dan masih memaparkan peraturan pemasangan cermin hitam yang lama.



Aku baru saja selesai tukar cermin hitam kereta mengikut spesifikasi yang 'DILULUSKAN' pihak JPJ, tapi hati masih curiga sebab peraturan baru itu belum diwartakan dalam laman web JPJ sendiri. Serius la aku masih risau kalau kena saman. Kalau kena saman:






















Harap-harap dalam sebulan dua ini pihak JPJ boleh update laman web diorang tu ye.

Peace.
Share:

Monday, April 13, 2015

Nano Block - THOR


Dalam jiwa aku ini masih ada ruang kanak-kanak yang kekal selama-lamanya. Ruang untuk watak-watak Superhero. Bukan Mickey Mouse ataupun Donald Duck, tapi karakter superhero seperti Mighty Mouse, Watak-watak Marvel dan juga Kesatria Baja Hitam.
Share:

Friday, April 3, 2015

Ulasan untuk Aplikasi Runkeeper

Tempoh sebulan untuk aku mencuba aplikasi Runkeeper ini telah selesai. Dalam entri yang lepas sudah aku terangkan apa itu aplikasi Runkeeper dan aku ada beberapa pandangan peribadi terhadap aplikasi ini.


  1. Aku tidak memberikan sepenuh ulasan terbaik terhadap aplikasi ini kerana aku tidak menggunakan Runkeeper secara direct, sebaliknya aku telah menggunakan aplikasi Caledos Runner yang mempunyai link kepada laman web Runkeeper. Sehingga ke saat artikel ini ditulis masih tiada aplikasi Runkeeper dalam market Windows Phone.
  2. Dibandingkan dengan laman web Endomondo, laman web Runkeeper mempunyai paparan yang lebih 'user friendly' dan lebih mudah difahami mungkin disebabkan penampilannya seolah-olah sebuah laman web sosial.
  3. Bagi pengguna telefon android, aku rasa Runkeeper lebih sesuai dan mesra pengguna daripada Endomondo. Tapi bagi pengguna windows phone, Endomondo adalah lebih praktikal daripada Caledos Runner.
Cadangan asal aku nak guna Runkeeper cuma sebulan, tapi memandangkan target 150KM masih belum tercapai maka aku lanjutkan tempoh sehingga 31 Mei. Harap-harap target tercapai.
Share:

Monday, March 2, 2015

Endomondo Rehat Untuk Sebulan

Aku seorang yang suka bersukan, walaupun tak begitu cemerlang dalam semua jenis acara. Namun sejak bertukar tempat kerja ni peluang untuk bersukan dan aktiviti untuk mengeluarkan peluh ni nampaknya sangat terhad. Kadang-kadang tak sempat langsung. Sebabnya kat sini bilangan rakan-rakan aku yang aktif bersukan tak sampai pun 3 orang. Ramai lebih suka menggemukkan diri sahaja.

Maka aktiviti yang paling senang untuk aku buat adalah dengan berlari. Nak buat aktivit berlari ni sorang-sorang pun tak jadi masalah. Asalkan ada track dan cuaca cantik pun dah memadai. Nak berlari 10 minit, 30 minit ataupun sejam pun ikut suka hati masing-masing. 

Endomondo adalah aplikasi smartphone dan laman web percuma yang boleh menjadikan apa jua aktiviti seperti berlari, berbasikal, ataupunberjalan  sebagai aktiviti yang menyeronokkan. Biasanya aku gunakan aplikasi Endomondo ini untuk menjejaki perkembangan aktiviti larian aku sehari-hari. 

Untuk pengguna android boleh download DISINI, bagi pengguna windows phone seperti aku boleh download DISINI. Telefon Lumia 525 yang aku miliki itu sangat sesuai untuk dibawa berlari sebab saiznya yang lebih kecil berbanding dengan smartphone android aku yang lain. 


Tapi selepas beberapa bulan aku dapati user di negara kita ni lebih ramai yang guna aplikasi Runkeeper berbanding Endomondo. Dalam ruangan 'friends' di laman web Runkeeper ada pilihan cadangan untuk tambah kawan yang rata-ratanya berdekatan dengan lokasi geografi aku. Berbanding dengan Endomondo yang hanya terhad kepada senarai friends dalam Facebook atau emel sahaja. Sebab itu Runkeeper ni jadi pilihan ramai.

Sayangnya aplikasi Runkeeper ni telah pun ditamatkan di market Windows Phone, tapi mujur masih ada aplikasi ke-3 yang 'linked' dengan Runkeeper iaitu Coledos Runner. Aku masih boleh check status aktiviti aku di laman web Runkeeper walaupun aku tak install app ni di smartphone aku.



Oleh itu, aku ambil keputusan untuk cuba aplikasi Runkeeper ni untuk sebulan dan aplikasi Endomondo ni aku rehatkan kejap. Kita tengok prestasi app ini. Oh ye, jangan lupa add aku di http://runkeeper.com/user/Mrfaizul
Share:

Wednesday, February 25, 2015

Monday, February 23, 2015

Komuniti Windows Phone di Malaysia

Pengguna smartphone yang berasakan 'windows phone' (WP) di Malaysia sangat sedikit jika dibandingkan dengan pengguna 'android' dan 'IOS'. Malah di Malaysia ni, aku rasa hanya Nokia sahaja yang mempunyai smartphone yang menggunakan software ini. Rata-rata pengguna android dan iphone memang bersepah-sepah. Kiri-kanan semuanya android dan IOS, dan oh ye smartphone Blackberry dah pupus. Telefon daripada jenama-jenama lain semuanya telah menggunakan OS android untuk taktik jualan mereka.


Share:

Thursday, February 12, 2015

Beli Online - Headset MP3 Player

Sony MP3 Player

Aku memang teringin nak mencuba MP3 macam ni. Tapi bila melihatkan harga untuk MP3 player keluaran Sony ni mahal sangat, maka kenalah cari pilihan lain yang lebih ekonomi. Bukan salah Sony lah, sebab mereka memang jual barang yang sangat berkualiti. Jaminan pun ada, walaupun shopping online. Yang jual dalam Lazada pun harganya dah dekat RM300.
Share:

Sunday, February 8, 2015

Aiskrim Pasu di StarHype Fiesta Vol 3, Shah Alam

Bukannya selalu aku pergi ke pasar karat di Stadium Malawati Shah Alam ni. Kebiasaannya pun bila teringin nak jalan-jalan sambil cuci-cuci mata tengok barang ajelah baru aku sekeluarga pergi ke sini. 

Tapi ahad lepas (8 Feb 2015) di tapak pasar karat tu ada ekspo Starhype Fiesta Vol 3. Ekspo jualan ni khas untuk local pengusaha yang nak mempromosikan produk masing-masing. Ala-ala 'Car Boot Sale' lah cuma lebih komersial sebab ada penganjur dan ada tapak gerai berbumbung yang disediakan. Kalau penjual tak nak guna tapak gerai tu diorang boleh buka payung sendiri. 

Kat sini bolehlah kalau kita nak tengok peniaga yg jual aiskrim pot, tudung, kuih-kuih. Walaupun benda-benda ni semua kita boleh dapatkan kat kedai-kedai di luar sana, sekurang-kurangnya kat sini kita boleh sokong peniaga tempatan yang baru mula berniaga. Yang kebanyakannya kita tengok iklan diorang ni lah yang paling menyemak dalam ruangan komen Facebook dan Instagram. Tapi sayangnya ekspo tu cuma 2 hari saja, so kalau nak tengok lagi kena tunggu Starhype Fiesta Vol 4 la.

Kami sempat juga la jumpa beberapa artis yang turut berniaga. Semalam aku jumpa adik-beradik Elfira Loy kat tapak gerai diorang. Serius aku bagitau la, banyak kali dah aku nampak diorang ni berniaga. Kat mana-mana ekspo yang macam ni memang diorang tak lepas peluang punya. Biasalah kan, mesti dah ramai kakak-kakak kau yang teringin nak bergambar dengan retis-retis ni kan.

Lastly, aku tak balik dengan tangan kosong sebab aku dah dapat ni. 

Milo campur Oreo campur aiskrim
Share:

Tuesday, January 27, 2015

IOS, Android dan Windows Phone

Nokia Lumia 525
Aku ada ketiga-tiga Operating System tersebut. Antara ketiga-tiga OS ini, aku rasa lebih mesra untuk guna Windows Phone. Bukan nak promote OS WP ni, tapi dalam jiwa aku macam meronta-ronta kalau aku tak bawak telefon ni dalam poket. Walaupun appsnya sedikit dan tak sama macam jumlah apps yang sangat-sangat banyak dalam Playstore, tetapi disebabkan aku memiliki Nokia Lumia 525 maka penggunaan smartphone secara asasnya sudah mencukupi. 




Share:

Monday, January 12, 2015

Selamat Tahun Baru 2015

Selamat sejahtera semua.


Tahun baru datang lagi. Tahun 2014 aku rasa berlalu dengan super-cepat. Sebabnya terlalu banyak event penting berlaku di keliling aku sampai ke tahap menggugat keamanan negara. Kebetulannya beberapa perkara penting yang berlaku tu memberi juga kesan sampingannya terhadap aku ni. Sebagai contoh:

Share: